Στις τρεις πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις του, ενόψει των επικείμενων εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, δεν παρέλειψε, ανάμεσα στις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης, να συμπεριλάβει στη λίστα της κριτικής του και το ΠΑΣΟΚ, και ειδικότερα τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη.
Η επιλογή αυτή ίσως φαντάζει σε μια πρώτη ανάγνωση ως παράδοξη, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την «προοδευτική διακυβέρνηση» ως κυβερνητική λύση μετά τις (πρώτες) εκλογές της απλής αναλογικής, και προφανώς μια απλή ανάγνωση των πολιτικών συσχετισμών, οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στη βάση ενός μίνιμουμ κυβερνητικού προγράμματος.
Ωστόσο πίσω από αυτή την απόφαση της Κουμουνδούρου υπάρχει ένα ολόκληρο πολιτικό σκεπτικό. Τρεις είναι, κυρίως, οι παράμετροι αυτού του σκεπτικού.
►Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Μονομαχία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορετικά όπλα για τους... απολιτίκ ψηφοφόρους
Η συσπείρωση
Πρώτος λόγος για την όξυνση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, είναι η διαπίστωση που έχει κάνει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι υψηλοί τόνοι αυξάνουν τη συσπείρωση, προσελκύουν και ορισμένους που ίσως δίσταζαν ή δεν είχαν αποφασίσει να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και, γενικότερα, οδηγεί τις μετρήσεις της κοινής γνώμης να καταγράψουν μικρές αυξήσεις στα ποσοστά του κόμματος. Όσο η ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυξάνεται, κυρίως με πρωτοβουλία Τσίπρα, τόσο τα ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων επίσης αυξάνονται. Το ίδιο φαίνεται ότι επιδιώκει η Κουμουνδούρου και ως προς τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.
Η προσέγγιση
Ο δεύτερος λόγος είναι η αποφυγή του κινδύνου προσέγγισης της Χαριλάου Τρικούπη με την κυβερνητική παράταξη, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει μέχρι σήμερα, με βάση τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη. Εάν, μάλιστα, η πρώτη κάλπη βγάλει πρώτη με διακριτή διαφορά τη Νέα Δημοκρατία, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει από τώρα να έχει προδιαγράψει τους λόγους για μια ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αναφορά της Πόπης Τσαπανίδου περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη, που δεν έγινε τυχαία, αλλά και οι υψηλοί τόνοι που επιμένει να συντηρεί ο Αλέξης Τσίπρας και έναντι του δυνητικού μετεκλογικού του εταίρου.
►Διαβάστε επίσης: Οι εκβιασμοί στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης - Οι τακτικές και ο... Ε. Βενιζέλος
Η μετακίνηση ψηφοφόρων
Υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος, συναφής με τον δεύτερο: Η χαλάρωση της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, κάνει ευκολότερη τη μετακίνηση εκλογέων από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. Τώρα, όμως, η διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ από το δημοσκοπικό 15% των αρχών του 2022 σε μονοψήφιο ποσοστό, ουσιαστικά ερμηνεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ πως «ό,τι είχαμε να κερδίσουμε, το έχουμε ήδη κερδίσει», ενώ τώρα, υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, κάτι που η Κουμουνδούρου εργάζεται για να το αποφύγει.
►Διαβάστε επίσης: Γιατί το «ραντάρ» τη ΝΔ δεν... πιάνει τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης
Η ...αλλαγή πορείας
Γι αυτούς τους λόγους ο Αλέξης Τσίπρας καλεί στις πρόσφατες ομιλίες του (Περιστέρι, Πάτρα, Ιβανώφειο) τον Νίκο Ανδρουλάκη να εγκαταλείψει τους «ανιστόρητους διμέτωπους» και να στραφεί εναντίον κυρίως της κυβερνώσας παράταξης.
Εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πείσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει αυτή την πολιτική, είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φαίνεται πολύ πιο απομονωμένη από όσο φαίνεται σήμερα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του δεν προτίθενται να παραστήσουν το παρακολούθημα κανενός κόμματος, αλλά θα συνεχίσουν την πολιτική των βολών τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο που η αργή μεν, αλλά συνεχής διολίσθηση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ έπρεπε ήδη - λένε στον ΣΥΡΙΖΑ - να έχει οδηγήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε αλλαγή πορείας. Μένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί, και ποιον από τους «μεγάλους» θα ωφελήσει…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!