Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μεγάλες προκλήσεις της Ελλάδας στην τρίτη 100ετία

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Eurokinissi

Τις συντεταγμένες της ήπιας και της σκληρής ισχύος της χώρας μας ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε μέρος στη διαδικτυακή ημερίδα «Η Υψηλή Στρατηγική της Ελλάδας» που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

Απαντώντας σε ερωτήματα των καθηγητών Πλατιά, Τζιαμπίρη και Λίτσα, αλλά και της συντονίστριας Κατερίνας Σώκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο: «Εάν τα πρώτα 100 χρόνια του ελεύθερου ελληνικού κράτους το κεντρικό διακύβευμα ήταν η εθνική ολοκλήρωση και στον δεύτερο αιώνα της ζωής του, ο βασικός στόχος ήταν η οικονομική ανάπτυξη, θεωρώ ότι στην τρίτη 100ετία η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση και με οικονομική ευημερία που όμως να λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών. Επίσης πρέπει να οικοδομήσουμε αξιόπιστες συμμαχίες ώστε να γίνουμε περιφερειακή δύναμη, αλλά και να αναπτύξουμε την ‘ήπια ισχύ’ μας, που με μια φράση σημαίνει να αναπτύξουμε ενεργή πολιτική δράση με μη παραδοσιακούς τρόπους. Το παράδειγμα της διαχείρισης της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό για να καταλάβουμε την αξία της ήπιας ισχύος. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το μεγάλο και παγκόσμιο αυτό πρόβλημα απέσπασε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας με θετικό για την Ελλάδα τρόπο. Αυτό είναι η ‘ήπια ισχύς’: Να αλλάζεις τη εικόνα που οι άλλοι έχουν για τη χώρα σου»

►Μητσοτάκης - Hussein: Εντείνεται η συνεργασία με το Ιράκ σε θέματα ασφαλείας

Στη συνέχεια ο καθηγητής Αθανάσιος Πλατιάς ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς αντιλαμβάνεται την υψηλή στρατηγική της Ελλάδας κι ανέφερε το παράδειγμα της «παγίδας του Θουκυδίδη», δηλ. της πολεμικής εμπλοκής μιας μεγάλης δύναμης εναντίον μιας άλλης που ανέρχεται δυναμικά και απειλεί την πρωτοκαθεδρία της πρώτης. Ο κ. Πλατιάς χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Κίνας που παρουσιάζει ισχυρά ανοδική πορεία κι απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο πολλοί πίσω από το ερώτημα είδαν και τις μεταβαλλόμενες υπέρ της χώρας μας σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η Ελλάδα γεωπολιτικά και αξιακά τοποθετείται στη δυτική σφαίρα, καθώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αλλά και ζει σε ένα καθεστώς φιλελεύθερης δημοκρατίας. Συνολικά η ΕΕ, είπε ο κ. Μητσοτάκης «ως τρίτο μέρος, δεν έχει υποχρέωση να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας. Κι ως τώρα η ΕΕ δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική». Ο πρωθυπουργός διαχώρισε τις εμπορικές δραστηριότητες, για τις οποίες είπε ότι οι προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα είναι πολύ μεγάλες, από άλλα πεδία σκληρής ισχύος, όπως η ασφάλεια, όπου εκεί υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.

Ακολούθως ο καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν η ελληνική Διασπορά μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη της «ήπιας ισχύος» της Ελλάδας στο προσεχές διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν δεν αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Διασπορά ενώ τώρα έφερε ως παραδείγματα πρώτον την ψήφο των αποδήμων, που κρατά τους ομογενείς αλλά και τα παιδιά του brain drain σε ουσιαστική επαφή με τα ελληνικά πράγματα και δεύτερον τις ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες που δίνει η κυβερνητική πολιτική σε όσους θέλουν να επιστρέψουν, χωρίς να κάνουν υποχωρήσεις στην καριέρα τους, να το πράξουν. Eκλεισε, δε,την απάντησή του λέγοντας ότι μετά τον κορονοϊό όλοι ξέρουν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι γρήγορη και δυναμική, ενώ στη διεθνή εικόνα της «ήπιας ισχύος» μας συντελεί καθοριστικά και η ελληνική γλώσσα, που διαδίδεται όλο και περισσότερο στους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

►Μητσοτάκης στο Philia Forum: Ολες οι χώρες υποστηρίζουν δίκαιη λύση για το Κυπριακό

Παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής Σπύρος Λίτσας ρώτησε τον πρωθυπουργό ποια είναι η άποψή του -πέραν της σκληρής και της ήπιας- και για την «έξυπνη ισχύ», αν δηλαδή μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την εικόνα της «πτωχής, πλην τιμίας Ελλάδος». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η τηλεκπαίδευση είναι μια μορφή έξυπνης ισχύος, καθώς άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχουν τέτοια δυνατότητα ούτε σήμερα. Ως «έξυπνη ισχύ» περιέγραψε αυτό που παλαιότερα λέγαμε «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» αλλά με αποτελέσματα μετρήσιμα, όχι απλώς στα λόγια. Έφερε, δε, τα παραδείγματα της οριοθέτησης χωρικών υδάτων με την Ιταλία και την Αίγυπτο και χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες ως κινήσεις που «υπηρετούν τα στρατηγικά μας συμφέροντα ως μια χώρα που στηρίζεται στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Έξυπνη ισχύς είναι κι αυτό που κάναμε την Πέμπτη, με την πρώτη συνάντηση του Φόρουμ Φιλία» αλλά και τα διπλωματικά ανοίγματα της Ελλάδας προς την Ινδία και προς τις χώρες της Αφρικής. «Ξεφεύγουμε από τα στερεότυπα, και τα προβλέψιμα στην εξωτερική μας πολιτική, καθώς βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας και ποιο το «χαρτί» για να την αντιμετωπίσουμε. «Πέραν το κορονοϊού, που δείχνει πόσο απρόβλεπτοι είναι οι καιροί που ζούμε, το χαρτί για να αντιμετωπίσουμε τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διαρκώς γύρω μας είναι ένα συμμαχικό πλέγμα που να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη θέση μας στην Ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, είναι επίσης η συνεχής διεύρυνση αυτού του πλέγματος, είναι ασφαλώς η πορεία της οικονομίας διότι χώρες με ασθενή οικονομία δεν μπορούν να έχουν ισχυρή φωνή προς τα έξω, είναι και η έξυπνη ενίσχυση των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων. Σημειώνω εδώ ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει να λύνει τα ζητήματα μέσω διαλόγου, αλλά προσερχόμαστε στο διάλογο με ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», κατέληξε. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ