Ως σημείο αναφοράς και κεντρικό άξονα οικοδόμησης ολόκληρης της προεκλογικής του εκστρατείας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με την απόφασή του να υιοθετήσει τελικά την εισήγηση για υποβολή πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση (παρά το γεγονός ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο) ουσιαστικά αποφάσισε το αφήγημα αλλά και το περιεχόμενο του προεκλογικού του αγώνα.
Αρχικά η διατήρηση της υπόθεσης στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης θα εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να επιβάλει την δική της πολιτική ατζέντα τις επόμενες εβδομάδες, πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Ακριβώς αυτό προσπαθεί να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις θεματικές συνεντεύξεις που ήδη έχει ξεκινήσει, ή με τις περιοδείες στις έδρες των περιφερειών, όπου κάνει απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας αλλά και διατυπώνει τις κεντρικές του επιλογές για τα επόμενα χρόνια.
►Διαβάστε επίσης: Ενταση και παράλληλοι μονόλογοι στην πρόβα τζενεράλε της προεκλογικής περιόδου
Οι επιδιώξεις Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να συνδέσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων με τα κεντρικά διακυβεύματα των επόμενων εκλογών, δηλαδή την οικονομία και το σεβασμό του κράτους δικαίου.
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναμένεται να επιμείνουν στην ανάδειξη των λόγων που παρακολουθούνταν οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και να το συνδυάζει με την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κάτι που θα ακούσουμε πολλές φορές και σε κάθε ευκαιρία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Με αυτό τον τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να δείξει στους πολίτες ότι οι αποφάσεις στην κυβέρνηση λαμβάνονται από μια ομάδα «ακραίων κεντρώων» όπως τους ονομάζει, με κριτήρια όχι το συμφέρον των πολλών αλλά τα οφέλη των λίγων, και η οποία κυρίαρχη ομάδα του «ακραίου κέντρου» καθοδηγείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι από μια ομάδα στελεχών, κυρίως προερχόμενη από το πρώην ΛΑΟΣ (Βορίδης, Πλεύρης, Γεωργιάδης κλπ).
Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε αποστασιοποίηση από την επίσημη Νέα Δημοκρατία τόσο τους δυο πρώην πρωθυπουργούς που δεν παρέστησαν ούτε στην ψηφοφορία, αλλά επέλεξαν την επιστολική ψήφο, όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης (αναφέρουν τον Κωστή Χατζηδάκη) που δεν έκρυψε την δυσφορία του για το ότι υπήρξε θύμα παρακολουθήσεων.
►Διαβάστε επίσης: Τα 6 «κρυφά» μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη - Η τακτική Μαξίμου ενόψει εκλογών
Το «αντιΝΔ» μέτωπο
Η δεύτερη επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ με τη διατήρηση των παρακολουθήσεων σε πρώτο πλάνο - πέραν του ελέγχου της πολιτικής ατζέντας - είναι η διάρρηξη του λεγόμενου «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου και η οικοδόμηση του «αντιΝΔ» μετώπου.
Σε αυτή τη στρατηγική της Κουμουνδούρου περιέχεται και το συνεχιζόμενο «φλερτ» με το ΠΑΣΟΚ, ως το κόμμα με το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε μετεκλογικά να δημιουργήσει την «προοδευτική διακυβέρνηση» για την οποία έχει επανειλημμένως κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.
Το αφήγημα για «απομονωμένη ακροκεντρώα ηγεσία της ΝΔ» θέλει να δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις στην ευρύτερη κεντροδεξιά - ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από δυνάμεις που αισθάνονται ότι είναι ή θα παραμείνουν εκτός νυμφώνος σε περίπτωση νέας νίκης Μητσοτάκη - κυρίως όμως να δημιουργήσει στην κοινωνία το αίσθημα ότι αν υπάρχει μια τάση στο πολιτικό σκηνικό, αυτή δεν είναι ο απομονωμένος ΣΥΡΙΖΑ λόγω του ομώνυμου μετώπου, αλλά αντίθετα η απομονωμένη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
►Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Με tik tok, θεματικές συνεντεύξεις Τύπου και περιοδείες η ΝΔ ετοιμάζεται για τις κάλπες
Με επιμονή στις παρακολουθήσεις
Γι αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει στις επόμενες εβδομάδες να συνδέσει όσο περισσότερες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Τα εξοπλιστικά, όπως είπαμε, θα είναι το πρώτο πεδίο.
Η οικονομία κι ιδιαίτερα η «ακρίβεια Μητσοτάκη» που δοκιμάζει τις αντοχές νοικοκυριών κι επιχειρήσεων κι αποτελεί σε όλες τις μετρήσεις την πρώτη έννοια του εκλογικού σώματος, θα συνδεθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις παρακολουθήσεις και το πόσους «κρατάει στο χέρι» ο πρωθυπουργός ώστε να μειώνουν τις αντιδράσεις τους και να παρουσιάζουν στην κοινωνία μια στρεβλή υπέρ της κυβέρνησης εικόνα.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, που θα συνδεθούν με τις παρακολουθήσεις, σε μια προσπάθεια της Κουμουνδούρου να ελέγξει την προεκλογική ατζέντα αλλά και να δημιουργεί ρήγματα στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει καταλήξει ότι αυτός ο καμβάς πολιτικής μπορεί να ανατρέψει τις διαμορφωμένες ισορροπίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκλογικής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής, κάτι που θα αλλάξει άρδην τα σημερινά δεδομένα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!