Eνα νέο μείγμα υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων, έτσι ώστε να περιοριστεί δραστικά η διασπορά του κορονοϊού, να προετοιμαστεί κατάλληλα το ΕΣΥ και να προστατευτεί αποτελεσματικά η οικονομία, ο κόσμος της εργασίας και η κοινωνική συνοχή προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Παρατηρητήριο Υγείας, που έχει συγκροτήσει η Κουμουνδούρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρεί ότι το νέο αυστηρό απαγορευτικό στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι απόδειξη αποτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Όπως αναφέρουν τα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο βαθμό που δεν υπάρξουν σοβαρές παρεμβάσεις θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας και εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας στην κοινωνία, ο κίνδυνος ανοικτής αμφισβήτησης, απονομιμοποίησης και εναντίωσης ενός τμήματος της απέναντι στα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας είναι προ των πυλών.
Διαπιστώνοντας αδιέξοδο στην κυβερνητική διαχείριση της Covid-19, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα ακόλουθα 6 μέτρα εν όψει του 3ου κύματος της νόσου:
- Αναβαθμισμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση με πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των δεδομένων, με συνεργασία του ΕΟΔΥ και των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, με δωρεάν πρόσβαση σε μοριακά τεστ και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και άρα με δυνατότητα λήψης εστιασμένων και όχι οριζόντιων και αναποτελεσματικών περιοριστικών μέτρων.
- Στοχευμένη πρόληψη με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργαζόμενους κρίσιμων τομέων καθώς και με σοβαρή αλλαγή στους όρους υγειονομικά ασφαλούς λειτουργίας των γνωστών «εστιών» υπερμετάδοσης, όπως εργοστάσια, μεγάλοι εργασιακοί χώροι, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, κλειστές δομές.
- Ενεργός εμπλοκή των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ) στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, στην κοινοτική φροντίδα και στην κατ’ οίκον παρακολούθηση θετικών κρουσμάτων, «προφυλάσσοντας» τα νοσοκομεία από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
- Αποτροπή με κάθε τρόπο ενός νέου γενικευμένου lockdown εντός του ΕΣΥ, με στόχο το συνδυασμό της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με covid και την κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας. Κομβικό ρόλο στην ανθεκτικότητα του ΕΣΥ στο 3ο κύμα θα παίξει η γενναία ενίσχυση των κρίσιμων τμημάτων των νοσοκομείων (ΤΕΠ, κλινικές covid, ΜΕΘ) με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η σχεδιασμένη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και Κέντρων Αποκατάστασης για νοσηλεία-μετανοσοκομειακή φροντίδα περιστατικών covid.
- Διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών της χώρας σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα (νέα ή παλαιά) που με αξιόπιστες κλινικές μελέτες αποδεικνύεται η συμβολή τους στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών της νόσου ή στην μείωση της πιθανότητας εισαγωγής στο νοσοκομείο.
- Επιτάχυνση των εμβολιασμών σε εθνικό-ευρωπαϊκό-παγκόσμιο επίπεδο υπό την εποπτεία διεθνών οργανισμών (ΕΕ, ΠΟΥ), με αλλαγή στο καθεστώς προστασίας της «πατέντας» και με πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων δόσεων για τη γρήγορη επίτευξη συλλογικής ανοσίας σε όλο τον κόσμο. Γιατί ο κίνδυνος από την αυξανόμενη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και την αποδυνάμωση των διαθέσιμων εμβολίων, μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλος.