Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Με ποια όπλα προσέρχονται στην «τελευταία» μονομαχία Μητσοτάκης και Τσίπρας

Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τελευταία πριν τις εκλογές μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή, των δύο ηγετών που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Τα επιτελεία των δύο προέδρων εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μέρες, προκειμένου να ετοιμάσουν την τελική ομιλία τους, που ουσιαστικά θα διεκδικεί και τις πολιτικές εντυπώσεις της τριήμερης συζήτησης, καθώς η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την πλειοψηφία 156 εδρών της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Εμφαση στην... σύγκριση 

Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί κυρίως στον άξονα που αποκάλυψε προχθές, στην Κρήτη: «Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση, επιθυμούμε τη σύγκριση». Άλλωστε, αυτή θα είναι και η κεντρική γραμμή της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και όλοι, σχεδόν, οι υπουργοί της κυβέρνησης που πήραν το λόγο κατά τις δύο πρώτες ημέρες της κοινοβουλευτικής μάχης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει τους τομείς πολιτικής στους οποίους θα κάνει συγκρίσεις, ενώ παράλληλα θα αναδείξει και το διακύβευμα του προσώπου των δύο διεκδικητών της εξουσίας, δηλαδή του εαυτού του και του Αλέξη Τσίπρα.

►Διαβάστε και: Δημοσκόπηση MRB για OPEN: «Καίνε» ακρίβεια και διαφθορά - Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στο επίκεντρο οι θεσμοί και στο βάθος το... Μάτι

Στην τελευταία του ομιλία πριν την ψηφοφορία επί της προτάσεως δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πεδίο της έλλειψης σεβασμού προς τους θεσμούς, επαναφέροντας στην αίθουσα της Ολομέλειας τις τελευταίες εξελίξεις στη δίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Θα αναφερθεί στις επώνυμες καταγγελίες της γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα περί χρημάτων που διακινούνταν προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη δίκη του πρώην υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, ενώ πολύ προσεκτική θα είναι και η αναφορά του στο Μάτι -η σχετική δίκη εξελίσσεται ακόμα.

Θα ερωτήσει ευθέως -μετά και τα όσα ακούστηκαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή χθες- εάν θέτει θέμα νοθείας εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές.

Επίσης θα διατυπώσει ερωτήματα προς τον κ. Τσίπρα περί του αν μπορεί να δεσμευτεί ότι επί πρωθυπουργίας του δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα και θα ζητήσει να μάθει πού ήξερε ο πρώην πρωθυπουργός τα ονόματα, για τα οποία ρώτησε τον κ. Ράμμο εάν παρακολουθούνταν και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ του είπε «έξι στα έξι».

Γενικότερα, η στρατηγική Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση είναι να παρουσιάσει μια εικόνα ηγέτη που τον απασχολούν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, δηλαδή, οι τομείς διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και που «τίποτα δεν αφήνει να πέσει κάτω» από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

«Δημοκρατία ή εκτροπή» το δίλημμα 

Εντελώς διαφορετική είναι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πάρει το λόγο λίγο πριν τον πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί σχεδόν μονοθεματικά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, θα διατυπώσει ερωτήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα θέσει εκ νέου θέμα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει στοιχεία κι επιχειρήματα που προέκυψαν από την κοινοβουλευτική μάχη του τριημέρου, ενώ θα επικεντρώσει το σύνολο της κριτικής και των κατηγοριών του προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και θα θέσει το δίλημμα «Δημοκρατία ή εκτροπή».

►Διαβάστε και: Βουλή: Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τις επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ

Θα επαναλάβει τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί τον τελευταίο καιρό, όπως «παρακράτος» «εγκληματικό δίκτυο» κ.λπ. και θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον θεματοφύλακα του κράτους δικαίου, που στηρίζει και προστατεύει θεσμούς, όπως οι Ανεξάρτητες Αρχές (εν προκειμένω η ΑΔΑΕ) επικαλούμενος και τη γνώμη συνταγματολόγων αδιαμφισβήτητου κύρους.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Χατζηδάκης

Ιδιαίτερο τμήμα της ομιλία Τσίπρα θα αποτελέσει το θέμα των παρακολουθήσεων της ηγεσίας του στρατεύματος και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα επαναλάβει τις ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για το ποιο θέμα εθνικής ασφαλείας τον παρακίνησε ώστε να παρακολουθεί τους επικεφαλής των ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα θα αναδείξει την «αμηχανία» όπως αναμένεται να πει, του κ. Χατζηδάκη κατά τη χθεσινή του αγόρευση στη Βουλή.

Στην ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις. Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ψήφος του πρώην υπουργού Κώστα Τζαβάρα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ