Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Τακτική και στόχοι ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης στην μητέρα των μαχών για τις υποκλοπές

Μια από τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις, γεμάτη σφοδρές επιθέσεις, ακραία πόλωση, προσωπικούς χαρακτηρισμούς και πολλές βαριές εκφράσεις εκατέρωθεν, συνεχείς διακοπές και σε κάποιες στιγμές αγοραίες αναφορές, ξεκίνησε χθες το απόγευμα (18.00) η τριήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, μετά την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε λίγο νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα στοιχεία που έλαβε από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου.

Είναι ζήτημα εάν υπήρξαν 3 ή 4 ομιλητές στη χθεσινή πρώτη μέρα, που δεν διακόπηκαν από κάποιους εκ των πολιτικών τους αντιπάλων, ενώ πολλοί ομιλητές έκαναν κατακερματισμένη την ομιλία τους, λόγω των συνεχών διακοπών από την άλλη πλευρά.

Στενό μαρκάρισμα ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές

Τα επιχειρήματα αλλά και οι επιδιώξεις των κομμάτων έγιναν σαφή, ήδη από τη χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε την πρωτοβουλία με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, επιδιώκει και πιέζει η τριήμερη συζήτηση να επικεντρωθεί ακριβώς στο θέμα των παρακολουθήσεων, με την κυβέρνηση απολογούμενη.

Το περιεχόμενο τόσο της ομιλίας Τσίπρα, όσο και των δυο αρχικών εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Φίλης) ήταν μονοθεματικό.

►Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές

Αλλά και στη συνέχεια της χθεσινής σύγκρουσης στη Βουλή, κάθε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έπαιρνε το λόγο, είτε για να μιλήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας είτε για προσωπικό θέμα λόγω της ανεξέλεγκτης έντασης που επικράτησε, κατηγορούσε τους κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι είχαν πάρει το λόγο, ότι δεν έλεγαν τίποτα για τις παρακολουθήσεις, αντίθετα επέλεγαν άλλα θέματα της πολιτικής ατζέντας για τις ομιλίες τους.

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελε το βάρος της αντιπαράθεσης να πέσει στις παρακολουθήσεις, καθώς εύλογα το θέμα την ευνοεί κι αντίστοιχα φέρνει σε δύσκολη θέση της κυβέρνηση.

Συζήτηση για όλα η γραμμή ΝΔ

Από την άλλη μεριά, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διεύρυναν, όπως αναμενόταν, τη θεματολογία της αντιπαράθεσης σε όλο το φάσμα της πολιτικής των δυο τελευταίων κυβερνήσεων, της σημερινής κι εκείνης της περιόδου 2015-2019.

Άλλωστε το είπε καθαρά κι από την Κρήτη, όπου παρουσίαζε το κυβερνητικό σχέδιο για την περιφέρεια αυτή, ο πρωθυπουργός: «Καλοδεχούμενη η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι προκαλούσα τον κ. Τσίπρα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα, λίγο πριν τις εκλογές. Μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό είναι  δεδομένο, αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών».

Άρα έως αύριο το απόγευμα που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και η Βουλή θα ψηφίσει επί της προτάσεως δυσπιστίας, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα μιλάει μόνο για τις παρακολουθήσεις επί της σημερινής κυβέρνησης, η δε Νέα Δημοκρατία θα επιχειρεί μια σύγκριση των πεπραγμένων των δυο κυβερνήσεων. Δηλαδή, παράλληλοι μονόλογοι…

►Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας - Ελάτε να συγκριθούμε

Ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ

Τα μικρότερα κόμματα κατέγραψαν κι αυτά τη δικά τους στρατηγική, διαφορετική για το καθένα: Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θεωρεί την συζήτηση ως μεγάλη ευκαιρία να καταγράψει τις διαφορές που έχει τόσο με τη Νέα Δημοκρατία όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από αυτό, όμως, το τρίτο κόμμα του Κοινοβουλίου θα επιχειρήσει έως αύριο το απόγευμα να καταδείξει πόσο όμοια είναι τα δυο μεγάλα κόμματα που «μονομαχούν» και πόσο διαφορετικό είναι το ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του θα καταγράψουν με προσοχή και άξονα τις ίσες αποστάσεις, όλα όσα πιστεύουν ότι τους διαφοροποιούν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας έτσι να υπηρετήσουν τη στρατηγική Ανδρουλάκη ότι δεν «κλίνει» ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά, αλλά τηρεί αυτόνομη πορεία.

Οι μικρότεροι

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του ου συνοψίζονται στη φράση» πέντε κόμματα, δυο πολιτικές» και θα κατανείμει αναλογικά τις ευθύνες στις δυο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις της Βουλής.

Η Ελληνική Λύση θα «κτίσει» πάνω στην πλατφόρμα του ότι εκείνη είναι η αυθεντική εκφραστής των παραδοσιακών αξιών της κοινωνίας κι όχι η Νέα Δημοκρατία, ενώ το ΜέΡΑ25 θα προσπαθήσει να κρατήσει συσπειρωμένη την εκλογική του βάση, υιοθετώντας υψηλούς τόνους κυρίως προς την κυβερνητική πλευρά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ