Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 6 «κρυφά» μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη - Η τακτική Μαξίμου ενόψει εκλογών

Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στους διαπιστευμένους συντάκτες, με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε με γνώμονα τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφάρμοσε και το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να στείλει -μέσα από τις απαντήσεις του- μια σειρά έμμεσων πολιτικών μηνυμάτων, υπό την έννοια ότι οι απαντήσεις του δεν αφορούσαν στον πυρήνα του ερωτήματος που δεχόταν, αλλά αξιοποιούσε το ερώτημα για να διατυπώσει τα μηνύματά του.

  1. Κατανοεί τις ανησυχίες των πολιτών: Ηδη από την πρώτη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο και περιέγραψε τις κυριότερες κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση υπογράμμισε ότι δεν είναι συμβατά τα στοιχεία που από τη μια μεριά λένε πως παρατηρούνται συνεχείς και τεράστιες αυξήσεις κι από την άλλη ότι ο πληθωρισμός πέφτει κι είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
    Ο κ. Μητσοτάκης είπε πολλές φορές ότι τα πράγματα δεν είναι ιδανικά, κι ότι έχουν γίνει λάθη, ωστόσο φρόντιζε πάντα αυτές τις διαπιστώσεις να τις συνοδεύει με τη θετική πλευρά των αντίστοιχων πολιτικών που η κυβέρνησή του ακολουθεί.

    ►Διαβάστε και:  Κ. Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η ακρίβεια- Ερχονται μειώσεις εισφορών και φόρων

  2. Τηρεί τις δεσμεύσεις του: Το ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις εάν θα μειώσει (και) τους έμμεσους φόρους, για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έναντι του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας, για μειώσεις εισφορών κλπ. Είπε, επίσης, ότι η πολιτική που εξαρχής δεσμεύτηκε να εφαρμόσει, δηλαδή, οι επενδύσεις, η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα, είναι αυτή η πολιτική που δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου «να μπορούμε να στηρίξουμε στοχευμένα τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση».
  3. Δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία: Το τόνισε απαντώντας σε ερωτήματα για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει εάν επανεκλεγεί, για το «μαξιλάρι» που ο κ. Τσίπρας αναφέρει συχνά ότι κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση κ.λπ. Επίσης, το τόνισε σε απαντήσεις του για το ότι θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος φέτος (όπου διευκρίνισε ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε γι' αυτό καθώς δεν έχει τελειώσει ακόμα ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού), αλλά και για τις όποιες πολιτικές δεσμεύσεις του για την περίοδο μετά τις εκλογές.
    Δυο φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κυβέρνησης Τρας στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία παρουσίασε ένα πρόγραμμα ύψους 50 δισ. που έθετε σε κίνδυνο εκτροχιασμού την οικονομία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει σε 44 ημέρες τόσο το εθνικό νόμισμα της χώρας, η άλλοτε πανίσχυρη βρετανική λίρα, όσο και η ίδια η Τρας. «Εάν αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα, σας βεβαιώνω ότι η κυβέρνηση θα κατέρρεε πριν περάσουν 44 ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.
  4. Οπου υπερείχε, έκανε συγκρίσεις με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Απαντώντας στο ερώτημα για πιθανές νέες μειώσεις φόρων, συνέκρινε την τελευταία τριετία με την περίοδο 2015-2019. Επέμεινε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος «αφάνισε τη μεσαία τάξη» ως πρωθυπουργός, ενώ υπαινίχθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εάν εκλεγεί με οποιονδήποτε τρόπο ο κ. Τσίπρας «να δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι».
    Αναφερόμενος στο περίφημο «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτό προέκυψε μέσα από την άγρια φορολόγηση των πολιτών και ήταν απαίτηση των δανειστών, διότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στον τότε πρωθυπουργό, κάνοντας σύγκριση με τη δική του περίοδο που παρά τις μειώσεις φόρων, η οικονομία έχει ταμειακά διαθέσιμα περί τα 39 δισ. ευρώ.
    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έχουμε ακόμα πετύχει την επενδυτική βαθμίδα, όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Κύπρος, απάντησε ότι αυτές οι 2 χώρες «δεν εφάρμοσαν τρίτο μνημόνιο και δεν κινδύνευσαν με έξοδο από την Ευρωζώνη».
    Το ίδιο έκανε και όταν αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας: «2015-2019: Η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με μέσο όρο 0,5% ετησίως. Η Ευρώπη με 2%. Η ανάπτυξη, δηλαδή, της Ελλάδος τα χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Καμμένο, ήταν το ένα τέταρτο της μέσης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Είχαμε την κρίση του '15 και μετά, σε καλές συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία είχαμε μια σημαντική απόκλιση, την οποία τώρα ερχόμαστε πάλι και την καλύπτουμε με ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι είναι διπλάσιοι, ενδεχομένως το 2023 και τριπλάσιοι, του μέσου ευρωπαϊκού όρου».
    Τέλος, η επίτευξη του σκοπού αυτού «θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά μας. Αυτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας. Και αυτό σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων…».

    ►Διαβάστε και: Τσαπανίδου για Μητσοτάκη: θυμήθηκε τους μισθούς μετά από ένα χρόνο αισχροκέρδειας
     
  5. Εχει σταθερή φιλελεύθερη πυξίδα: Οπου χρειάστηκε ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και ιδεολογικά., Είπε δηλαδή, ότι μείωσε καθοριστικά άμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και κάποιους έμμεσους. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η δραστική μείωση των έμμεσων φόρων είναι αποτελεσματική, διότι η μείωση δεν φτάνει στον τελικό καταναλωτή.
    Επίσης, ιδεολογικού περιεχομένου ήταν η απάντησή του σχετικά με την απουσία συλλογικών συμβάσεων, όπου αντέτεινε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας φέρνει και ανάπτυξη μισθών, όταν παρακίνησε τους εργοδότες που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους να «πληρώσουν περισσότερα» ως αποδοχές. Επίσης στο ίδιο θέμα απάντησε ότι στη σύγχρονη οικονομία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη η πρακτική παροχής μετοχών της εταιρείας σε εργαζομένους που η εταιρεία χρειάζεται και επενδύει σε αυτούς.
    Μάλιστα, όταν κλήθηκε να απαντήσει στην κριτική των αντιπάλων του ότι από την πολιτική του για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ωφελούνται λίγοι και ισχυροί, έφερε το παράδειγμα του προγράμματος «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω», που αφορά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες και κινητοποιεί σειρά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  6. Περισσότερο ανέδειξε το τι έγινε, παρά τις δεσμεύσεις του για το τι θα γίνει: «Αντί να αναζητούμε την επόμενη κυβερνητική παρέμβαση» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ας πατήσουμε το «pause» κι ας θυμηθούμε τι παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει».
    Είναι προφανές ότι στη στρατηγική του πρωθυπουργού, το πρώτο τμήμα της (ακόμα ακήρυκτης) προεκλογικής περιόδου δίνει έμφαση στις επιτυχίες της κυβέρνησης κατά την περίοδο 2019- 2023, αφήνοντας για τον καθαυτό προεκλογικό αγώνα των τελευταίων εβδομάδων τις δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία.
    Άλλωστε, στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, οι επικείμενες εκλογές της απλής αναλογικής είναι μόνον το «πρώτο ημίχρονο» των εκλογικών μαχών, καθώς θεωρείται βέβαιη η προσφυγή σε νέες εκλογές που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική. Συνεπώς η κυβέρνηση «απλώνει» χρονικά τις θέσεις της, αρχίζοντας από το τι έκανε και αφήνοντας για αργότερα το τι θα κάνει. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ