Με τα μάτια στραμμένα στη Μητρόπολη Αθηνών βρίσκεται μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, ιδιαίτερα από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά κι από μικρότερα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Είναι η τελευταία, αλλά και η πιο κρίσιμη ημέρα για όλα όσα θα γίνουν από το προσκύνημα της σορού του τέως (άρχισε από τις 6 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 10 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ή και αργότερα εάν υπάρχει κόσμος) έως την νεκρώσιμη ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, τη μετάβαση στο Τατόι και την τελετή της ταφής του τέως βασιλιά που έχασε τη μάχη για τη ζωή την περασμένη Τρίτη το βράδυ.
►Διαβάστε και: Γιατί ο θάνατος του τέως βασιλιά εξελίχθηκε σε δύσκολο παζλ για την κυβέρνηση - Τι θα γίνει στην κηδεία
Πολιτικά, αυτά που ανησυχούν την κυβέρνηση, αποτελούν ελπίδες για την αντιπολίτευση, στην προσπάθεια των πολιτικών δυνάμεων να αφαιρέσουν δυνάμεις από τους αντιπάλους τους και να μην έχουν οι ίδιες βλάβη από τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτά που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση και να προσδώσουν ελπίδες στην αντιπολίτευση είναι τα παρακάτω:
1. Πόσοι Νεοδημοκράτες θα παραστούν στην κηδεία
Ηδη η παρουσία Σαμαρά δίνει «πόντους» στο παλαιοδεξιό τμήμα του κυβερνώντος κόμματος το οποίο εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός. Εάν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία ξεπεράσουν τους 15, δικαίως η αντιπολίτευση θα κάνει λόγο για μεγάλο τμήμα «φιλοβασιλικό» της συμπολίτευσης και φυσικά θα αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό τόσο την παλαιότερη σύγκρουση του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή με το παλάτι, όσο και την τωρινή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η κηδεία να γίνει όχι με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά όπως ενός ιδιώτη.
Και βέβαια, όσο περισσότερα είναι τα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που το μεσημέρι θα βρεθούν στη Μητρόπολη Αθηνών, τόσο πιο έντονα θα γίνονται τα βέλη της αντιπολίτευσης και τόσο περισσότερο θα χρειάζεται η κυβέρνηση να παίξει «άμυνα».
2. Πόση ένταση θα δημιουργηθεί
Εδώ οι φόβοι της κυβέρνησης είναι μήπως ομάδες φιλοβασιλικών συναντηθούν με ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία και πυροδοτήσουν την ένταση έξω από τη Μητρόπολη με ακρότητες και συνθήματα εκτός των ορίων του Πολιτεύματος.
Το σκηνικό θα γίνει πολύ χειρότερο εάν τυχόν υπάρξουν αντισυγκεντρώσεις ακραίων αντιβασιλικών, όπως παρακρατικά στοιχεία που συνήθως εκμεταλλεύονται καταστάσεις για να προξενήσουν επεισόδια και ένταση.
Μια πιθανή «συνάντηση» των δυο θα δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση και θα δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι η όλη τελετουργία προσέλκυσε πολλούς που κινούνται εκτός των ορίων του Πολιτεύματος, πράγμα που θα κάνει την παρουσία κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ακόμα πιο προβληματική.
►Διαβάστε και: Γ. Κουμουτσάκος: Γιατί θα παραστώ στην κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου
3. Τυχόν ατυχείς δηλώσεις
Η όλη υπόθεση της κηδείας και ταφής του τέως βασιλιά είναι δύσκολη, καθώς έχει εξάψει παλαιές και επί πολλά χρόνια ξεχασμένες αντιθέσεις στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης, οι οποίες τώρα έχουν βγει στην επιφάνεια, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία καθώς απέχουμε λίγες εβδομάδες από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Έτσι, μια δήλωση σε πολλά ελληνικά και ξένα κανάλια που θα βρίσκονται στη Μητρόπολη την ώρα της εξοδίου ακολουθίας, μια παρεξηγήσιμη διατύπωση από κάποιον βουλευτή ή κομματικό στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης είναι δυνατόν να προξενήσει «κύματα δυσαρέσκειας» στο Μαξίμου και νέες αφορμές για επιθέσεις της αντιπολίτευσης στον «σκληρό πυρήνα» της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή στην εικόνα της ως ενός κόμματος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που το τελευταίο που θέλει είναι να συνδεθεί με αναχρονιστικούς θεσμούς στη λαϊκή συνείδηση, όπως η βασιλεία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!