Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιλία: Το νέο διπλωματικό σχέδιο της Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο

Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα για τα 12 μίλια ενόψει διερευνητικών
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με το κωδικό όνομα «Φιλία», που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αύριο, Πέμπτη, είναι τελικά τουλάχιστον επταμερής, καθώς στην αρχική τριάδα προστέθηκαν και θα παραστούν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Ιορδανία. Η σημερινή ημέρα, μάλιστα, είναι κρίσιμη για το αν θα υπάρξει παρουσία ενός ή και δυο ακόμα κρατών, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Ποιος είναι ο σκοπός της συνάντησης;

Αρχικά είναι αυτό που λέει η λέξη: Να αναπτυχθούν φιλικοί δεσμοί μεταξύ των κρατών αυτών, με τα οποία υπάρχει συναντίληψη σε σειρά κρισίμων περιφερειακών θεμάτων. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει επανειλημμένως επισκεφθεί όλα αυτά τα κράτη, έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους του κι έχει πλήρη φάκελο για τις σχέσεις της Ελλάδας με καθένα από αυτά. Τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι ήλθε η ώρα της κεφαλαιοποίησης με τη συμμετοχή όλων στη συνάντηση.

Η συναντίληψη των -τουλάχιστον- επτά κρατών για τα θέματα ης ευρύτερης περιοχής έχει κοινό άξονα την Αρχή ότι μόνο με το Διεθνές Δίκαιο μπορούν να επιτευχθούν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις σε όποια διαφορά μεταξύ κρατών. Η Ελλάδα, εκτός από οικοδεσπότης στην πρώτη αυτή συνάντηση των χωρών της «Φιλίας» (καθώς είναι ειλημμένη απόφαση για επανάληψη της συνάντησης σε άλλη χώρα) έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο: Είναι ο ισχυρός κρίκος που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια με τις χώρες της Μέσης Ανατολής που μετέχουν στη «Φιλία» κι σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει ως καλός αγωγός σε αυτή την επικοινωνία. Παράλληλα εμπεδώνει κι εμβαθύνει τις σχέσεις της με όλα αυτά τα κράτη που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.

Επισήμως η Ελλάδα λέει πως η συνάντηση είναι ανοικτή στα κράτη της περιοχής, δεν αποκλείει κανένα και, συνεπώς, ούτε την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσχωρήσει στις βασικές παραμέτρους της συναντίληψης που διέπει τα υπόλοιπα μέλη της «Φιλίας». Ωστόσο, το πολιτικό βάρος των 7 κρατών που συνομολογούν την πίστη τους στην επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι εκ των πραγμάτων πολλαπλάσιο από αυτό της Τουρκίας που όλο το 2020 επένδυσε σε μονομερείς ενέργειες. Ακόμα και στις μέρες μας, που η Άγκυρα κάνει μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές της με την ΕΕ, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δηλώνει «οργισμένος» επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Ικαρία!

Πέραν της πολιτικής συναντίληψης για τα θέματα της περιοχής, οι τουλάχιστον «7» της «Φιλίας» θα ασχοληθούν και με ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως είναι η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα πολιτικής προστασίας, τόσο για τις φυσικές καταστροφές, όσο και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η Ελλάδα υφαίνει αργά, αλλά σταθερά ένα διπλωματικό δίχτυ που αγκαλιάζει ολόκληρη την περιοχή -καθώς εκτός όσων θα συμμετάσχουν τελικά στην αυριανή «Φιλία», έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ έχει βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της και με το Ιράκ, για το οποίο μια θέση στη «Φιλία» είναι «ρεζερβέ». Για τους πολλούς θιασώτες του Διεθνούς δικαίου αυτό το δίχτυ είναι προστασία, για όσους εμμένουν σε μονομερείς ενέργειες κι επεκτατικές βλέψεις, είναι μπλέξιμο…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ