Αυξάνονται οι ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει καταλήξει στην επαναφορά της λίστας στις ευρωπαϊκές εκλογές, που θα διεξαχθούν (και) στη χώρα μας στα μέσα του 2024.
Αφορμή για αυτή την εξέλιξη είναι τα κρούσματα διαφθοράς που έχουν εμφανιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο -με αποκορύφωμα αυτό στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή- αλλά και υποθέσεις όπως εκείνη της Μαρίας Σπυράκη, οι οποίες δημιουργούν εξ αποτελέσματος μια άσχημη εικόνα για τους εκπροσώπους μας στο ανώτατο όργανο διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ωστόσο οι αιτίες είναι περισσότερες κι ανάγονται σε παλαιότερες χρονικές περιόδους, όταν είχε αρχίσει η σχετική συζήτηση στους κόλπους του επιτελείου του σημερινού πρωθυπουργού.
Αιτίες και σενάρια
Ειδικότερα, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να προβληματίζεται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει πολύ αργά βήματα, σε σχέση με άλλες μεγάλες δυνάμεις στην παγκόσμια σκακιέρα, κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι κάποιες χώρες (ανάμεσά τους κι η Ελλάδα) αναδεικνύουν τους βουλευτές τους σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες με σταυρό προτίμησης σε ενιαία περιφέρεια, με αποτέλεσμα να εκλέγονται οι γνωστοί, που όμως δεν είναι απαραίτητα και οι πιο κατάλληλοι.
►Διαβάστε και: Οι δύο παραδοχές που ωθούν τον Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας
Ετσι, παλαιότερα είχε αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ συνεργατών του κ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο να παραμείνει ο σταυρός προτίμησης, αλλά η χώρα να διαιρεθεί σε μεγάλες περιφέρειες (από 5 έως 10 ή 11). Ωστόσο, γρήγορα η συζήτηση αυτή εγκαταλείφθηκε με δεδομένο ότι θα ξανάρχιζε μια ατέρμονη συζήτηση για εκλογικά συστήματα, υπόλοιπα περιφερειών κ.λ.π που θα μετέφεραν παθογένειες του εγχώριου πολιτικού συστήματος στη διαβούλευση για τον τρόπο εκλογής ευρωβουλευτών.
Με λίστα βγήκαν σημαντικές προσωπικότητες
Μετά από αυτό άρχισε να ωριμάζει στους κόλπους του επιτελείου η σκέψη για επαναφορά του τρόπου εκλογής με λίστα, ο οποίο ίσχυε από το 1981 έως το 2009 και μέσω του οποίου είχαν αναδειχθεί μεγάλες προσωπικότητες ως ευρωβουλευτές, που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να καταφέρουν να εκλεγούν εάν τότε υπήρχε σταυρός προτίμησης.
«Φαντάζεται κανείς ότι θα είχαν μπει στο Ευρωκοινοβούλιο προσωπικότητες όπως ο Δημήτρης Ευρυγένης, ή ο Δημήτρης Τσάτσος, ο Γιάγκος Πεσματζόγλου, ο Τίμος Χριστοδούλου, ο Χρήστος Ζαχαράκις, ο Αντώνης Τρακατέλλης, η Κατερίνα Δασκαλάκη κι άλλοι πολλοί;» λέει στην «Η» στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.
►Διαβάστε και: Β. Κικίλιας: Τα 3 δισ. υπερπλεόνασμα από τον τουρισμό μοιράζονται σε ευπαθείς ομάδες
Παρ’ όλο το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην επαναφορά της λίστας, ωστόσο, μάλλον θα μεταθέσει τις σχετικές ανακοινώσεις στην μετεκλογική περίοδο.
Οι ευρωεκλογές γίνονται τον Ιούνιο 2024 και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, μια και τώρα, προεκλογικά, όλες οι αποφάσεις εκλαμβάνονται ως αφορμή για αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης. Συνεπώς η εξαγγελία μάλλον μεταφέρεται για μετά το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μια αλλαγή απόφασης στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!