Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης VS Τσίπρας: Σε συνθήκες... καύσωνα το προεκλογικό θερμόμετρο

Μια εξαγγελία που αφορά το 85% των ελληνικών νοικοκυριών για κάλυψη από το κράτος του 10% των αγορών σε τρόφιμα (όσο περίπου είναι ο πληθωρισμός αυτό τον καιρό) για ένα εξάμηνο ήταν ο «άσος» που έκρυβε στο μανίκι του ο πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή του ομιλία, με την οποία έκλεισε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Πρόκειται για ένα «οριζόντιο» μέτρο που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εκμηδενίζει τον πληθωρισμό, άρα ακυρώνει το κεντρικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί «ακρίβειας» στην αγορά. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για ένα άτομο που αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Για τις υπόλοιπες παροχές, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι οι παροχές αυτές δόθηκαν χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα, πρώτον την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος. Τόνισε επιπροσθέτως ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34% κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους λίγους. «Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν», υπογράμμισε.

Δημοσιονομική ισορροπία

Το επιχείρημα της δημοσιονομικής ισορροπίας διέτρεξε όλη την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, καθώς σε κάθε αναφορά του σε παροχές της περασμένης τριετίας πρόσθετε την ανάγκη να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Στο τέλος του 2023, είπε, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Στη διεθνή ύφεση η Ελλάδα απαντά με ανάπτυξη. «Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις, πίσω από τις οποίες «κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση από τομείς κρίσιμους και ευαίσθητους σε διεθνείς διακυμάνσεις, όπως ο τουρισμός, μπορεί να κλυδωνίσει μια κοινωνία όπως η ελληνική. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, δηλαδή, την ανεργία.

Ανάπτυξη και διακύβευμα

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε, απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο, τον οποί κάλεσε προς το τέλος της ομιλίας του να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που η αντιπολίτευση αρνήθηκε να κάνει την ώρα της ψηφοφορίας.

Επίσης τον κατηγόρησε ότι από τα 65 λεπτά της δικής του ομιλίας, μόνο τα 3 αναφέρθηκε στο τι θα κάνει εάν ξαναγίνει πρωθυπουργός και πρόσθεσε το δίπτυχο της δικής του πολιτικής: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων, αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το τρίπτυχο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης για τη Νέα Δημοκρατία είναι «Σταθερότητα, Συνέχεια και Συνέπεια» ενώ αρνήθηκε να αναφερθεί στα ζητήματα των παρακολουθήσεων, επικαλούμενος την διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη.

Τσίπρας: Προϋπολογισμός λεηλασίας των μισθωτών και της μεσαίας τάξης

Στη δική του ομιλία ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επετέθη στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στην οικονομία, αμφισβητώντας ευθέως την εικόνα που προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη. Μίλησε για τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λίγων σε βάρος των πολλών και της μεσαίας τάξης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» και πως γι' αυτό «το αίτημα για αλλαγή και δικαιοσύνη παντού, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία» και συμπλήρωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ξαναγύρισε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων, «μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να εκτιμήσει την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ότι ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, ότι με τις επιλογές της πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της κρίσης, ότι «η αισχροκέρδεια είναι made in Greece», ενώ μίλησε επίσης για «πρωτιές ακρίβειας στην ΕΕ των 27», τονίζοντας ότι «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη».

Υπογράμμισε ότι ενώ η ετήσια επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ευρώπη των 27 από την αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι ένας κατώτατος μισθός, στην Ελλάδα είναι δύο και πως τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ το μήνα, έχουν χάσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης λόγω της ακρίβειας.

Στο επίκεντρο διαφάνεια και αισχροκέρδεια

Σημαντικό τμήμα της ομιλίας Τσίπρα κατέλαβαν τα θέματα διαφάνειας και αισχροκέρδειας, όταν κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι φαινόμενα τύπου Πάτση είναι στo DNA της πολιτικής Μητσοτάκη. Διέψευσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η σημερινή κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία επικαλούμενος επιστολή Μοσκοβισί στον τότε υπουργό Τσακαλώτο που του έλεγε ότι η ενισχυμένη εποπτεία τελειώνει τον Αύγουστο 2022 (όπως και συνέβη) για να του απαντήσει αργότερα ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα εισήλθε μόνη αυτή από όλες τις χώρες στις οποίες επεβλήθη μνημόνιο, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας παρότρυνε για άλλη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει άμεσα εκλογές, «για να λυτρώσετε τη Δημοκρατία» όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Τέλος, λίγο μετά την ανακοίνωση του food pass από τον πρωθυπουργό, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αγοράσει τη λαϊκή ψήφο με 30 ευρώ μετά από 15 μήνες αισχροκέρδειας», επισημαίνοντας «ο πρωθυπουργός των υποκλοπών ανακοίνωσε στη Βουλή ότι από τον Φεβρουάριο το κράτος θα καλύπτει το 10% των εξόδων του σούπερ μάρκετ για όλους τους πολίτες». «Τελικά το περίφημο προεκλογικό επίδομα είναι μεσοσταθμικά 30 ευρώ», αναφέρει και υπογραμμίζει: «Ντροπή και μόνο ντροπή για αυτή τη χυδαία απόπειρα εξαπάτησης της ελληνική κοινωνίας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ