Νέες σεισμικές δονήσεις πλήττουν το πολιτικό μας σύστημα το τελευταίο τετραήμερο, με την κατ’ αρχήν προσαγωγή και στη συνέχεια τη σύλληψη της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξέχοντος μέλους της Σοσιαλιστικής του Ομάδας.
Η κ. Καϊλή βαρύνεται με κατηγορίες για διαφθορά, όπως εξαρχής μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Χθες το μεσημέρι η βελγική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι από τα έξι άτομα που είχαν συλληφθεί, τα δυο αφέθηκαν ελεύθερα και τα τέσσερα προφυλακίστηκαν.
Η εισαγγελία του Βελγίου δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων, ωστόσο οι έγκυρες βελγικές εφημερίδες Les Echos και Le Soir ανέφεραν ότι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, πρώην ευρωβουλευτής είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Αντίθετα ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της ευρωβουλευτού.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες για την υπόθεση του λόμπι υπέρ του Κατάρ έναντι ανταλλαγμάτων, συμπεριλαμβανόταν και η Εύα Καϊλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με απόφασή του την έθεσε εκτός κόμματος, ενώ στελέχη της κεντρικής διοίκησης του κόμματος την κάλεσαν να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη.
►Διαβάστε και: Υπόθεση Καϊλή: 4 συλλήψεις, 2 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα - Η ανακοίνωση της εισαγγελίας
«Δούρειος ίππος» της ΝΔ
Η σύγκρουση δεν άργησε στα καθ’ ημάς να προσλάβει πολιτικό χαρακτήρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την μέχρι πριν λίγες ώρες ευρωβουλευτή του κόμματός του ότι λειτουργούσε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Της καταλόγισε ότι υποβάθμισε την υπόθεση της δικής του παρακολούθησης και είπε ότι παρακολουθούσαν και την ίδια, και στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους της διαγραφής Καϊλή:
«Έμαθα ότι της είχαν πει να ψηφίσει αποχή στη ψηφοφορία για τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος. Οπότε ενημέρωσα την Πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτιά μας μετά από αυτές τις επιλογές που δείχνουν ότι λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"… πήρα την απόφαση να διαγραφεί, διότι το ποτήρι δεν είναι ούτε μισογεμάτο ούτε μισοάδειο. Το ποτήρι ξεχείλισε. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Άρα, η διαγραφή γίνεται για πολιτικούς λόγους… Αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι φοβερό. Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Από τη μια χρησιμοποίησε την κυρία Καϊλή για να υποβαθμίσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα χρησιμοποιεί την υπόθεση της κυρίας Καϊλή για να νομιμοποιήσει την παρακολούθησή μου…»
►Διαβάστε και: ΝΔ για υπόθεση Καϊλή: Το ΠΑΣΟΚ αντί να απολογείται, συνεχίζει την επίδειξη θράσους
Αντίδραση της κυβέρνησης
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν - με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά - τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!»
Ακολούθως ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διαχώρισε τη θέση του από την κα Καϊλή μόνο μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης και την προσαγωγή της, όχι νωρίτερα, και κατάληξε στην ανακοίνωσή του:
Η Εύα Καϊλή «υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές. Υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.
Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία. Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα».
Κριτική ΣΥΡΙΖΑ μόνο... στην Καϊλή
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης πολύ προσεκτική. Φρόντισε να επικεντρώσει την κριτική του στην Εύα Καϊλή και τις δραστηριότητές της, κι απέφυγε με μεγάλη επιμέλεια να εμπλέξει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση.
Ενώ στην υπόθεση Πάτση οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι πολιτικά «η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των Πάτσηδων», στην περίπτωση Καϊλή το ΠΑΣΟΚ απουσιάζει πλήρως από την κριτική ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που κυβερνητικές πηγές αποδίδουν στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να έχει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το τρίτο σε δύναμη κόμμα του Κοινοβουλίου ως εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.
►Διαβάστε και: Ανδρουλάκης για Εύα Καϊλή: Μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα
Η στρατηγική Ανδρουλάκη
Πράγματι, η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη στο θέμα Καϊλή είναι ακριβώς αυτή: Δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να αποσυνδέσει πλήρως το ΠΑΣΟΚ από την κριτική στην συλληφθείσα ευρωβουλευτή και δεύτερον να καταδείξει ότι η Καϊλή ήταν κάτι σαν ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ πριν καν υπάρξει θέμα προσαγωγής και σύλληψής της.
Η υπόθεση Καϊλή - πέραν του δικαστικού σκέλους της - θα έχει σαφώς συνέχεια και στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η Νέα Δημοκρατίας ήδη επιχειρεί να συνδέσει την υπόθεση αυτή με τις παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών, στην οποία φαίνεται να εντάσσει κι εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Έτσι το όνομα «Καϊλή» αναμένεται να ακούγεται, πλέον, τακτικά στην προεκλογική μετωπική σύγκρουση, ασχέτως της δικαστικής πορείας της υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται η ανεξάρτητη, πλέον, ευρωβουλευτής….
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!