Δεύτερη νύχτα υπό κράτηση πέρασε η Εύα Καϊλή περιμένοντας την εκπνοή της χρονικής διορίας των 48 ωρών που έχουν οι εισαγγελικές αρχές, ώστε να αποφασίσουν αν θα εκδοθεί εναντίον της ένταλμα σύλληψης. Οι ανακοινώσεις από ανακριτή και εισαγγελέα αναμένονται γύρω στο μεσημέρι. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους προσαχθέντες.
Σε κάθε περίπτωση στα κοινοβουλευτικά όργανα έχουν μπει μπροστά οι διαδικασίες για την καθαίρεση της κ. Καϊλή από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις Βρυξέλλες και όχι μόνο το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ δεδομένου πως πρόκειται για το σοβαρότερο σκάνδαλο που κλονίζει τους θεσμούς εδώ και δεκαετίες. «Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες για όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση, θα πρόκειται για την πιο κραυγαλέα υπόθεση διαφθοράς που έχει δει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Μισιέλ φαν Χούλτεν, σύμφωνα με το Politico.
Ραγδαίες εξελίξεις
Χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, κοινοποίησε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και στην ίδια την κ. Καϊλή, επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι της αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε. Η αναστολή των εξουσιών και των καθηκόντων της έχουν άμεση ισχύ.
Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επόμενης Διάσκεψης των Προέδρων που θα διεξαχθή την Τετάρτη, η επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας S&D, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ θα φέρει προς συζήτηση και επικύρωση την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής.
Όπως ανέφερε και σε ανάρτηση της, οι Σοσιαλδημοκρατές, θα ζητήσουν την ενεργοποίηση του άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η κ. Καϊλή. Η κ. Πέρεζ εξήγησε πως, όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, απαιτείται πρώτα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων με πλειοψηφία 60% και μετά έγκριση από την Ολομέλεια με τα 2/3. Το αίτημα για την καθαίρεση της έχουν ζητήσει επίσης οι Πράσινοι του ευρωκοινοβουλίου.
Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών είχε ήδη από την Παρασκευή προχωρήσει σε διαγραφή της κ. Καϊλή από τους κόλπους της, όπως βέβαια έκανε από πολύ νωρίς και το ΠΑΣΟΚ, με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη, που επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο σκάνδαλο.
Από το ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη επιμένουν επίσης να ζητούν από την Εύα Καϊλη να παραδώσει την έδρα της. Σε περίπτωση που το κάνει, με βάση τον εθνικό κανονισμό, την έδρα θα πάρει ο τρίτος υποψήφιος, Νίκος Παπανδρέου.
Το χρονικό
Θυμίζουμε πως το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από την Παρασκευή, όταν στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε πό το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς έγιναν έφοδοι σε τουλάχιστον 16 σπίτια και γραφεία, μεταξύ τους και της κ. Καϊλή.
Η έρευνα που φαίνεται πως «τρέχει» εδώ και μήνες, υπό άκρα μυστικότητα, αφορά κατηγορίες διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ με στόχο την άσκηση επιρροής σε πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια των εφόδων, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, στο σπίτι της κ. Καϊλή βρέθηκαν σακούλες με λεφτά, με αποτέλεσμα και την προσαγωγή της με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν δυνατή η παράκαμψη της βουλευτικής της ασυλίας.
Επίσης δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου υποστηρίζουν πως έχει συλληφθεί και ο πατέρας της, αφού ειδοποιήθηκε για τις έρευνες και ενώ βρισκόταν σε διαδικασία... μετακίνησης «έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα».
Οι υπόλοποι προσαχθέντες
Εκτός από την Εύα Καϊλή προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα. Πρόκειται για τον σύντροφο της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Ο Πανκέρι περιγράφεται ως ο εγκέφαλος του κυκλώματος.
Το τέταρτο πρόσωπο είναι ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βινσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).
Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, παράλληλα έχουν συλληφθεί στην Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη Soir.
Εξελίξεις και για το Κατάρ
Η υπόθεση είχε άμεσες συνέπειες και για το ίδιο το Κατάρ. Τη Δευτέρα επρόκειτο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κατάρ, για σειρά ζητημάτων με σημείο αιχμής την απολοποίηση των διαδικασιών παροχής βίζας στην ΕΕ.
Ωστόσο, υπό το βάρος των τελευταίων καταγγελιών η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ζήτησε να αναβληθούν οι διαπραγματεύσεις. Το αίτημα προσυπογράφουν ευρωβουλευτές των Πρασίνων, καθώς και ο συμπροεδρεύων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν έχει ασκηθεί επιρροή προς τους βουλευτές ή τους υπαλλήλους της Ευρωβουλής καθώς συντάσσεται το σχέδιο ψηφίσματος για την απελευθέρωση της βίζας» ανέφερε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρτιν Μάρκβαρντ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!