«Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη.
Έτσι, πέρα από την μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη γίνει, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους συνεπείς εργοδότες που θα επιβραβευθούν πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές».
Αυτό επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.
Υπενθυμίζεται πως από το 2020, το πακέτο κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών έχει μειωθεί σχεδόν 5 μονάδες, κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες και ειδικότερα:
- Μείωση 0,90 μονάδες των εισφορών από τον Ιούνιο του 2020 και εφεξής, αλλά μόνο για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση (δεν ισχύει για την μερική απασχόληση).
- Μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από το 2021 κατά αρχήν ως έκτακτο μέτρο (μονιμοποιήθηκε για την περίοδο από το 2023 και μετά).
- Μείωση κατά 0,50 μονάδες των εισφορών επικουρικής ασφάλισης το περασμένο καλοκαίρι όπως προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου.
Τώρα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλει πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας προχωρήσει, καθώς εκτιμάται πως θα περιορίσει την εισφοροδιαφυγή, αυξάνοντας τα έσοδα του ΕΦΚΑ και δημιουργώντας έτσι σταδιακά "χωρο" για νέες μειώσεις εισφορών.
Δεν αποκλείεται η νέα δέσμη μέτρων για τις ασφαλιστικές εισφορές να συμπεριλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη 4ετία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ το 2019 με βάση το μέγεθος εισφορών, η Ελλάδα βρισκόταν στην 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση.
«Προφανώς δεν πάμε να εφαρμόσουμε την Κάρτα με τον ίδιο τρόπο παντού, ούτε έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος του εγχειρήματος», πρόσθεσε ο υπουργός. «Γι’ αυτό προχωρούμε σταδιακά και συναινετικά. Εφαρμόζουμε το μοντέλο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και με βάση τις προτάσεις που θα προκύψουν από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους». Όπως είπε, ο διάλογος θα ξεκινήσει αμέσως με τις εταιρείες security και τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα ακολουθήσουν οι ΔΕΚΟ και η βιομηχανία και κατόπιν ο τουρισμός και η εστίαση. «Η Ψηφιακή Κάρτα θεωρείται πρωτοποριακό μέτρο ακόμη και για τα δεδομένα της ΕΕ και σίγουρα θα βοηθήσει να έχουμε εγγύηση για το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζομένων καθώς και δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Το 2021 ελέγχθηκαν από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης 38.000 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 8.000 εκτός δηλωμένου ωραρίου εργασίας. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, σχεδόν όλα τα κόμματα το ψήφισαν στη Βουλή. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω, ζητάμε απλά την εφαρμογή του νόμου», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων:
- Για τις εκκρεμείς συντάξεις: Ο ΕΦΚΑ μπαίνει σε ρυθμούς κανονικότητας. Για τις νέες αιτήσεις οι συντάξεις απονέμονται μεσοσταθμικά σε 60 ημέρες έναντι 74 στη Γερμανία. Μετά την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την εκκαθάριση των επικουρικών. Είναι θέμα λίγων μηνών να ολοκληρωθεί και αυτή.
- Για το ΤΕΚΑ: Στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για τους νέους (ΤΕΚΑ) έχουν ενταχθεί πολύ περισσότεροι από όσους υπολόγιζε ακόμη και το ίδιο το υπουργείο, καθώς λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας μπήκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας πολύ περισσότεροι. «Στις αρχές του χρόνου υπολογίζαμε ότι θα έμπαιναν 60.000, το καλοκαίρι περιμέναμε 80.000 και τώρα φαίνεται ότι πάμε για πάνω από 140.000. Αυτό είναι αποτέλεσμα των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην οικονομία και δεν περιορίζεται μόνο στους νέους καθώς η ανεργία μειώθηκε συνολικά από το 17,5 στο 11,6 %», ανέφερε ο υπουργός.
- Για τις αυξήσεις στις συντάξεις: «Η αύξηση 7,75 % στις συντάξεις που θα δοθεί τον Ιανουάριο προκύπτει από μαθηματικό τύπο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και είναι το ανώτερο ποσοστό που μπορεί να δοθεί. Ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει του χρόνου μια επιπλέον σύνταξη τουλάχιστον».
- Για τις διμερείς διεθνείς συμβάσεις: Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την υπογραφή και νέων διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας, οι οποίες εξυπηρετούν τόσο τους Έλληνες στο εξωτερικό όσο και αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας.
- Για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας: Ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση για το ατομικό εργατικό δίκαιο, ακολουθεί το συλλογικό ενώ προχωρά και η κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι.