Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τα πολιτικά θέματα της επικαιρότητας μετατρέπονται εκ των πραγμάτων σε εκλογικά διλήμματα και διακυβεύματα που θα κριθούν στις κάλπες.
Ηδη προεξοφλείται τόσο από κυβερνητικούς, όσο και από παράγοντες της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, ότι το θέμα των παρακολουθήσεων θα αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης στην πολιτική και την εκλογική αντιπαράθεση.
Ταυτόχρονα, όμως, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης σε αυτή την οιονεί προεκλογική περίοδο δείχνουν ότι πρώτο μέλημα νοικοκυριών κι επιχειρήσεων ήταν και παραμένει η ακρίβεια.
Το θέμα απασχολεί, όπως είναι φυσικό, τα κυβερνητικά επιτελεία, που μετά από μια -σύντομη- περίοδο δισταγμού, φαίνεται να καταλήγουν στο ότι περισσότερο θα βαρύνει ως εκλογικό κριτήριο στην τελική απόφαση των πολιτών το θέμα της ακρίβειας και λιγότερο οι παρακολουθήσεις, πολύ περισσότερο που -ως τώρα τουλάχιστον- δεν έχει εμφανιστεί ούτε μια απόδειξη των καταγγελιών περί ενορχήστρωσης εκ μέρους του πρωθυπουργού ενός κυκλώματος παρακολουθήσεων, στα θύματα του οποίου ήταν, μεταξύ άλλων, και οι κυρίες Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Άδωνι Γεωργιάδη), Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Βασίλη Κικίλια), Μαρίνα Πατούλη (πρώην σύζυγος Γιώργου Πατούλη) κ.λπ.
►Διαβάστε και: Μητσοτάκης: Δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο
«Συνταγή» Novartis
«Κάνουν το ίδιο λάθος με την υπόθεση Novartis» εξηγεί στην «Η» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος: «Ενώ υπήρχε ζήτημα με τις υπερσυνταγογραφήσεις, η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδήγησε την όλη υπόθεση στα βράχια. Ετσι κι εδώ. Κακόβουλα λογισμικά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη χωρίς πουθενά να τα έχουν εντοπίσει και ακυρώσει. Και πάλι η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη στην υπόθεση, θα αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από το πραγματικό, που είναι η μάχη των κρατών εναντίον αυτών των λογισμικών. Δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους».
Συνεπώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει τη μάχη ενόψει εκλογών κυρίως στο μέτωπο της ακρίβειας, το οποίο θέλει να «γενικεύσει» στην πορεία της οικονομίας συνολικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτιμάται πως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να προσέλθει στο «καυτό πεδίο» της οικονομίας, γιατί στα άλλα θέματα -εκτός των παρακολουθήσεων- δηλαδή, στα εθνικά θέματα ή στην ανάγκη ασφάλειας και δημόσιας τάξης, δεν υπάρχουν μείζονες διαφορές. Έτσι η κυβέρνηση αισθάνεται ότι «σύρει» την αξιωματική αντιπολίτευση σε έναν τομέα που της είναι περισσότερο οικείος κι έχει να επιδείξει επιτεύγματα, τα οποία δύσκολα αμφισβητούνται.
Σε τρεις άξονες το κυβερνητικό αφήγημα
Όπως αναμένεται, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον στις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις ελαφρύνσεις εισφορών, δεύτερον στην επιτυχή διαχείριση κρίσεων που ταλαιπωρούν όλη την Ευρώπη, όπως το κλείσιμο των οικονομιών λόγω πανδημίας και ο τωρινός ενεργειακός πόλεμος και τρίτον στη σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με το αίσθημα ασφάλειας και την πολιτική σταθερότητα.
►Διαβάστε και: Α. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, οφείλει να δώσει απαντήσεις
Στην παρουσίαση των θέσεων και των επιχειρημάτων της, η Νέα Δημοκρατία θα παραθέσει ενώπιον των πολιτών την τωρινή κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, το ακριβότερο χρήμα και τα προβλήματα της ακρίβειας που «γονατίζουν» όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ θα ξεκαθαρίσει ότι παραμένει πρωτεύων ο στόχος της για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στην επόμενη χρονιά.
Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, αντιμετώπιση ακρίβειας και ταυτόχρονα επιδίωξη επενδυτικής βαθμίδας, που μπορεί να επιτύχει μόνο μια κυβέρνηση -θα πει η Νέα Δημοκρατία- η οποία έχει να επιδείξει επιτυχίες στην οικονομία κατά την τελευταία τριετία κι επίσης προτείνει μια καθαρή λύση, αυτή την αυτοδύναμης εκλογής της, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χωρίς συμβιβασμούς, παραχωρήσεις και ισορροπίες που αλλάζουν.
Με αυτά τα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου και η οδός Πειραιώς αναμένουν να «ξεφουσκώσει» στα μάτια των πολιτών η υπόθεση των παρακολουθήσεων και η χώρα να πορευτεί στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, με κεντρικό ζήτημα πολιτικής αναμέτρησης με την αντιπολίτευση το πεδίο της οικονομίας, μέσα στο οποίο θα δοθεί και η μάχη για την ακρίβεια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!