Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερκέρδη: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η τροπολογία - Ανακτώνται 2,69 δισ. ευρώ

Πηγή: Eurokinissi

«Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, για όσο χρειαστεί» σημειώνει ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας πως «αξιολογούμε  σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα στήριξης».

Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr  τονίζει πως από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή ανακτώνται 2,69 δισ. ευρώ και υπογραμμίζει πως την  επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για τα υπερκέρδη στον κλάδο της προμήθειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει πως «οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν ενότητα και αποφασιστικότητα» και υπογραμμίζει πως «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες». Παράλληλα αναφέρεται στις κινήσεις που γίνονται, προκειμένου «μέχρι το 2030, η Ελλάδα να μετατραπεί σε βασικό κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Στη συνέντευξη του  ο Κώστας Σκρέκας εστιάζει και σε μια σειρά προγραμμάτων που τρέχουν ή θα τρέξουν το προσεχές διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρεται στο σχέδιο για την εγκατάσταση περισσότερων από 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών, έως 10 KW, στις στέγες ενώ τους επόμενους μήνες θα εκκινήσει ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με ηλιακούς.

"Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την εγκατάσταση περισσότερων από 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών, έως 10 KW, στις στέγες με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν, με σχεδόν μηδενικό κόστος ενώ τους επόμενους μήνες θα εκκινήσει ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με ηλιακούς, είπε ο υπουργός.

Η συζήτηση για το πλαφόν μεταφέρεται από τη μία Σύνοδο στην άλλη, καθώς διατηρούνται οι αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες. Τελικά, υπάρχει περιθώριο να βγει λευκός καπνός;

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στην εξεύρεση μιας κοινής πολιτικής για την ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα προειδοποιούσε για την ανάγκη κοινών πολιτικών, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, λαμβάνοντας διαρκώς ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρώτος, τον περασμένο Μάρτιο, την πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σήμερα, η πλειοψηφία των εταίρων μας στηρίζει την πρόταση της Ελλάδας.

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Άμεσα, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν, καθώς οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να δράσει. Και αυτό αποδεικνύει πως οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν ενότητα και αποφασιστικότητα.

Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, θα επαναλάβουμε τις ισχυρές πιέσεις για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης που θα έχει θετικές επιπτώσεις - σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο - για τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια αποκλιμάκωση  των τιμών του φυσικού αερίου, ωστόσο μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το χειμώνα. Στο  δυσμενές σενάριο μίας νέας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αύξηση της επιδότησης;

Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, κρατώντας τις τιμές της ενέργειας σε προσιτά επίπεδα. Κατά καιρούς επανέρχεται το ερώτημα που εσείς και σήμερα θέτετε, αλλά η ίδια η πραγματικότητα, δίνει την απάντησή της: Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, για όσο χρειαστεί. Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα στήριξης.

Προχωρήσατε σε έναν μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής και τώρα έρχεται τροπολογία για τα υπερκέρδη στον κλάδο της προμήθειας. Πως ακριβώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός ;

Μέχρι σήμερα, ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή κρίθηκε ως απολύτως επιτυχής, καθώς ανακτώνται 2,69 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ η Ελλάδα κέρδισε και την ευρωπαϊκή αναγνώριση καθώς η Ε.Ε. τον καθιέρωσε ως επίσημο Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Η Κυβέρνηση δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδήσει. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει προχωρήσει σε φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%, στον κλάδο της παραγωγής. Με αυτό το σκεπτικό προέκυψε και ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών στην προμήθεια. Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή για το νέο αυτό μηχανισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ