Με ένα γεμάτο πρόγραμμα και μία διαφορετική αφετηρία επιστρέφει, μετά από έναν χρόνο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο Σαν Φρανσίσκο.
Για αυτήν την αποστολή, από τις 4 έως τις 11 Νοεμβρίου, με στελέχη start up επιχειρήσεων από την Ελλάδα, και τον στρατηγικό στόχο του, μιλά σε συνέντευξή του εφ΄όλης της ύλης, σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.
Σχετικά με τη θετική ατζέντα με την Τουρκία αναφέρει πως «παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει αναβολή στον επόμενο γύρο των συζητήσεων, δεν έχει τεθεί ζήτημα ακύρωσης της πρωτοβουλίας. Αντιθέτως, επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου αυτούς τους διαύλους, εφόσον υπάρξει βελτίωση του γενικότερου κλίματος».
Στο Σαν Φρανσίσκο «σκοπός μας είναι να συνδέσουμε τους κρίσιμους για την ανάπτυξη της χώρας πόρους (startups) με τα σημεία αναφοράς (Πανεπιστήμια και Venture Capital), ειδικότερα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Κυρίαρχο ρόλο για αυτήν μας την προσπάθεια θα παίξει το "Silicon Valley Greek Hub" που ήδη λειτουργεί στην αμερικανική πρωτεύουσα της καινοτομίας από το 2021», σημειώνει ο κ. Φραγκογιάννης.
Ήδη, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας, έχουν προγραμματιστεί «πολλές και σημαντικές συναντήσεις με επιχειρήσεις τόσο της Silicon Valley όσο και από άλλους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής». «Στο Σαν Φρανσίσκο» προσθέτει «θα επισκεφτούμε ακόμα τα πανεπιστήμια Stanford και Berkley και είναι μία ακόμα ευκαιρία για εμάς να δώσουμε σάρκα και οστά στην επιστημονική διπλωματία, κάτι που ξεκινήσαμε από τη Βοστώνη το 2020 εν μέσω πανδημίας. Θα επισκεφτούμε ακόμα και εθνικά hub άλλων χωρών για να μοιραστούμε know how και βέλτιστες πρακτικές. Και φυσικά θα έχουμε και συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία της Καλιφόρνια, στην οποία βρίσκεται μία Ελληνίδα, η κ. Ελένη Κουναλάκη, αλλά και με τον δήμαρχο της πόλης. Θα είναι και μία ευκαιρία για μία προσωπική στιγμή για μένα η ομιλία που θα παραθέσω στο Πανεπιστήμιο USF».
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων της Ιαπωνίας KEIDANREN στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών απαντά ότι αυτή η απόφαση «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σηματοδοτεί το αυξημένο ενδιαφέρον της ιαπωνικής πλευράς για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας». Τονίζει, επίσης, ότι «οι συζητήσεις για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης και του τουρισμού έχουν μπει ξανά στην ατζέντα. Η συμμετοχή της Ελλάδας, μάλιστα, στη Διεθνή EXPO της Οσάκα το 2025 αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων».
Απαντώντας σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από 20 ημέρες, ο κ. Φραγκογιάννης μιλά για τη σημασία της πρωτοβουλίας της θετικής ατζέντας με την Τουρκία και επιβεβαιώνει «τη βούληση της Ελλάδας όχι μόνο να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς αλλά και να προωθήσει τη συνεργασία, όπου είναι εφικτή». Αποσαφηνίζει, ακόμη, ότι «σαν εργαλείο χαμηλής διπλωματίας έχει καταφέρει να δημιουργήσει νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των δύο πλευρών. Και παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει αναβολή στον επόμενο γύρο των συζητήσεων, δεν έχει τεθεί ζήτημα ακύρωσης της πρωτοβουλίας. Αντιθέτως, επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου αυτούς τους διαύλους, εφόσον υπάρξει βελτίωση του γενικότερου κλίματος».
Ως προς τον στρατηγικό στόχο της εξωστρέφειας, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι ειδικότερα «στον τομέα της ενέργειας, η χώρα μας μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο διαδριατικός αγωγός ΤΑΡ, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB και η σχεδιαζόμενη διασύνδεση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν επενδύσεις που με δεδομένο τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας αναδεικνύουν τον στρατηγικό τους ρόλο αλλά και την αξία τους. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η χώρα μας έχει διαμορφώσει συμμαχίες στη Μέση Ανατολή με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις οποίες προωθούμε συμφωνίες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως συνηθίζω να λέω, "το καλό φέρνει καλό" και αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομική πρόοδο που μπορούν να πετύχουν οι χώρες μέσα από τέτοιου βελινεκούς επενδύσεις».
Ειδικότερα, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στην προσέλκυση επενδύσεων, υπιογραμμίζει ότι αυτή αποδίδει φέρνοντας αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων κατά 70% από το 2019. «Μόνο στο κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων, έχουμε εγκρίνει επιχειρηματικά σχέδια πάνω από 8,5 δισ. ευρώ στο Enterprise Greece και υπάρχουν άλλα 6 δισ. που είναι στο pipeline για να εγκριθούν. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ήδη συνεισφέρει στο άνοιγμα τουλάχιστον 4.500 θέσεων εργασίας στη χώρα. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει πείσει ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής και επενδυτικός προορισμός», αναφέρει ο κ. Φραγκογιάννης. «Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να έρθει να επενδύσει στη χώρα αν δεν έχεις φτιάξει την εικόνα της πρώτα. Και αυτό το πετύχαμε. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα της Ernst & Young το 2021 και το 2022 η Ελλάδα ήταν στους 10 πιο δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς και το 75% κρίνουν ότι το 2022-23 θα πάμε πιο ψηλά, κάτι που δείχνει πως έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας«, καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!