Ως μια επίσκεψη-σταθμό για την ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων αντιμετωπίζει η Αθήνα την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Oλαφ Σολτς στην ελληνική πρωτεύουσα.
Σήμερα το πρωί ο κ. Σολτς θα ξεναγηθεί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις πάνω σε πέντε μεγάλα θέματα.
Το ενεργειακό πρόβλημα
Το πρώτο είναι ασφαλώς το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Η Γερμανία συνεχίζει να ανθίσταται στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και να αποτελεί τον κύριο παράγοντα που η Ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει πετύχει συμφωνία, ανακουφίζοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι στην τετ α τετ συνάντησή του με τον Ολαφ Σολτς μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις γερμανικές διαφωνίες και να προωθήσει αποφασιστικά μια κοινή θέση, η οποία θα εξειδικευτεί και θα γίνει ευρωπαϊκή απόφαση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η διμερής συνεργασία
Το δεύτερο σημείο είναι η ελληνογερμανική συνεργασία στα ενεργειακά. Αθήνα και Βερολίνο έχουν κοινές επιδιώξεις για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, με γερμανικές εταιρείες να έχουν εκφράσει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ που θα εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια.
Οι δύο κυβερνήσεις βλέπουν τον τομέα αυτό ως εξαιρετική ευκαιρία σημαντικής διεύρυνσης των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και ουσιαστικής βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων. Μια καλή εξέλιξη στο θέμα αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την επίλυση άλλων θεμάτων, πιο δύσκολων στις διμερείς σχέσεις ή στις σχέσεις των δυο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ.
Τα εξοπλιστικά
Αυξημένο οικονομικό ενδιαφέρον υπάρχει και στα εξοπλιστικά θέματα, καθώς η χώρα μας ενδιαφέρεται για γερμανικά τεθωρακισμένα, αλλά και γενικότερη σύσφιξη των σχέσεων στο πεδίο των συμβατικών αρμάτων μάχης.
Η προμήθεια αμυντικού υλικού υπήρξε πάντοτε διπλωματικό εργαλείο στα χέρια των ελληνικών κυβερνήσεων και η ισόρροπη κατανομή των πηγών προμήθειας αυτού του υλικού παραδοσιακά φέρνει και καλύτερες διπλωματικές σχέσεις.
Τα ελληνοτουρκικά
Το τέταρτο σημείο είναι η εξέλιξη -μάλλον η στασιμότητα...- στα ελληνοτουρκικά και η προσπάθεια της Αθήνας να ελκύσει το Βερολίνο κοντύτερα στις ελληνικές θέσεις. Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας έφεραν πολλές φορές στο παρελθόν ψυχρότητα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά σήμερα οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν μια νέα περίοδο, καθώς η Γερμανία δείχνει να έχει επηρεαστεί από την ελληνική πολύμηνη καμπάνια προβολής των αναθεωρητικών απόψεων της σημερινής Τουρκίας και του αποσταθεροποιητικού της ρόλου.
Οι τουρκικές πρακτικές στο Μεταναστευτικό, οι ανατολίτικες απειλές τύπου «θα έλθουμε ξαφνικά μια νύχτα», το casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, έχουν στρέψει κατά μοίρες τη γερμανική στήριξη στις επιλογές της Αγκυρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στην πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, που αποφέρει τεράστια οφέλη και στους δυο λαούς, ενώ οι δυο χώρες παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πει στον Γερμανό καγκελάριο ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε με άλλον, πρόσφορο και δεσμευτικό για τις δυο χώρες τρόπο.
Ο πόλεμος και οι συνέπειές του
Τέλος, από την ατζέντα της συνάντησης δεν μπορεί να λείπει η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές αλλαγές που αυτός επέβαλε στην Ευρώπη και οι τρόποι αντιμετώπισης παρόμοιων αποσταθεροποιητικών ενεργειών τόσο από την Αθήνα και το Βερολίνο, όσο και συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών είναι το πρώτο μισό των συζητήσεων και της προώθησης της παραπάνω ατζέντας, καθώς την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει εκ νέου τον Ολαφ Σολτς και να συνεχιστεί η προώθηση της ατζέντας που θα φέρει ακόμα κοντύτερα Ελλάδα και Γερμανία και θα ανοίξει μια νέα περίοδο συνεργασίας και συμπόρευσης σε βασικά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη μεταξύ των δυο κρατών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!