«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ». Με αυτή την ανακοίνωση τέθηκε εκτός του κυβερνώντος κόμματος -και φυσικά δεν θα περιλαμβάνεται στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο των Γρεβενών- ο Ανδρέας Πάτσης.
Προηγήθηκε καταγγελία για τις επαγγελματικές δραστηριότητες του βουλευτή από τον Παύλο Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις με την κλήση του κ. Πάτση για εξηγήσεις από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Μπούγα, οι οποίες κρίθηκαν ανεπαρκείς.
Το παρασκήνιο της υπόθεσης
Οι κατηγορίες εναντίον του βουλευτή Γρεβενών ήταν ηθικού και νομικού χαρακτήρα. Στις πρώτες περιλαμβάνεται η μομφή ότι δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί τους Ελληνες στο Κοινοβούλιο να πλουτίζει διαχειριζόμενος κόκκινα δάνεια, την ώρα που πολλοί από τους πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους μέσω πλειστηριασμών. Στις δεύτερες δόθηκαν απαντήσεις που όμως δεν έπεισαν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Από το βράδυ της Δευτέρας που έγινε η καταγγελία έως το μεσημέρι της χθεσινής ημέρας που διεγράφη ο Ανδρέας Πάτσης, το παρασκήνιο ήταν έντονο: Οι πρώτες εξηγήσεις από τον κ. Πάτση δόθηκαν τηλεφωνικά και δεν ήταν ευχάριστες για το κυβερνών κόμμα.
Στη συνέχεια αναζητήθηκε το πόθεν έσχες του βουλευτή, που έδειχνε καθαρά ότι από περίπου 40.000 ευρώ που είχε δηλώσει το 2018, βρέθηκε με περίπου 3 εκατ. καταθέσεις την επόμενη χρονιά, αφού προηγουμένως έλαβε δάνειο 1 εκατομμυρίου ώστε να μπει στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Lyctos Participations.
Η τεράστια αύξηση των καταθέσεων μέσα σε έναν χρόνο αιτιολογήθηκε ως «παλαιότερα κέρδη» που δεν είχαν δηλωθεί, με αποτέλεσμα τα στελέχη της ΝΔ που ερευνούσαν την υπόθεση Πάτση να αναρωτιούνται εάν υπήρχαν κι άλλες δραστηριότητες του βουλευτή που δεν είχαν δηλωθεί στα πόθεν έσχες του.
Η εντολή Μητσοτάκη
Το κλίμα βάρυνε στη Νέα Δημοκρατία για τον Ανδρέα Πάτση ήδη από το βράδυ της Δευτέρας. Η εντολή Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρη: Εάν δεν καλύπτεται το κόμμα πλήρως από τις εξηγήσεις Πάτση, ο βουλευτής θα διαγραφεί.
Στην πορεία προέκυψε και το θέμα με τις δουλειές που έπαιρνε από τα ΕΛΤΑ το δικηγορικό γραφείο Πάτση. Η εξήγηση ήταν ότι τις δουλειές τις έπαιρνε η διεθνής δικηγορική εταιρεία DLA PIPER που όμως στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το γραφείο Πάτση. Μετά από αυτό, η παραίτηση -έστω κι αν επικαλέστηκε λόγους ευθιξίας- του προέδρου των ΕΛΤΑ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ήταν μονόδρομος.
Οι προεκτάσεις
Το ζήτημα αναμένεται να έχει προεκτάσεις και να ταλαιπωρήσει το κυβερνών κόμμα με τουλάχιστον δύο τρόπους:
- Πρώτον, η υπόθεση θα έλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επαναφέρουν τους ισχυρισμούς τους για τη «δεξιά των λαμογιών», τις προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες και όλη αυτή την πολιτική πλατφόρμα που ανασύρεται όποτε προκύπτει ένα θέμα που παραπέμπει σε αυτήν.
- Δεύτερον, με τη διερεύνηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εάν η διαρροή των πληροφοριών για τον Ανδρέα Πάτση αποτελεί μέρος ενός εσωκομματικού μπρ ντε φερ με σκοπό τον περιορισμό των κινήσεων Μητσοτάκη εντός της Νέας Δημοκρατίας κι εάν, βέβαια, οι όποιες παρόμοιες διαρροές θα έχουν συνέχεια με... άλλους «Πάτσηδες». Σε αυτή την περίπτωση η κυβερνητική παράταξη θα υποστεί άλλη μία, επώδυνη δοκιμασία σε ένα χρονικό διάστημα πολύ κοντά, πλέον, στη διενέργεια εκλογών...