Νέα
  • ΓΔ: 1397.35 -0.02%
  • Τζίρος: 56,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελίζα Βόζεμπεργκ στην «Η»: Ηρθε η ώρα να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Ζητώ για μια ακόμα φορά στην Ε.Ε. να μην ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά: Κυρώσεις εν μία νυκτί σε βάρος της Ρωσίας και δικαίως για την επίθεση στην Ουκρανία και όταν πρέπει να μιλήσουμε για την Τουρκία, οι κυρώσεις μένουν στα χαρτιά, μπαίνουν και βγαίνουν από το τραπέζι», τονίζει στην Ημερησία η Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Ηρθε η ώρα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία που θα την πονέσουν, διαμυνήει με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Η» η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ

«Ζητώ για μια ακόμα φορά στην Ε.Ε. να μην ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά: Κυρώσεις εν μία νυκτί σε βάρος της Ρωσίας και δικαίως για την επίθεση στην Ουκρανία και όταν πρέπει να μιλήσουμε για την Τουρκία, οι κυρώσεις μένουν στα χαρτιά, μπαίνουν και βγαίνουν από το τραπέζι». 

Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα είναι το εμπόδιο για τις κυρώσεις, εκτιμά η Ευρωβουλευτής της ΝΔ καθώς οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 145 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος με προβλέψιμη πολιτική, λέει η κ. Βόζεμπεργκ, προσθέτωντας ωστόσο πως η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να απαντήσει και στην πιο ακραία πρόκληση. 

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που φοβάται η Ελλάδα;

Από ότι λένε οι ειδικοί, ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει ένα επεισόδιο ή να πει ότι η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει. Αυτός είναι ο στόχος του, να εμφανιστεί αμυνόμενος, ενδεχομένως για να αναβάλει τις εκλογές του ή για λόγους εσωτερικού ακροατηρίου ή για λόγους ευρύτερης αναθεωρητικής πολιτικής.

Πιστεύω δεν θα το τολμήσει μέχρι το τέλος, αλλά σίγουρα η προκλητικότητα έχει ενταθεί, έχει εντείνει την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων και βέβαια είναι η πρώτη φορά που μιλάει με τόσο ακραίες επιθετικές φράσεις. 

«Θα έρθουμε νύχτα» λέει, μας θυμίζει τη Σμύρνη, μας απειλεί για την κυριαρχία των νησιών μας, ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συνθήκη της Λωζάνης, δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Με αλλά λόγια μια παραδοσιακή αναθεωρητική πολιτική, ενόψει των εκλογών, τείνει εντεινόμενη με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου Ερντογάν και των αξιωματούχων του.

Φοβάστε δηλαδή ότι μπορεί να προκαλέσει και θερμό επεισόδιο;

Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει τις προθέσεις του και κανείς δεν μπορεί να τον θεωρήσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος με προβλέψιμη πολιτική.

Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να απαντήσει και στην πιο ακραία πρόκληση, άρα και σε ένα επεισόδιο, αλλά εκτός αυτού, τα τελευταία τρία χρόνια με τις πολύ σημαντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση  με τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρουμε ότι σε μια τέτοια ακραία περίπτωση δεν είμαστε μόνοι μας.

Όταν λέτε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, αυτό τι σημαίνει στην πράξη;

Εμείς δεν προκαλούμε, δεν διεκδικούμε και κυρίως δεν αμφισβητούμε τα όρια της γειτονικής χώρας. Εάν το κάνει εκείνη, ακόμα και με επεισόδιο "πολεμικό", η απάντηση θα ειναι ανάλογη. Έχουμε ένα έμψυχο υλικό ενόπλων δυνάμεων που είναι στην απόλυτη αρτιότητα, έχουμε εξοπλιστικά προγράμματα στο ανώτατο επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι κάτι που έχει εκνευρίσει τον πρόεδρο Ερντογάν είναι ο άρτιος εξοπλισμός της Ελλάδος και το γεγονός οτι πλέον από τη διεθνοποίηση της επιθετικότητας της Τουρκίας που έχει κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ανώτατο επίπεδο, είναι πλεον γνωστές οι μέθοδοι της Τουρκίας, δεν πείθει κανέναν με τα fake news και με τους εσφαλμένους και παραποιημένους χάρτες. 

Η σχέση που έχει αναπτύξει με τον Πούτιν, πως επηρεάζει την Ελλάδα;

Καταρχάς επηρεάζει την ΕΕ, που στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον του. Γιατί ο Ερντογάν είναι από εκείνους που δεν καταδίκασαν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, είναι στο πλευρό του Πούτιν από τη μια πλευρά κι από την άλλη προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Εκτιμώ άμεσα εμάς ως Ελλάδα, δεν μας επηρεάζει.

Μας επηρεάζει η αναθεωρητική πολιτική του, που είναι αυτοτελής. Έχει ένα σύμπλεγμα μεγαλείου, θεωρεί ότι μπορεί να ξαναχαράξει τα σύνορα, τα οποία είναι διασφαλισμένα δια διεθνών συνθηκών και σύμφωνα με το διεθνής δίκαιο. Δεν μπορεί να τα πετύχει αυτά, οτιδήποτε επιχειρήσει θα βρει ισχυρή απάντηση. Παρά τις κινήσεις γνωρίζει ότι απέναντι του έχει μια απάντηση απόλυτα ισχυρή.

Γιατί η Ε.Ε. κάνει συστάσεις μεν στην Τουρκία αλλά δεν προχωρά σε κυρώσεις;

Ζητώ για μια ακόμα φορά στην ΕΕ να μην ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρώσεις εν μία νυκτί σε βάρος της Ρωσίας και δικαίως για την επίθεση στην Ουκρανία και όταν πρέπει να μιλήσουμε για την Τουρκία, οι κυρώσεις μένουν στα χαρτιά, μπαίνουν και βγαίνουν από το τραπέζι.

Επιτέλους ήρθε η στιγμή, από αυτές τις ακραίες προκλήσεις να υπάρξουν κυρώσεις που να μπορούν να απειλήσουν σοβαρά την Τουρκία και να καταδικάσουν αυτή τη συμπεριφορά.

Eιδικά, τα χρήματα που παίρνει στο πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών σε μεγάλο βαθμό έχουν περικοπεί, αλλά εμείς θέλουμε κυρώσεις που να την ταρακουνήσουν, με βάση τα συμβόλαιά της με την Ευρώπη, τα ανοίγματά της στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα εξοπλιστικά προγράμματα από την Ισπανία και τη Γερμανία κλπ. Να πάψει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξοπλίζει ένα γείτονα που είναι εχθρικός προς τον πυρήνα της ΕΕ. Ελλάδα και Κύπρος είναι Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί δεν το έχει κάνει ακόμα;

Γιατί προτάσσει τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, εγώ το έχω καταγγείλει. Αν σκεφτείτε μόνο, ότι το ισοζύγιο, όλο το πακέτο των οικονομικών συναλλαγών από και προς ΕΕ - Τουρκία, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 145 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό προφανώς οδηγεί και τις αποφάσεις που θα έπρεπε να είναι διαφορετικές.

Στο Ευρωκοινοβούλιο βλέπετε ένα μεγαλύτερο ρεύμα κατά της Τουρκίας; 

Δεν υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Έχουμε δει μια μεγάλη μεταστροφή από πολιτικές ομάδες και χώρες που κρατούσαν ίσες αποστάσεις, σε ψηφίσματα στις ετήσιες εκθέσεις για την ενταξιακή πορεία, τώρα όλοι σε μια συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζουν. Αλλά αυτό εμάς στην Ελλάδα δεν μας αρκεί.

Πραγματικούς συμμάχους για την κρίσιμη στιγμή έχουμε; 

Έχουμε τη Γαλλία, έχουμε συμμάχους, με συμφωνίες που έχουν συναφθεί, έχουμε τις ΗΠΑ, που πλέον καταδικάζουν απροκάλυπτα τη στάση της Τουρκίας, και ιδιαίτερα τον γερουσιαστή Μενέντεζ, που περνάνε από το χέρι του οι τελικές αποφάσεις στο Κογκρέσο.

Έχουμε συμμάχους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να σταθούν δίπλα μας και θα σταθούν, αλλά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να το κάνουν γιατί τότε θα μιλάμε για μια ακραία πρόκληση.

Υπάρχουν βέβαια και οι εταίροι που πατάνε σε δύο βάρκες...

Το ΝΑΤΟ - ίσως και γιατί η Τουρκία είναι μέλος του - πατάει σε δύο βάρκες, στο επίπεδο των αποφάσεων, των ψηφισμάτων, των καταδικαστικών δηλώσεων. 

Θέλω να πιστεύω ότι σύσσωμη η ΕΕ, αν υπάρξει μια επίθεση της Τουρκίας σε Ελλάδα ή Κύπρο, επειδή θα είναι επίθεση σε κράτος - μέλος της ΕΕ,  άρα κατά της Ευρώπης, όλοι θα σταθούν στο πλευρό μας, είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, διαφορετικά δεν έχει νόημα η Ε.Ε. 

Πόσο θα τραβήξει όλη αυτή η ένταση

Τουλάχιστον έως τις τουρκικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν κι αυτές. Υπάρχουν αναλυτές που υποθέτουν ότι όλη αυτή την όξυνση, να  την προκαλεί η Τουρκία, επιχειρώντας να κάνουμε εμείς το λάθος, που  δεν θα το κάνουμε,  για να εμφανιστεί αμυνόμενη, και να επιχειρήσει αναβολή των εκλογών. Μπορεί να είναι μια από τις σκέψεις του προέδρου Ερντογάν, διότι του δίνει το δικαίωμα το Σύνταγμα του, να το κάνει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ