Αδιαπραγμάτευτη είναι, όπως όλα δείχνουν, η τουρκική προκλητικότητα, που δεν καταλαβαίνει ούτε από νουθεσίες, ούτε από πιέσεις της Δύσης, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ούτε από αυστηρές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Είναι, πλέον, προφανές ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει συνδέσει ευθέως τις όποιες πιθανότητες έχει να ανακάμψει στις διαθέσεις της κοινής γνώμης και να αυξήσει τις -ελάχιστες, με τα σημερινά δεδομένα- πιθανότητές του να επανεκλέξει τον Τούρκο πρόεδρο και στις προεδρικές εκλογές του 2023, με την κλιμάκωση της έντασης προς την Ελλάδα.
Ξεπέρασε κάθε όριο ο Τσελίκ
Τη σκυτάλη της όξυνσης και της αποσταθεροποίησης παρέλαβε χθες ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως συνηθίζει η Τουρκία, ξεπέρασε κάθε προηγούμενη ένταση και προκλητικότητα.
Ο Τσελίκ βρέθηκε με δημοσιογράφους, οπότε έκανε μια ακόμα ανοίκεια επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (αρχηγό ΓΕΕΘΑ) Κωνσταντίνο Φλώρο. Η επίθεση στον κ. Φλώρο εξαπολύθηκε εκ μέρους του Τσελίκ διότι ο αρχηγός των ελληνικών στρατευμάτων αποφάσισε να επισκεφθεί (!) τη Χίο!
Ο Ομέρ Τσλίκ άρχισε τα γνωστά τουρκικά περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ χαρακτήρισε… ακροδεξιά προσέγγιση την επίσκεψη Φλώρου!
Ανεβάζοντας την οξύτητα και την προκλητικότητα των δηλώσεών του, ο Τσελίκ πρόσθεσε ότι «ο Μητσοτάκης μιλά συνεχώς σαν αρχηγός κράτους άλλων χωρών. Τα θέματα θα διευθετηθούν ευκολότερα αν μείνουν μακριά από την προσέγγιση να γίνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει σαν να έχει έρθει να ιδιωτικοποιήσει την Ελλάδα… Ας σηκώσουν λίγο το κεφάλι, να κοιτάξουν τον κόσμο γύρω τους. Αφήστε τους να δείξουν την ικανότητά τους να λύνουν τα θέματα στο τραπέζι. Εμείς θέλουμε την ειρήνη. Αλλά αν προσπαθήσετε να δείξετε επιθετικότητα απέναντί μας, το "λογισμικό" αλλάζει. Το "μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα" μπαίνει ξανά στο παιχνίδι. Πρόκειται για περιπέτειες που ξεπερνούν το μέγεθος της Ελλάδας».
Όσο για τον Κωνσταντίνο Φλώρο, ο Ομέρ Τσελίκ θέλησε να… παραδώσει μαθήματα στρατιωτικής ζωής: «Η στρατιωτική θητεία δεν είναι μόνο επάγγελμα αλλά και τρόπος ζωής. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν στρατηγό που κάνει τόσο παιδικές δηλώσεις πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα, όχι εμάς».
Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό
Το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώνεται ως εξής: Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως έκανε χθες ο Ομέρ Τσελίκ, θα συνεχίσουν τις προκλητικές δηλώσεις τους κατά της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις πιθανότητες επανεκλογής Ερντογάν, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των δυο λαών στο όνομα αβέβαιων εκλογικών ωφελημάτων.
Οι Δυτικοί έως τώρα θεωρούν σημαντικό βήμα την -θεωρητική- επαναπροσέγγιση μέσω της συνάντησης Παναγιωτόπουλου - Ακάρ που επανενεργοποίησε έναν απευθείας δίαυλο μεταξύ των δυο υπουργών Αμυνας.
Και η Αθήνα προσπαθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση καθημερινών προκλήσεων, επιτήδειων προσπαθειών της Αγκυρας να δημιουργήσει συνθήκες θερμού επεισοδίου το οποίο θα προσπαθήσει να χρεώσει στην Ελλάδα, πίεσης διαφόρων ομάδων προς τον Λευκό Οίκο για πώληση των F-16 στην Αγκυρα και διαρκούς όξυνσης του Μεταναστευτικού, με τελευταίο επεισόδιο το απαράδεκτο θέαμα 92 ολόγυμνων προσφύγων που η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα.
Οι επιλογές της Ελλάδας
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες επιλογές, γι' αυτό κι έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις:
- Πρώτον, αφήνει ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου, ώστε να μην βρεθεί κανένας παράγοντας της διεθνούς κοινότητας να μας κατηγορήσει για έλλειψη διαλλακτικότητας.
- Δεύτερον, να καταστήσει σαφές τόσο στο προσκήνιο με δηλώσεις, όσο και στο παρασκήνιο με διπλωματικές ενημερώσεις, ότι στην πρώτη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας έστω και κατ’ ελάχιστο, η ελληνική απάντηση θα είναι αποφασιστική, με ό,τι αυτό σημαίνει.
- Τρίτον, ότι θα αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη για καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς και επανόδου της προοπτικής κυρώσεων στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
- Και τέταρτον, να μη δώσει την εικόνα μιας χώρας που (λόγω των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει με ΗΠΑ και Γαλλία), ωθεί την Τουρκία στην αγκαλιά του Πούτιν και της Ρωσίας.