Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικές ακροβασίες με τη... μισή Λιβύη - Οι νέες προκλήσεις και η απάντηση της Αθήνας

Φωτογραφία αρχείου

Ανεξάντλητες αποδεικνύονται οι δυνατότητες της Τουρκίας να προκαλεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και να δοκιμάζει τις αντοχές της διεθνούς κοινότητας, ιδιαιτέρως των αποκαλούμενων «συμμάχων» της.

Χθες, σε μια ακόμα προκλητική της ενέργεια, η Αγκυρα αποφάσισε να «ενεργοποιήσει» τις έρευνες για αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή που «καλύπτει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας της γειτονικής μας χώρας, μετέβη στην Τρίπολη και υπέγραψε με τη Λίβυα ομόλογό του, Νέκλα Μανγκούς, μια συμφωνία για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις περιοχές του υποτιθέμενου τουρκολιβυκού μνημονίου, μιας «παραφωνίας» του διεθνούς δικαίου αφού δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης, όπως ρητά ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνέβησαν δύο πράγματα: Ο μεν Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκε κυρίως στην… Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πέφτει λόγος σε τρίτες χώρες για το τι κάνουμε εμείς και η Λιβύη. «Αυτά τα μνημόνια είναι ζήτημα μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών, είναι ωφέλιμα και για τις δύο, και άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται σε αυτά τα θέματα», ήταν τα λόγια του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Δεν αναγνώρισε τη συμφωνία η Βουλή της Λιβύης

Ταυτόχρονα, όμως, η Βουλή της Λιβύης αποφάσισε να μην αναγνωρίσει αυτή τη συμφωνία. Οπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της Λιβύης, το προεδρείο της Βουλής της χώρας με αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη συμφωνία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά με την Τουρκία.

Το κοινοβούλιο της αφρικανικής χώρας απορρίπτει τη συμφωνία αυτή ως «παράνομη», με δεδομένο ότι δεν διαθέτει την έγκριση του νομοθετικού σώματος.

Στην πραγματικότητα, το Κοινοβούλιο της Λιβύης, που είναι και το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στη χώρα, η οποία δοκιμάζεται σκληρά επί χρόνια από εμφύλιο πόλεμο, έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και συνεπώς δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του, ούτε την συμφωνία με την Τουρκία.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «παράνομη» με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, «της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να κλείνει διεθνείς συμφωνίες».

Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει μια διακρατική συμφωνία, το διεθνές δίκαιο απαιτεί ως προϋπόθεση να έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών που τη συνάπτουν. Αλλά εδώ μιλάμε για την Τουρκία…

Η ελληνική αντίδραση

Αμεση και σε πολλά επίπεδα ήταν η ελληνική αντίδραση μόλις έγινε γνωστή η νέα τουρκική προκλητική κίνηση. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα παρατηρούσαν ότι το θέμα παρακολουθείται στενά, καθώς και ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενό της.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας και σε αυτό το πλαίσιο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν συνάντηση εκ του σύνεγγυς την Κυριακή, όταν ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Αίγυπτο. Μέσα σε λίγα λεπτά κανονίστηκε συνάντηση του Νίκου Δένδια και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, καθώς η Αθήνα θεωρεί ότι όλα αυτά η Τουρκία τα κάνει για να πιέσει τις ΗΠΑ να της πουλήσουν τα F-16.

Οι πηγές της ελληνικής κυβέρνησης προσέθεσαν ότι ήδη ενημερώνονται εταίροι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, και ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο... Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Ενδεικτική της τριτοκοσμικής κατάστασης που επικρατεί στην Αγκυρα είναι η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός και σημερινός εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ: «Αν η Ελλάδα επιβάλει απαγόρευση ομιλίας για έξι μήνες ή για έναν χρόνο στον Δένδια, αυτό θα εξυπηρετήσει τη μείωση της έντασης (....). Ενας από τους παράγοντες της κρίσης είναι αυτές οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού των Εξωτερικών (...). Οι υπουργοί στην Ευρώπη και οι ακόμα ανώτεροι αξιωματούχοι λένε πως οι δηλώσεις αυτού του ατόμου είναι περιθωριακές».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ