Με την επιστολή που απέστειλε χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην οποία περιλαμβάνει όλες τις ανιστόρητες κι αναθεωρητικές της επινοήσεις κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα η τουρκική πολιτική ηγεσία.
Απτόητος από τη διεθνή κατακραυγή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την όξυνση και τις προκλήσεις εναντίον της χώρας μας, με μόνο σκοπό τον φανατισμό του τουρκικού λαού και την ταύτιση του ανθελληνικού μένους με την δική του υποψηφιότητα για επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Τουρκίας.
Το πιο εξωφρενικό αυτής της επιστολής είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι η κυριαρχία επί των νησιών δόθηκε στην Ελλάδα με… «μειωμένη κυριαρχία», κάτι εξώφθαλμα ψευδές και παραπλανητικό και προσθέτει ότι οι διεθνείς συνθήκες με τις οποίες η χώρα μας απέκτησε την κυριαρχία της επί των νησιών του Αιγαίου, ακόμη δε και η Συνθήκη των Παρισίων, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία, δίνει το δικαίωμα στη γειτονική μας χώρα να αμφισβητήσει τους κυριαρχικούς τίτλους της Ελλάδας επί των νησιών, των θαλάσσιων ζωνών και των βραχονησίδων.
Η τουρκική επιστολή που στάλθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου αποτελεί ουσιαστικά την «απάντηση» της Άγκυρας στην ελληνική επιστολή στα γραφεία του ΟΗΕ και με την οποία καταρρίπτονται ένας προς έναν οι αποσταθεροποιητικοί ισχυρισμοί του καθεστώτος Ερντογάν. Άλλωστε η Αθήνα συνεχίζει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια την συστηματική ενημέρωση κρατών και προσωπικοτήτων ανά τον κόσμο τόσο για τις δικές μας θέσεις, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και τις τουρκικές αξιώσεις οι οποίες παραβιάζουν τόσο τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και αποσταθεροποιούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Συνειδητή επιλογή οι χαμηλοί τόνοι της Ελλάδας
Με αυτό ως δεδομένο, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην απαντά στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων, αλλά να παραμένει ψύχραιμος μεν, αποφασισμένος δε να μην επιτρέψει την παραμικρή παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας. Οι χαμηλοί τόνοι της Ελλάδας είναι μια συνειδητή επιλογή, προκειμένου να αφήσουν «ανοικτό παράθυρο» στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι στην Άγκυρα όσοι συνομιλούν με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι όλοι υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης και των ατέλειωτων προκλήσεων έναντι της Ελλάδας και των συμμάχων της. Υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Αθήνα, που συνιστούν αποκλιμάκωση, συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και σταδιακή επανένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της Δύσης.
Η Αθήνα δεν γνωρίζει εάν οι τελευταίο θα επικρατήσουν, τελικά, στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, ωστόσο δίνει αυτή την ευκαιρία στη γείτονα χώρα, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις και να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο που δεν είναι δύσκολο να «ξεφύγει’ με ενός τύπου «θερμό επεισόδιο» το οποίο με τη σειρά του θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και στην ειρήνη στις δυο χώρες.
Η κοινή παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε εάν τελικά στη «ζυγαριά» του Ερντογάν θα επικρατήσουν τα «γεράκια» ή τα «περιστέρια».
Τέλος, έχουν περιέλθει σε γνώση της Αθήνας εκτιμήσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θεωρούν «υποτιμητικούς» για τον Ερντογάν τους όρους που έθεσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτήν, εάν η Τουρκία αναβαθμίσει τα παλαιά ή αγοράσει νέα F-16, θα πρέπει η Τουρκία να δεσμευθεί ότι αυτά δεν θα πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη.
Αναλυτικότερα, η τροπολογία Μενέντεζ αναφέρει ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου: ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.
(Η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!