Το σχέδιό του για ποιοτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κόμμα που θα ξεκινά από τη Σοσιαλδημοκρατία και θα φτάνει ως τη ριζοσπαστική Αριστερά βάζει μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας, με πρώτο βήμα την «επιτροπή Σταθάκη» και το μάτι στραμμένο στο Συνέδριο του κόμματος. Αυτά, άλλωστε, τόνισε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν είπε ότι η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στρατηγική επιλογή του και συνεπώς το κόμμα πρέπει να κινηθεί προς τα εκεί.
Η αναζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα «οδικό χάρτη» που θα συνθέτει τις διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις ασύμβατες μεταξύ τους πολιτικές επιδιώξεις, όπως από τη μια μεριά η διατήρηση της αριστερής του φυσιογνωμίας κι από την άλλη ο ουσιαστικός εμπλουτισμός του με στελέχη και πολιτικό λόγο που θα εκφράζουν το χώρο της κεντροαριστεράς, βρήκε τη λύση στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Ανάπτυξης.
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ένα στέλεχος που είναι αποδεκτό από όλες τις οργανωμένες ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί πειστικά να απευθυνθεί και σε στελέχη ή την κοινωνική βάση πέραν της Αριστεράς, με κεντρώο προσανατολισμό, ενώ παράλληλα η σύνθεση της επιτροπής (Αντώνης Λιάκος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς) επίσης δίνει το μήνυμα της σύνθεσης. Όλα αυτά, βέβαια, μένει να αποδειχθούν στην πράξη.
►ΚΙΝΑΛ: Αλλαξαν τα δεδομένα, ας αλλάξει πορεία και η κυβέρνηση
Παράλληλα η Κουμουνδούρου ενδιαφέρεται για τη μαζική συμμετοχή πολιτών τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες, όσο και στην πιθανή εκλογή του επικεφαλής από τη λαϊκή βάση, πράγμα που εξετάζει σοβαρά ο Αλέξης Τσίπρας. Για το πρώτο έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα iSyriza όπου θα διεξαχθούν οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις και ο σχετικός πολιτικός διάλογος. Ήδη έχει δοθεί το σήμα για παρότρυνση των στελεχών και των μελών προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσυνεδριακή δουλειά, καθώς η κομματική «εργασιοθεραπεία» είναι πολλαπλά ωφέλιμη, αφού και την στρατηγική της ηγεσίας υπηρετεί, και την κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα γεμάτο τάσεις και ομάδες αδυνατίζει.
Όσο για την εκλογή αρχηγού, εκεί αναμφίβολα υπάρχουν οι συγκρίσεις: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη από ένα σώμα που ξεπερνούσε τις 400.000 πολίτες ενώ η Φώφη Γεννηματά βγήκε νικήτρια από τις κάλπες που ψήφισαν περίπου 120.000 άτομα. Η πραγματικότητα ορίζει εν πολλοίς και το όριο που θα είναι ικανοποιητικό για την Κουμουνδούρου. Αρκετοί, πάντως, λένε ότι θα είναι ικανοποιημένοι αν σε ενδεχόμενη εκλογή από τη βάση, το εκλογικό σώμα έχει μπροστά τον αριθμό «τρία» (άνω των 300.000 δηλαδή).
Ταυτόχρονα η «Επιτροπή Σταθάκη» θα εργαστεί και πάνω σε μια νέα Προοδευτική Κυβερνητική Πρόταση, η οποία επίσης σκοπό έχει να κερδίσει κομμάτια της κοινωνίας που αισθάνονται πως μένουν ξεκρέμαστα από την σημερινή κυβερνητική πολιτική, όσο και να ενώσει διαφορετικές δεξαμενές πολιτών στις οποίες απευθύνεται πάνω σε μια σειρά ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!