Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και η συμφωνία να επισκεφθεί σύντομα τη Μεγαλόνησο ο Έλληνας πρωθυπουργός, γίνεται την ώρα που το Κυπριακό εισέρχεται σε μια ακόμα κρίσιμη περίοδο. Η κρισιμότητα της συγκυρίας ορίζεται από μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων τις οποίες ο άξονας Αθήνας-Λευκωσίας οφείλει να λάβει υπόψη του και να προετοιμαστεί ανάλογα. Συγκεκριμένα στον ορίζοντα υπάρχουν:
- Η άτυπη μεν, σημαντική δε πενταμερής διάσκεψη την οποία οργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τις προσεχείς ημέρες -ίσως στο πρώτο μισό του Μαρτίου- στη Νέα Υόρκη με σκοπό την εξακρίβωση εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να ελπίζουμε σε επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και πραγματική προσπάθεια σύγκλισης απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών.
- Η επικράτηση στην τουρκοκυπριακή πλευρά ενός ανθρώπου, του Ερσίν Τατάρ, που αποτελεί την «ηχώ» του Ερντογάν στο νησί και εκφράζει τις πιο σκληροπυρηνικές θέσεις για το Κυπριακό, καθώς μιλά ανοικτά για δυο κράτη
- Η άρνηση του Τατάρ να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά και η απόρριψη εκ μέρους του (όπως κι εκ μέρους της Άγκυρας, όπως προκύπτει από τις προ ημερών δηλώσεις του Τσαβούσογλου) του ενδεχόμενου επίλυσης του Κυπριακού με δημιουργία μιας μορφής Ομοσπονδίας.
- Το κρίσιμο μέγεθος είναι το πέρασμα από την «πολιτική ισότητα» μεταξύ ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό κι από τα δυο μέρη, αν και το καθένα το ερμηνεύει διαφορετικά, στην «κυριαρχική ισότητα» που αποτελεί το νέο δόγμα του Ερσίν Τατάρ και που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διχοτόμηση του νησιού με δυο κράτη.
- Όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που δρομολογούνται έχουν τόσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλες δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Λευκωσία προφανώς θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο η νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών να εξελιχθεί σε βάρος των συμφερόντων της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και η Αθήνα βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος. Οι δυο πρωτεύουσες έχουν καταγράψει μια σειρά εξελίξεων τους τελευταίους μήνες που απομακρύνουν τις δυο κοινότητες, αντί να τις φέρνουν κοντύτερα και είναι φυσικό να έχουν ως προτεραιότητα την από κοινού προετοιμασία όσο γίνεται καλύτερα ενόψει της πενταμερούς.
Στην ευθεία εναρμόνιση -ακόμα και σε επίπεδο εκφράσεων, όχι μόνο σε επίπεδο θέσεων- μεταξύ Άγκυρας και ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να αντιπαρατάξει έναν ισχυρό διπλωματικό άξονα, ο οποίος θα περιελάμβανε την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας αποτελεί η Κύπρος, αλλά και τον ΟΗΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί ενόψει της πενταμερούς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!