Νέα
  • ΓΔ: 1395.59 -0.15%
  • Τζίρος: 53,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιμια: Mια κρίση, μια τραγωδία και μια διαμάχη που κρατά 25 χρόνια

Ιμια
Πηγή: Eurokinissi

Μαύρη σελίδα, όμως, έριξε η τραγική απώλεια των τριών ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού, του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψού.

Βρήκαν το θάνατο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου όταν μετά την κατόπτευση της Δυτικής νησίδας στα Ιμια υπό ακραίες καιρικές συνθήκες το ελικόπτερό τους συνετρίβη στη θάλασσα.

Ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μπήκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο βοηθός υπουργός εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τηλεφώνησε και στις δύο πλευρές πολλές φορές εκείνο το βράδυ για να αποτρέψει τη σύγκρουση. Στην Αθήνα το ακουστικό σήκωνε ο Θεόδωρος Πάγκαλος  Ο τότε υπουργός Εξωτερικών είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι αυτό που πρωτεύει ήταν η εκτόνωση της κατάστασης και η βαθμιαία απαγκίστρωση από την περιοχή. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ απάντησε ότι θέλει χρόνο για να έρθει σε επαφή με τους Τούρκους και πραγματικά πέρασε σχεδόν μιάμιση ώρα χωρίς να υπάρχουν νεότερά του.

Στο παζάρι της αποκλιμάκωσης όμως, η Τουρκία είχε ήδη το πάνω χέρι αφού πριν τις 02.00 τα ξημερώματα στρατιώτες της είχαν καταλάβει τη Δυτική Ίμια ενόσω ο Θεόδωρος Πάγκαλος περίμενε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να του μεταφέρει τις τουρκικές προθέσεις

Περί τις 02:30 το πρωί, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα, ο οποίος του είπε ότι σε συνέντευξη Τύπου η Τανσού Τσιλέρ είχε ανακοινώσει ότι Τούρκοι κομάντος είχαν αποβιβαστεί και καταλάβει, τη μία από τις δύο νησίδες, και ότι είχαν ρητή διαταγή να μην πυροβολήσουν πρώτοι, ακόμα και αν οι Έλληνες προσπαθούσαν να αποβιβαστούν στην ίδια νησίδα.

Στο μεσοδιάστημα, η Ελλάδα καλείτο να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί τους όρους της αποκλιμάκωσης δηλαδή την απόσυρση σημαίας, πλοίων και στρατού χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν έχουν ανέβει Τούρκοι στην αφύλακτη νησίδα. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, επικράτησε, πανικός. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, γύρισε προς τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου, ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, και χρησιμοποιώντας κατά τρόπο χαρακτηριστικό ένα βαρύτατο επίθετο του είπε: «Καλά, δε σου είπα να φρουρηθούν οι δύο νησίδες;». Αποσβολωμένος και κατακόκκινος, ο τελευταίος ψέλλισε: «Δεν μου είπατε και οι δύο, κύριε πρωθυπουργέ. Στη μία υπάρχει φρουρά βατραχανθρώπων. Για την άλλη δεν είχαμε δυνάμεις».

Ο τότε υπουργός εξωτερικών ρίχνει «ανάθεμα» στον τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χ. Λυμπέρη. Τον κατηγορεί ότι επειδή προερχόταν από το Ναυτικό αντιμετώπισε την κρίση σαν ναυτικό επεισόδιο και δεν αξιοποίησε δυνάμεις του Στρατού για να φυλάξει το άλλο νησί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ