Μερική τροποποίηση του κειμένου που θα εκφωνήσει έκανε τις προηγούμενες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα ανέβει στο podium της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να εκφωνήσει την ομιλία του.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, χωρίς να αλλάξει τη στρατηγική του για το τι ακριβώς θέλει να επιτύχει με την ομιλία του ενώπιον των αντιπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας, θα ενσωματώσει στο κείμενό του και ορισμένα στοιχεία που είχε αποκλείσει από την αρχική του εκδοχή, τα οποία όμως δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις στο κρεσέντο χολής και ψεύδους που εμφάνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στην προχθεσινή, δική του ομιλία.
Η ταύτιση του Ερντογάν με τον Πούτιν
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ελληνική στρατηγική παραλληλισμού, ενίοτε και ταύτισης του ρωσικού με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί εύκολο να γίνει αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα.
Το μήνυμα «ό,τι κάνει ο Πούτιν θέλει να κάνει και ο Ερντογάν» στηρίζεται από τις ίδιες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Άγκυρα και έτσι γίνεται εύκολα πιστευτό στους τρίτους. Παράλληλα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συνδέσει την τουρκική συμπεριφορά με τον αυξανόμενο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί διαρκή μέριμνα και ανησυχία των περισσοτέρων χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως δε των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η γενική ταύτιση των προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας, όμως, δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, για να πείσουν τους εκπροσώπους των κρατών που θα βρίσκονται στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.
Πώς ο Μητσοτάκης θα αποδομήσει όσα είπε ο Ερντογάν
Ετσι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αποδομήσει έναν προς έναν τους αβάσιμους ισχυρισμούς που ανέπτυξε στη δική του ομιλία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντάσσοντας στην ομιλία του τα σχετικά επιχειρήματα.
Αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αναφερθεί στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, στην άρνηση επικύρωσης του Δικαίου της Θάλασσας, στους εποικισμούς των κατεχομένων, στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, στην επιχείρηση εισβολής χιλιάδων μεταναστών από τον Έβρο την άνοιξη του 2020, αλλά και στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Είναι πιθανό να αναφερθεί στην απομείωση της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, στις απειλές ότι «θα έλθουμε μια νύχτα», δηλαδή στην ευθεία αναφορά σε πρόθεση εισβολής στη χώρα μας. Οπως γίνεται συνήθως, ένα κομμάτι της ομιλίας, που θεωρείται «δυνατό» ως προς την αποδόμηση Ερντογάν, παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ως την ώρα της εκφώνησής της.
Μπαράζ συναντήσεων
Στο μεταξύ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, εξελίσσεται σειρά επιμέρους συναντήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Νίκος Δένδιας είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Αραβικού Κόλπου, με την ομόλογό του τού Παναμά κι άλλων κρατών όπως της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ έλαβε μέρος και στην ad hoc συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δεξίωση Μπάιντεν
Χθες πραγματοποιήθηκε η δεξίωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά οι Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν βρέθηκαν ταυτόχρονα μέσα στην αίθουσα, καθώς το πρωτόκολλο ήταν αυστηρό και περιελάμβανε ώρα προσέλευσης κάθε ηγέτη στη δεξίωση και ώρα αποχώρησης.
Οι διοργανωτές υπήρξαν επιμελείς και έτσι Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν βρέθηκαν την ίδια ώρα στην αίθουσα της δεξίωσης, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε πριν από την άφιξη του Ελληνα πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης διέψευσε τον ισχυρισμό Ερντογάν ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποφασίσει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!