Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρίφος το μετεκλογικό σκηνικό μετά τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ

Πηγή: ΑΠΕ

Μεγάλες δυσκολίες εμφανίζει, πλέον, η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, καθώς οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων επισκέφθηκαν την 86η ΔΕΘ, απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων (και) για αυτό το θέμα, δηλαδή «άνοιξαν τα χαρτιά τους» και με αυτό τον τρόπο συμπλήρωσαν το παζλ των μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, οι επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με ένα σύστημα απλής αναλογικής με αποκλεισμούς (καθώς ισχύει το όριο του 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή), είναι σχεδόν αδύνατο να οδηγήσουν σε σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς το πρώτο κόμμα πρέπει να λάβει ένα ποσοστό της τάξεως του 46% περίπου.

Έτσι, η αποφυγή των δεύτερων εκλογών, με ενισχυμένη αναλογική και bonus 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, προϋποθέτει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Τα σενάρια

Συνεπώς, σημαντικό πολιτικό διακύβευμα είναι η δυνατότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρώτες εκλογές, που ως γνωστόν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ την Κυριακή και τη φράση του «δεν θα γίνουμε η κυβέρνηση των ηττημένων», όταν ξεκαθάρισε ότι για να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις κάλπες, ήδη αποκλείεται μια τέτοια εξέλιξη εάν επιβεβαιωθούν όλες ανεξαιρέτως οι ως τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης, που φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα.  

Αντίθετα, εάν προκύψει το σενάριο στο οποίο τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα από τις κάλπες της απλής αναλογικής, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ήδη οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων, και ειδικότερα οι κ. Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης έχουν ανοίξει, εν μέρει, τα χαρτιά τους και έχουν απαντήσει σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια προσπάθεια.

Η θέση Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συνέντευξη που παραχώρησε, επανέλαβε την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού όχι μόνο για την πολιτική που ακολουθούν, αλλά και για όσα «ψεκασμένα», όπως τα χαρακτήρισε, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σχετικά με  την «πολιτική τερατογένεση» μιας πιθανής κυβέρνησης Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Κουτσούμπα-Βαρουφάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι δεν θα μπει σε συζητήσεις για το θέμα αυτό πριν αποφανθούν οι πολίτες και καταγραφούν εκλογικά οι δυνάμεις κάθε κόμματος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν αποδυναμωθούν οι δύο μεγάλοι (δηλαδή η ΝΔ πέσει κάτω από το 39,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 31,5% που είχαν λάβει στις εκλογές του 2019), δεν θα δεχθεί στη θέση του πρωθυπουργού κανέναν από τους δύο -προφανώς το μήνυμα απευθυνόταν στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι γέφυρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν μάλλον κοπεί, μετά την υπόθεση των υποκλοπών.

Συνεπώς υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό αίρεση βρίσκεται το πρόσωπο που θα γίνει πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα προβλήματα

Από τη δική του πλευρά, ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε επίσης πρόθυμος να συζητήσει τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέτει ζήτημα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, προφανώς αποδεχόμενος το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ζητεί όμως να υπογραφεί πριν τις εκλογές ένα πολιτικό πρόγραμμα αυτής της συμμαχικής κυβέρνησης, το οποίο να απηχεί, προφανώς, τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη για την οικονομική (κυρίως) πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα: Ο μεν κ. Ανδρουλάκης ζητεί πρώτα να καταγραφεί εκλογικά η δύναμη κάθε κόμματος και μετά να αρχίσουν οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Βαρουφάκης αξιώνει πριν τις εκλογές να υπογραφεί ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα δεσμεύει τους κυβερνητικούς εταίρους. Αυτή η διχοστασία δύσκολα λύνεται, εκτός εάν ο κ. Τσίπρας με κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους άλλους δύο αρχηγούς λύσει το πρόβλημα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκ μέρους του ΚΚΕ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για το αν το κόμμα του μπορεί να τηρήσει στάση ανοχής αυτής της πιθανής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες κατά το προσεχές διάστημα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ