Νέα
  • ΓΔ: 1538.01 -0.10%
  • Τζίρος: 62,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογική ομιλία με σκληρά πολιτικά διλήμματα από τον Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Πηγή: INTIME NEWS

Μια καθαρά προεκλογική ομιλία, με σκληρά διλήμματα και καθαρά μηνύματα προς όλους, εντός κι εκτός Ελλάδας, καθώς και με εξαγγελίες στη βάση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του πολύ δύσκολου χειμώνα και την περιόδου που ακολουθεί, ήταν αυτή που εκφώνησε ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, χθες το βράδυ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πολιτικό σκέλος της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι «η Πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τον Ιούλιο του 2019», ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά «σύννεφα και σήμερα: Πόλεμος και ενεργειακή κρίση και πιέσεις στα σύνορα της χώρας μας». Συνεπώς, είπε ο πρωθυπουργός, η Πατρίδα καλείται και πάλι να κάνει ιστορικές επιλογές, να βρεθεί στη σωστή πλευρά των γεγονότων.

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών

«Τώρα, προεκλογικά, οι μεγάλες επιλογές είναι σαφέστερες από ποτέ. Η προχωρούμε μπροστά ή γυρνούμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά τη συμφορά… Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μια λάθος κίνηση κι όλα μπορούν να ανατραπούν. Η Δημοκρατία αναθέτει αυτή την επιλογή στο λαό και μόνον. Κι εκείνος έπαθε, έμαθε και τώρα ξέρει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης με το βλέμμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συνδέοντας την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι κρίσεις έδειξαν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ποιος μένει μονίμως στο ρόλο του διαμαρτυρόμενου κομπάρσου. Η εισβολή στην Ουκρανία κινδυνεύει να ενθαρρύνει τοπικούς δεσποτικούς ηγέτες είπε, για να περάσει λίγο αργότερα σε κάθετη πολιτική επίθεση στην ηγεσία της Τουρκίας. Στο κεφάλαιο της περήφανης Πατρίδας, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στις λεκτικές ακρότητες του καθεστώτος Ερντογάν.

«Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, έχουμε συνάψει συμμαχίες με πολλούς και ισχυρούς συμμάχους, ενώ ανέδειξε ξεχωριστά τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Μίλησε για την αγορά των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra, στο πλαίσιο της πολιτικής αποτροπής, και συμπέρανε ότι αυτή η πολιτική μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 80%, ενώ οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ανθρώπινες δομές.

Και πρόσθεσε: «Η απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας, η ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων, η ισχυρή οικονομία μας, οι διεθνείς συμμαχίες μας. Στις προκλήσεις απαντάμε με μία λέξη μόνο: Οχι κύριε Ερντογάν. Και για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνουν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Σχετικά με τις επόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ενδιαφέρουσα αναφορά (την οποία μετά βεβαιότητας θα εξειδικεύσει σήμερα στη συνέντευξη Τύπου στη 1 μμ) στα θέματα σταθερότητας, χωρίς να κάνει ειδική μνεία στο αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο: «Θα οδηγήσω τη χώρα στο ξέφωτο, όποιο κι αν είναι το κόστος. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε όλοι μας, θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».

Σε αυτό το πεδίο, σκληρά ήταν τα διλήμματα και οι πολιτικές αναφορές του πρωθυπουργού. Αφού εξήγησε αναλυτικά όλα όσα πέτυχε κατά την τελευταία τριετία, πρόσθεσε: «Τα παραπάνω δεν είναι απλά ένα σχέδιο δράσης. Είναι αποτέλεσμα μιας δομημένης πολιτικής φιλοσοφίας. Η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με όσους διαλαλούν ότι είναι τάχα προοδευτικοί, αλλά καταψηφίζουν εξοπλισμούς κι εθνικές συμφωνίες, ή είπαν όχι στο ξαναζωντάνεμα επιχειρήσεων όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας».

«Χρειάζεται ικανός καπετάνιος κι έμπειρο πλήρωμα»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά τόσο καθαρά το δίλημμα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει στο δρόμο προς τις κάλπες: «Όταν έρχεται καταιγίδα χρειάζεται ικανός καπετάνιος κι έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Να μπορεί να αποφασίζει χωρίς ατελέσφορα παζάρια. Κι αυτό είναι ενώπιόν μας το δίλημμα: Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο; Που τον έκαναν ισχυρό και περήφανο; Που υλοποίησαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα; Που έβαλαν τη χώρα σε τροχιά εκσυγχρονισμού; Οι δυσκολίες που έρχονται, αυξάνουν τις ευθύνες. Σας ρωτώ: Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης θύμισε μια φράση του Γιώργου Θεοτοκά, από το 1936: «Μας βοηθά η χειραφέτηση από κάθε φανατισμό. Σκοπός της πολιτικής μας δεν είναι να δικαιολογήσουμε καμία θεωρία. Αλλά να μανουβράρουμε το ελληνικό καράβι με ασφάλεια ανάμεσα από υφάλους. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνεται κάθε στιγμή και τι να προετοιμάζεται για την επόμενη στιγμή».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε, θέτοντας και πάλι πολιτικά διλήμματα: «Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού. Της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας. Του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας. Και της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης. Τώρα ξέρουμε πια ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ξέρουμε ποιοι μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές. Γι’ αυτό και, όταν έρθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο Κυβέρνηση, αλλά και Κυβερνήτη του τόπου..».

Το διεθνές περιβάλλον κι εμείς

Ενδιαφέρουσα ήταν και η περικοπή της πρωθυπουργικής ομιλίας που καταπιάστηκε με τις σχέσεις Ρωσίας- Δύσης και την πρόκληση της ενεργειακής κρίσης. Η Μόσχα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θέλει να αποσταθεροποιήσει τις δυτικές κυβερνήσεις μέσω του φυσικού αερίου. Θέλει η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει παράγων αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη.

Μας περιμένει πολύ δύσκολος χειμώνας αλλά «δεν θα επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Δεν θα επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει εσωστρέφεια. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί στον κ. Πούτιν. Στον πόλεμο είμαστε με τον αμυνόμενο. Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, γιατί ξέρουμε τι σημαίνει η απειλή από γείτονες…».

Ορθιοι απέναντι σε αλλεπάλληλες κρίσεις

Ο πρωθυπουργός στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ανέφερε ότι η κυβέρνησή του αντιμετώπισε τις αλλεπάλληλες κρίσεις μαζί με το λαό, κι απαρίθμησε την πανδημία, τις μεταναστευτικές επιδρομές, τα χτυπήματα της φύσης και τις προκλήσεις των γειτόνων.

Αρχικά αναφέρθηκε στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής λέγοντας ότι «οι πρόσφυγες του 1922 έβαλαν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή Ελλάδα… Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να παραμένει ένα: Ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος κι οι πολίτες να ευημερούν… Το διπλό δίδαγμα της εμπειρίας είναι ότι γονείς της ήταν ο διχασμός κι η δημαγωγία… Βρισκόμαστε ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι», είπε κι ακολούθως περιέγραψε όλα όσα πέτυχε τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνησή του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ