Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η εξεταστική για υποκλοπές - Επιδιώξεις και μέσα

Ολομέλεια της Βουλής
Ολομέλεια της Βουλής / Πηγή: Intime

Σε νέα φάση ιδιαίτερης πολιτικής έντασης εισέρχεται η υπόθεση των υποκλοπών, μετά τη χθεσινή αποχώρηση από την Εξεταστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική απόφαση να μην δεχθεί τον κατάλογο μαρτύρων που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οργή Τσίπρα, απάντηση Οικονόμου

Ακολούθησε μια οργισμένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για το ότι επιδιώκει να κρύψει την αλήθεια, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαίωσε εκ νέου την ενοχή της, επιχειρώντας να κρύψει στο σκοτάδι την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις (...).

Δεν πρόκειται απλά για διασυρμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά για διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή (...). Καλό είναι όλοι να γνωρίζουν ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες, δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια.

Αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν».

Αντίθετα, η κυβερνητική πλευρά διά του εκπροσώπου της απάντησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «με το γνωστό από την περίοδο των "αγανακτισμένων" επιτηδευμένα οργίλο ύφος του, απειλεί ευθέως όσους και όσες σέβονται τις θεσμικές διαδικασίες και επιδιώκουν τη σοβαρή, ουσιαστική και με κανόνες διερεύνηση και διαλεύκανση όλων των ζητημάτων...».

Οι επιδιώξεις των κομμάτων

Πίσω από το νέο σκηνικό έντασης, υπάρχουν -όπως συμβαίνει πάντοτε με τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής- οι πολιτικές επιδιώξεις κάθε κόμματος ξεχωριστά.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει σε καμία περίπτωση η υπόθεση των υποκλοπών να μετατραπεί σε μια ατέλειωτη διελκυστίνδα μαρτύρων και άλλων παραγόντων που θα επιμηκύνουν τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής, τροφοδοτώντας έτσι την ατζέντα της αντιπολίτευσης στα Μέσα Ενημέρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει θέσει εξαρχής τον πήχη στο ότι «άπλετο φως» σημαίνει να μάθει η κοινή γνώμη ποιοι και για ποιους λόγους αποφάσισαν και πραγματοποίησαν την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Προφανώς θεωρεί ότι η τακτική της αντιπολίτευσης να καλέσει ένα σωρό μάρτυρες είναι παρελκυστική, ενώ παραμένει στην αρχική της θέση ότι είναι παράνομη η παραβίαση του απορρήτου στα όσα συζητούνται κι αφορούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Μάλιστα η Ντόρα Μπακογιάννη θύμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι παράβαση του νόμου συνεπάγεται πολυετή φυλάκιση, καθώς θεωρείται από τη νομική μας τάξη κακούργημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εντελώς διαφορετική ατζέντα, άρα πολιτικές επιδιώξεις από την κυβέρνηση: ο Αλέξης Τσίπρας και τα κομματικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαρχής κάνουν λόγο για σκάνδαλο που καταλύει τους θεσμούς και το κράτος δικαίου και πισωγυρίζει την Ελλάδα σε παλαιές, σκοτεινές εποχές. Δεν πείστηκε από τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος, ζήτησε από την αρχή παραίτηση Μητσοτάκη και διατήρησε έως τώρα πολύ υψηλούς τόνους στην κριτική του προς την κυβέρνηση για αυτό το θέμα.

Στην Εξεταστική Επιτροπή πρότεινε σειρά μαρτύρων, όπως οι κ. Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, Δημητριάδης κ.λπ. που απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της.

Παράλληλα με τους υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια ισχυρή προσπάθεια να προσεγγίσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, καθώς στήριξε στη Βουλή την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και χθες τα δύο κόμματα αποχώρησαν από κοινού μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Η επιχείρηση προσέγγισης γίνεται, φυσικά, με το βλέμμα στις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ τη στήριξή του σε μια «προοδευτική κυβέρνηση».

Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ έχουν τις δικές τους επιδιώξεις από την εξέλιξη της υπόθεσης. Από την αρχή η Χαριλάου Τρικούπη ταύτισε, όπως ήταν φυσικό, το θέμα των υποκλοπών με το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού αυτός ήταν το θύμα των παρακολουθήσεων.

Στην πρώτη φάση της υπόθεσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε το ρήγμα με την κυβερνητική παράταξη, ενώ έκανε κάποιες προσπάθειες να οριοθετήσει τις σχέσεις του και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, στην πορεία χρειάστηκε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, ενώ χθες τα δύο κόμματα αποχώρησαν μαζί από τις εργασίες της.

Ο κ. Ανδρουλάκης βλέπει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης νέα, οριακά κέρδη για το κόμμα του -μετά τη σημαντική δημοσκοπική άνοδο που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ όταν έγινε η εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Συνεχίζει την αντιδεξιά του πολιτική, κρατώντας για αργότερα το χαρτί της ουσιαστικής  διαφοροποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ...

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ