Νέα
  • ΓΔ: 1454.41 +0.13%
  • Τζίρος: 29,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας έχουν ονοματεπώνυμο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
Πηγή: Intime

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, με την παρέμβαση που έκανε στη διαδικτυακή εκδήλωση που είχε ως θέμα: «Πανδημία CoViD-19 - Πώς φτάσαμε έως εδώ; Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για «εγκληματικές ευθύνες» και «εγκληματικά λάθη», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση «ερασιτεχνισμό και ιδεοληψία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την άμεση και επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, για άνοιγμα των ιδιωτικών κλινικών σε περιστατικά covid-19 ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος, για συνταγογράφηση και μαζικότητα των τεστ, για διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης μετά τις τοποθετήσεις, ο κ. Τσίπρας πήρε το λόγο και είπε πως, αφού άκουσε όλες τις τοποθετήσεις με τα στοιχεία, πλέον καταλήγει ακόμα περισσότερο στη διαπίστωση ότι «η ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας στη χώρα μας -μέσα σε έναν μήνα είχαμε τέσσερις φορές περισσότερους θανάτους απ' ό,τι στους 7 πρώτους μήνες της πανδημίας-, δεν ήταν αναπόφευκτη, μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλο αυτό συνέβη επειδή υπήρξε ένας εφησυχασμός, που βεβαίως αφορά τους πάντες, αλλά τον τόνο τον δίνουν αυτοί που διαχειρίστηκαν με απόλυτα επικοινωνιακό τρόπο την πρώτη φάση της πανδημίας, που ήταν επιτυχής και όλοι το είπαμε αυτό». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα ότι το διαχειρίστηκαν «με έλλειψη σχεδίου και με το μυαλό τους μονάχα στην επικοινωνία και τη σκοπιμότητα αξιοποίησης αυτής της εξέλιξης, το διαχειρίστηκαν με έναν ερασιτεχνισμό και μια ιδεοληψία».

Διότι, όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το να ανοίγεις τον τουρισμό, όπως τον άνοιξες, μπορεί να είναι έλλειψη σχεδιασμού και ερασιτεχνισμός, το να έχεις ελλιπή τεστ ή να μην έχεις σωστή λειτουργία του ΕΟΔΥ μπορεί να είναι έλλειψη σχεδίου και ερασιτεχνισμός, αλλά το να επιμένεις να μην ενισχύεις το δημόσιο σύστημα υγείας, να κάνεις παιχνίδια με τους ιδιώτες κλινικάρχες την ώρα που καιγόμαστε, να μην κάνεις διατίμηση ή συνταγογράφηση των τεστ, να επιμένεις σε μια λογική που προτάσσει τα κέρδη των ιδιωτών πάνω απ' τη δημόσια υγεία, αυτό είναι ιδεοληψία». «Και την πληρώνουμε αυτή την ιδεοληψία», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της τελικής του παρέμβασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η πιο κρίσιμη συζήτηση που ξεκινά αφορά στο από εδώ και πέρα, λέγοντας ότι «όλα όσα ειπώθηκαν και θα ειπωθούν σε σχέση με τις ευθύνες είναι συζήτηση που θα συνεχιστεί, θα έχει βάθος χρόνου, οι εγκληματικές ευθύνες είτε της αδράνειας, είτε της αμέλειας, είτε της ιδεοληψίας, θα καταγραφούν».

«Αλλά δεν είναι ώρα τώρα», διευκρίνισε. «Διάβασα και κάτι δημοσιεύματα για εξεταστικές επιτροπές, δεν είναι η ώρα τώρα, τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη», πρόσθεσε. Τόνισε ότι το θέμα είναι να δώσουμε τη μάχη όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ανάγκη να ανοίξουν οι ιδιωτικές κλινικές σε περιστατικά covid και να υπάρξει αποσυμφόρηση είναι επιτακτική, όπως και η ανάγκη συνταγογράφησης και μαζικότητας των τεστ, αλλά «και η διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία είναι κρίσιμα θέματα, όπως και τα πρακτικά της Επιτροπής» επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα ή τουλάχιστον στη Βουλή, στα κόμματα. Σημείωσε ότι είναι κρίσιμο θέμα η ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ σχολιάζοντας αναφορές των υπολοίπων προσκαλεσμένων στην εκδήλωση που νωρίτερα είχαν κάνει τις δικές τους εισηγήσεις, στις οποίες υπήρξαν αναφορές περί απώλειας ηθικού μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, χαρακτήρισε αδιανόητο να «υπάρχει η απόφαση να μην πληρωθούν οι υπερωρίες των νοσοκομειακών γιατρών». Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής η συζήτηση για τη συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να φτάσουν οι δαπάνες για την υγεία τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Μιλώντας για το εμβόλιο που αναμένεται ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Καλώς να έρθει, μην είμαστε μίζεροι, ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας και θα είναι άλλο ένα επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης αν, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, αναπαράξει ότι είναι το τέλος της πανδημίας». Υπογράμμισε ότι «εμείς θα πρέπει να δώσουμε το στίγμα ως δημόσια πρόσωπα, να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, γιατί αν δεν γίνει ούτε αυτό θα χάσουμε ένα εργαλείο». Πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι «ακόμα και αν το Γενάρη ξεκινούσε ο εμβολιασμός στη χώρα μας, μακάρι να γίνει, με βάση τους ειδικούς θέλουμε 6 μήνες για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και να λάβουμε υπόψη ότι το εμβόλιο για να μπορέσει να αποκτήσει ανοσία αυτός που θα το δεχτεί, θέλει τουλάχιστον 45 ημέρες», άρα, πρόσθεσε, αυτό σημαίνει ότι θέλουμε γύρω στους 8 μήνες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ