Τις τελευταίες πινελιές βάζουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο εξαγγελιών στο οποίο θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε μια εβδομάδα, στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ το απόγευμα του Σαββάτου, στην εναρκτήρια ομιλία του.
Ηδη την εβδομάδα που τελείωσε ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε μια σειρά εκκρεμοτήτων στο υπουργικό συμβούλιο με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τον αποκλεισμό πρόωρων εκλογών κι ανασχηματισμού, αλλά και την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε τα στοιχεία τα οποία του χρειάζονταν για την αναφορά της ομιλίας του στη Βόρεια Ελλάδα.
Το απόγευμα του επόμενου Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
- Θα θυμίσει πώς διαχειρίστηκε κατά την περασμένη τριετία τις αλλεπάλληλες μείζονες κρίσεις με τις οποίες η χώρα ήλθε αντιμέτωπη.
- Θα περιγράψει την κυβερνητική πολιτική του τελευταίου δεκαμήνου, πριν στηθούν οι κάλπες για τη νέα Βουλή.
- Θα δώσει το περίγραμμα των πολιτικών επιδιώξεών του για την επόμενη τετραετία, με βάση το οποίο θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις με τελικό στόχο την αυτοδυναμία.
Δύσκολη εξίσωση ο χειμώνας
Ο επόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πως η κοινή γνώμη αυτό το έχει συνειδητοποιήσει. Άλλωστε η ακρίβεια και η ανασφάλεια για τους επόμενους μήνες αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα ανησυχίας, σύμφωνα με τα ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Η άσκηση των επιτελών του πρωθυπουργού είναι να φτιάξουν ένα πακέτο στηρίξεων και προστασίας κυρίως των ευάλωτων, αλλά όπου γίνεται (πχ ηλεκτρική ενέργεια) κι ολόκληρης της κοινωνίας με δυο χαρακτηριστικά: Πρώτον να είναι επαρκές για το πολύ δύσκολο διάστημα που θα διανύσει η χώρα και δεύτερον να μην θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της οικονομίας, καθώς το πρώτο μισό του 2013 θα είναι κρίσιμο για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, που θα ανοίξει τις πόρτες των μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων για τη χώρα μας.
Στον πρώτο άξονα της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει τους τρόπους με τους οποίους αποφύγαμε τα χειρότερα στις κρίσεις της περασμένης τριετίας, με έμφαση στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας.
Θα αναφερθεί σε μέτρα όπως οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των εξαγωγών κ.λπ. και θα δείξει πώς φτάσαμε στην υπεραπόδοση της οικονομίας με ανάπτυξη πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, εκρηκτική αύξηση του τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της οικονομίας, και ένα πλέγμα πολιτικών που επιτρέπει ουσιαστικά μέτρα στήριξης στους πολίτες για τον επόμενο χειμώνα.
Λελογισμένα μέτρα στήριξης
Στον δεύτερο άξονα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αποφύγει την παροχολογία, και να κινηθεί στο πνεύμα της εισήγησής του στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν τόνισε ότι τα χρήματα δεν είναι ατέλειωτα.
Αφού εξηγήσει ότι οι εξαγγελίες έχουν μελετηθεί και δεν ανατρέπουν τις μεγάλες προσπάθειες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ορθοποδήσει η οικονομία, θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στέγης για νέες-νέους και νέα ζευγάρια, σε μια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στα πρώτα βήματα της νέας γενιάς στον κοινωνικό κι επαγγελματικό στίβο, αλλά και στη δημιουργία οικογένειας.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πιθανώς στα 751 ευρώ, ενώ θα αναγγείλει και τις πρώτες αυξήσεις μετά την περίοδο των μνημονίων προς τους συνταξιούχους. Στο ίδιο μήκος κύματος θα εγγυηθεί τη συνέχιση των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλες και όλους, την αναστολή του 24% του ΦΠΑ στην οικοδομή για δυο χρόνια και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές κλπ.
Το πολιτικό συμπέρασμα αυτών των παρατηρήσεων στην ομιλία Μητσοτάκη είναι η μεγάλη ανάγκη για διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει αυτή την ανάγκη και θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκφραστής της, καθώς η εναλλακτική λύση που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή, η «προοδευτική διακυβέρνηση» μετά τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής με κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έχει απορριφθεί από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη σε επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις του.
Το όραμα της επόμενης τετραετίας
Και τέλος, ο τρίτος άξονας της ομιλίας Μητσοτάκη θα είναι οι κεντρικές παράμετροι της πολιτικής που σκέπτεται να ακολουθήσει την επόμενη τετραετία, εάν νικήσει στις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2030» θα αποτελέσει τον μπούσουλα για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ισορροπήσει ανάμεσα στην παρουσίαση του πολιτικού του οράματος για τα επόμενα χρόνια και στην αποφυγή συγκεκριμένων πολιτικών και δεσμεύσεων, καθώς αυτά αναμένεται να εξειδικευτούν και να παρουσιαστούν στην πορεία έως τις εκλογές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!