Σε πολύ υψηλούς τόνους διατηρείται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων στην Άγκυρα, που εντείνουν τις επιθέσεις τους προς την Ελλάδα και δημιουργούν στην τουρκική κοινή γνώμη μια εικόνα απαξίας και κράτους-παραβάτη για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που η Τουρκία είναι διεθνώς δακτυλοδεικτούμενη για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της.
Εμπρηστικές δηλώσεις
Τη σκυτάλη των αλλεπάλληλων προκλήσεων πήραν χθες ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του ΑΚΡ, του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας, ανεπίσημος αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου. Ο πρώτος ισχυρίστηκε με το γνωστό προκλητικό ύφος ότι η χώρα μας «δεν έχει καμία σχέση με τους νόμους και το δίκαιο», καθώς και ότι «η Ελλάδα με το κλείδωμα των F-16 τήρησε εχθρική στάση και ξεπέρασε τα όρια. H δράση της Ελλάδας στον εναέριο χώρο μας, στις θαλάσσιες περιοχές μας όπως και στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά δεν έχει καμία σχέση με τους νόμους και το δίκαιο».
Ο εθνικιστής Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου κινδυνεύει να μην εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή (στην Τουρκία υπάρχει όριο εισόδου 7%), προχώρησε χθες σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, από το ΝΑΤΟ να μας… τιμωρήσει! «Η Ελλάδα κάνει τις παρενοχλήσεις για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Το κλείδωμα ραντάρ του συστήματος αεράμυνας S-300 εναντίον των μαχητικών F-16 της Τουρκίας είναι ένα παράδειγμα εγκληματικής πράξης και απρέπειας που δεν πρέπει να μείνει χωρίς ανταπόδοση και χωρίς απάντηση. Το ΝΑΤΟ πρέπει να δράσει γρήγορα σε αυτήν την εχθρότητα. Έχοντας κλειδώσει με τα ραντάρ και παραβιάζοντας τους κανόνες και τους νόμους, η Ελλάδα έχει μπει στην εμβέλεια των ραντάρ της Τουρκίας και έχει κυλήσει στην εμβέλεια βολής της».
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη συμπεριφορά Ερντογάν
Παρατηρητές εντός και εκτός Ελλάδας συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές προεδρικές εκλογές στα μέσα του 2023, τόσο η πολιτική ηγεσία της γείτονος θα οξύνει τα πνεύματα στο εσωτερικό της χώρας αυτής, προσδοκώντας εκλογικά οφέλη, που όμως δεν έρχονται.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία ORC σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν έχει υποχωρήσει κατά 12,5% στην Κωνσταντινούπολη σε σχέση με τα ποσοστά που κατέγραψε πριν από τέσσερα χρόνια, κατά 10% στην Άγκυρα, αλλά και κατά 15% στην Τραπεζούντα και τη Ρίζε, δηλαδή σε πόλεις που κάποτε υπήρξαν προπύργια του ΑΚΡ και προσωπικά του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης το ΑΚΡ πέφτει κατά 13,2% στη μεγάλη βιομηχανική πόλη Κοτσαέλι.
Από την άλλη μεριά, μεγάλος νικητής στη δημοσκόπηση είναι το «Καλό Κόμμα»-ΙΥΙ της Μεράλ Ακσενέρ, που φαίνεται να επωφελείται πολύ από την πτώση Ερντογάν και κυμαίνεται στην περιοχή του 20%. Το CHP βρίσκεται περίπου στο 27%.
Σε αυτό το κλίμα, επανέρχονται στην Άγκυρα οι πληροφορίες για πιθανές πρόωρες εκλογές, για ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου αλλά και για αλλαγές στον κύκλο της προεδρίας της Τουρκίας. Πάντως, πρόωρες εκλογές στην Τουρκία δεν θέλει να κάνει ο Ερντογάν, ο οποίος ελπίζει ότι με την πάροδο των μηνών θα βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας.
Η επέτειος από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Σύμμαχος στα σχέδια Ερντογάν να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα προς άγραν εκλογικών ωφελημάτων είναι και η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να κορυφώσει την αντιπαράθεση με την Αθήνα, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποσπάσει την κοινή γνώμη από την εξαιρετικά δυσμενή για τον Ερντογάν εσωτερική ατζέντα.
Στις τοξικές ομιλίες τους, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν τόσο υψηλούς τόνους αναφερόμενοι στην Ελλάδα, αναγορεύοντάς την στον νούμερο 1 εξωτερικό εχθρό για την Τουρκία και υποδαυλίζοντας το εθνικιστικό μίσος στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας. Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακό γείτονα», ο δε Ερντογάν τους Έλληνες «ποταπούς» και «ανάξιους συνομιλητές», ενώ αποκάλεσε «εχθρική ενέργεια» τη φερόμενη χρήση των συστημάτων S-300 από την Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά καταγράφει τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και τις δηλώσεις που τροφοδοτούν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και σε κάθε ευκαιρία ενημερώνει τους δυτικούς συμμάχους μας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!