Τον κανόνα που λέει ότι ο Αύγουστος «βγάζει» ειδήσεις ακόμα και όταν έρχεται η ώρα για «τα μπάνια του λαού» επιβεβαίωσαν οι χθεσινές εξελίξεις, καθώς το πρωί υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και στενότερος συνεργάτης του, Γρηγόρης Δημητριάδης (που αργότερα μέσα στη χθεσινή ημέρα αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Μπρατάκο) και λίγο αργότερα παραιτήθηκε ο έως χθες διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, ο οποίος, όμως, φέρει την κατηγορία ότι έκανε «λανθασμένες ενέργειες στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» (που αντικαταστάθηκε αμέσως από τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη).
Αμέσως τα τηλέφωνα (και τα σενάρια) «πήραν φωτιά», καθώς πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι αναρωτιούνταν πόση «ουρά» έχει αυτό το θέμα, πόσες και ποιες πολιτικές εξελίξεις θα δρομολογήσει.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του επέρριψε ολόκληρη την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η παραίτηση Δημητριάδη συνιστά ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, και χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις «ζήτημα Δημοκρατίας».
Το απόγευμα ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε επί δέκα ημέρες να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του για την απόπειρα παρακολούθησής του, και ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.
Μετά τις δυο παραιτήσεις και την αναστάτωση που προκάλεσαν σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρησε να τηλεφωνήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να του δώσει εξηγήσεις. Αργότερα η πληροφορία επιβεβαιώθηκε, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη…».
Ήδη υπάρχει ένα κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνοψίζεται στην τελευταία φράση των δηλώσεων Ανδρουλάκη, «όλα στο φως». Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τον ενημερώσει αναλυτικά για το κρούσμα της παρακολούθησης, ενώ αναμένεται να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Οι επιλογές Μητσοτάκη
Με δεδομένο ότι από χθες η κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, η οποία προφανώς αναμένεται να ενταθεί κατά τις προσεχείς ημέρες, όλοι περιμένουν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης, η οποία θα βαίνει κλιμακούμενη. Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις εξής εναλλακτικές λύσεις:
- Εξεταστική Επιτροπή: H τελική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει να είναι ότι δεν θα ανατραπεί η πρωθυπουργική στρατηγική και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές χθες το απόγευμα) χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αυτό να αλλάξει. Έτσι, η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσημα με τη δήλωσή του, είναι μια λύση που υιοθετήθηκε σύμφωνα με την χθεσινή βραδινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Το αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι θα «σέρνεται» επί πολύ καιρό αυτή η υπόθεση και θα δίνει, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τροφή σε όσους επενδύουν στην τοξικότητα, να παίζουν το παιχνίδι τους. Επίσης η υιοθέτηση της πρότασης Ανδρουλάκη για Εξεταστική Επιτροπή ίσως αποτελέσει και μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, έχει μετατραπεί σε χάσμα. Βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης, στην κατά μέτωπο επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης, που κάνει τις όποιες πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας πραγματικά απειροελάχιστες, φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου, όταν είπε ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την υπόθεση».
- Ανασχηματισμός: Μια δομική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα που ίσως θα επηρεάζει και τη θέση της ΕΥΠ στην διοικητική πυραμίδα είναι επίσης μια πρόταση που «έπεσε» χθες στο πρωθυπουργικό τραπέζι. Ωστόσο, το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι πως υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στον (εκάστοτε) πρωθυπουργό για προφανείς λόγους εθνικής ασφάλειας. Παρεμπιπτόντως, κάποια στελέχη του Μαξίμου θύμιζαν και παλαιότερες καταγγελίες για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο τότε η Υπηρεσία αυτή δεν υπαγόταν κατ’ ευθείαν στον πρωθυπουργό.
- Εκλογές: Η πρόταση έγινε από εκείνα τα στελέχη που πιστεύουν ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα (από κάθε άποψη) η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να «σέρνει» και την υπόθεση των υποκλοπών, την οποία οι πολιτικοί της αντίπαλοι - ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ - θα κρατούν «ζεστή» και θα τη συνδέουν με την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα «εφιαλτικό» κλίμα για την κυβέρνηση. Άλλωστε η προκήρυξη εκλογών μπορεί να λειτουργήσει «σε δεύτερο χρόνο» ακόμα και μετά την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής. Ωστόσο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική, η εναλλακτική των εκλογών αποδυναμώνεται. Η πρόταση αυτή, πάντως, ενισχύθηκε κι από την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την ηθική νομιμοποίηση» μετά τη γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων και τις παραιτήσεις που ακολούθησαν.
Από τις τρεις αυτές επιλογές, είναι ακόμα άγνωστο ποια θα επιλέξει εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης, ή αν θα καταλήξει σε κάποια άλλη λύση, που αυτή την ώρα παραμένει απροσδιόριστη. Πάντως το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» και οι εξελίξεις αναμένονται αλυσιδωτές από εδώ και πέρα…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!