Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με δυο βαρυσήμαντες παραιτήσεις, back to back, δυο ανθρώπων με θέσεις - κλειδιά στον κρατικό και κυβερνητικό μηχανισμό σημαδεύουν την πολιτική επικαιρότητα, σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου. Με απόσταση μόλις μιας ώρας, παραιτήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων.
Ο Παναγιώτης Κοντολέων, μάλιστα, παραιτείται κατόπιν «λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» - όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση - δηλαδή των νόμιμων παρακολουθήσεων που γίνονται για λόγους - π.χ. - εθνικής ασφάλειας.
Δεδομένου ότι η παραδοχή «λανθασμένων ενεργειών στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» ενέχει και την διάσταση της ανάληψης ευθύνης για παρακολουθήσεις που έγιναν ως μη όφειλαν να γίνουν, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να δώσουν τις εξής διευκρινίσεις:
«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά, θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν πάντα πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αντίθετα, η ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Δημητριάδη, που προηγήθηκε, έγινε χωρίς άλλα σχόλια από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το χρονικό που προηγήθηκε της διπλής παραίτησης, από τις αποκαλύψεις του Inside Story τον Απρίλιο πως για τουλάχιστον 10 εβδομάδες άγνωστοι είχαν πλήρη πρόσβαση στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και την ανακοίνωση της Google το Μάιο, έως τη μυνητήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο, τη θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ακολούθησε και το χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που έβαλε στο κάδρο τον πρώην Γ.Γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, κωδικοποιεί το ethnos.gr.
Εκτός Μαξίμου ο Δημητριάδης
Ειδικότερα, την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα, Πέμπτη 5 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς άλλα σχόλια από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο διαφορετικές είναι οι εκδοχές που διακινούνται από κυβερνητικές κι από αντιπολιτευόμενες πηγές.
Σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να πρόκειται για μία παραίτηση «βόμβα», καθώς πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, ο κ. Δημητριάδης είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μετά και τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου αλλά και τις αποκαλύψεις αναφορικά με τη διπλή παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Μόλις χθες δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (με βάση και με έρευνα του Reporters United) συνέδεε επιχειρηματικά τον κ. Δημητριάδη με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που με τη σειρά τους φέρονται να συνδέονται με την εταιρεία Intellexa, η οποία φέρεται να συνδέεται, πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, με την «υπόθεση των υποκλοπών» και το σύστημα Predator.
Ο κ. Δημητριάδης, πάντως, αρνήθηκε τις σχετικές κατηγορίες ενώ ερωτώμενος χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα παραπέμποντας στη δήλωση του κ. Δημητριάδη στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν την απόφαση του Γρηγόρη Δημητριάδη να παραιτηθεί των καθηκόντων του στην τοξικότητα του κλίματος και σε συνεχείς επιθέσεις που έχει δεχθεί, χωρίς επί της ουσίας να εμπλέκεται - όπως λένε.
Κυβερνητικές πηγές: Δεν έχει σχέση η παραίτηση με την υπόθεση Predator
«Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη δεν έχει καμία σχέση με το Predator» υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.
«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η παραίτηση οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους αλλά και στην πρόθεση του κ. Δημητριάδη να μην συντελέσει στο κλίμα τοξικότητας που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες και τον στοχοποιεί. Επιμένουν ότι η παραίτηση δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις κατηγορίες που του αποδίδονται, με τις οποίες ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση έχουν καμία σχέση (παρακολουθήσεις, σχέση με το σύστημα Predator κλπ).
Τι λένε πηγές της αντιπολίτευσης
Αντίθετα, πηγές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, συνδέουν ευθέως την παραίτηση Δημητριάδη με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «ο μίτος των παρακολουθήσεων οδηγεί στον κ. Μητσοτάκη» όπως παρατήρησε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για τις δραστηριότητες του έως σήμερα Γενικού Γραμματέα.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας κάνοντας λόγο για «ομολογία ενοχής» στο θέμα των υποκλοπών.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού:
«H παραίτηση του Γ.Γ. του πρωθυπουργού, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, διότι εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Κι όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις ημέρες, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα το μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας, δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».
Ο Γ. Μπρατάκος στη θέση Δημητριάδη
Ο Γιάννης Μπρατάκος αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.
Ο κ. Μπρατάκος που τοποθετείται στη θέση με απόφαση του πρωθυπουργού, παραιτείται από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), στην οποία είχε εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά τον ξαφνικό θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου.
Παραίτηση Κοντολέων: Λανθασμένες ενέργειες στις παρακολουθήσεις
Λίγο μετά την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.ακολούθησε αυτή του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων.
Ο Διοικητής της ΕΥΠ υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση ώση της παραίτησης του κ. Κοντολέων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.
Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν τα εξής: «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».
Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής