Τα δυο θέματα που κυριάρχησαν στην μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην ανώτατη Παιδεία και οι επιδόσεις της στην οικονομία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μετείχε σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από την πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και της δημιουργίας ειδικού «σώματος ασφαλείας» για τα πανεπιστήμια.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία, παράλληλα, όμως, συμφώνησε ότι όσοι αντιδρούν στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν παραγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε ακαδημαϊκοί και φοιτητές να είναι απόλυτα ασφαλείς.
Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της Δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που «συνειδητά η κυβέρνηση θέτει σε καραντίνα με πρόσχημα την πανδημία» όπως είπε.
►Νέα κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τις αγωγές Τσίπρα σε δημοσιογράφους
Η Νέα Δημοκρατία έδωσε εντολή στα στελέχη της να υπερασπίζονται στα Μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα τη δική της θέση, σύμφωνα με την οποία η ασφάλεια και η προστασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις της και από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας η κυβέρνηση το συνδέει με τη γενικότερη μεταρρύθμιση στη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ενώ προσθέτουν ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προετοιμάστηκαν και θεσπίζονται τα μέτρα για την προστασία των ΑΕΙ. Πάνω σε τρεις άξονες:
- Ιδρυση σώματος Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων,
- Αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα
- Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, σε ένα πράγμα συμφωνούν: Ότι η διαμάχη τους για την Παιδεία θα συνεχιστεί.
Δεκαετές ομόλογο, προστασία πληττόμενων κι «Επιστρεπτέα 5» τα πεδία σύγκρουσης στην οικονομία
Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες είναι η νέα επιτυχής έκδοση 10ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο (0,8%) που έχει επιτύχει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας. Αυτή η εξέλιξη, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην πλατεία Συντάγματος, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Ελλάδα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, πήρε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα που έδειξε ότι εμπιστεύεται τις προοπτικές της χώρας.
Η ζήτηση, εξηγούν οι κυβερνώντες, από την πρώτη ώρα ήταν ισχυρή και ξεπέρασε τελικά τα 29 δισ. ευρώ, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ, ενώ και η ποιότητα είναι εξαιρετική, ενώ υπογραμμίζουν ότι είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να θυμίζει στην κοινή γνώμη ότι συνεχίζει για 10 μήνα να στηρίζει τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την πανδημία, όπως επιδοτήσεις ενοικίων, διευκολύνσεις με τις επιταγές, επιδοτήσεις παγίων δαπανών σε πληττόμενες επιχειρήσεις, ελαφρύνσεις στους αγρότες, και βέβαια την επιστρεπτέα προκαταβολή, που ήδη διανύει την 5η φάση της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή και ζητά να γίνουν πιο τολμηρά. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης ενέδειξε τα νέα «λουκέτα» στην αγορά και, αναφερόμενος στην «Επιστρεπτέα 5», είπε μεταξύ άλλων: «Μία στις δύο επιχειρήσεις μένουν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν κοροϊδία τα ποσά των δανείων, συγκριτικά με τις υποχρεώσεις που καλούνται εξυπηρετήσουν μετά από μήνες μηδενικών εσόδων. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά τις αποκλείει και από αυτόν ακόμα τον δανεισμό. Η κυβέρνηση δεν έχει πια καμία δικαιολογία.
Οφείλει να μετατρέψει επιτέλους την επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Να ενεργοποιήσει το κρίσιμο εργαλείο των μικροχρηματοδοτήσεων που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ... να μεριμνήσει ώστε η πρωτοφανής πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα να φτάσει στην πραγματική οικονομία και να υλοποιήσει στοχευμένα κλαδικά και περιφερειακά προγράμματα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων».