Η στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός από τώρα έως τις επόμενες εκλογές είναι, πλέον, πολύ συγκεκριμένη, και αποφασισμένη μετά από πολύωρες συσκέψεις των επιτελών του, με ή χωρίς τη δική του παρουσία.
Η στρατηγική αυτή έχει ως κατάληξη την επιδίωξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές (μετά από εκείνες της απλής αναλογικής) και περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απορρίψει τις προτάσεις συνεργατών του τόσο για τη διενέργεια ενός ανασχηματισμού «με εκλογικά χαρακτηριστικά», όσο και της εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, δηλαδή της επαναφοράς του «μπόνους» των 50 εδρών, όπως ίσχυε έως τις εκλογές του 2019, αντί των 40 που θεσπίζει ο νέος νόμος που θα ισχύσει μετά την απλή αναλογική.
Τι λένε στην «Η» συνεργάτες του πρωθυπουργού
Ειδικότερα, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν στην «Η» ότι «οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν μετά από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για όλη την Ευρώπη, συνεπώς και για τη χώρα μας. Αυτό ήδη το αντιλαμβάνονται οι πολίτες που ζητούν ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα και καθαρές κουβέντες». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τα παραδοσιακά πολιτικά «κόλπα» του «εκλογικού ανασχηματισμού» θα θόλωναν την εικόνα μιας κυβέρνησης που κάνει ό,τι μπορεί μέσα σε μια διεθνή θύελλα. «Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να ταυτιστεί με την παραδοσιακή εικόνα του πολιτικού που εργάζεται για την επανεκλογή του. Προτιμά να δείξει στον κόσμο την εικόνα ενός ανθρώπου που προσπαθεί και πετυχαίνει ό,τι καλύτερο γίνεται προς όφελός τους», συμπληρώνουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αλλαγές υπουργών ενώπιον ενός καταιγιστικού χειμώνα θα έδιναν λάθος μηνύματα στην κοινωνία. «Την ώρα της μάχης δεν κάνεις αλλαγές. Μπαίνεις στο πεδίο και τα δίνεις όλα», λένε οι συνομιλητές μας. Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση με επιτυχία της επερχόμενης πολύ σκληρής περιόδου, και όχι την «εκλογική-πολιτικάντικη» αλλαγή υπουργών και αξιοποίηση άλλων πολιτικών στελεχών, κοινοβουλευτικών και μη.
►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων
Γιατί απορρίπτει την αλλαγή εκλογικού νόμου
Ομοίως, ο κ. Μητσοτάκης έχει απορρίψει την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την επαναφορά του «μπόνους» στις 50 έδρες από 40 που προβλέπει ο ισχύων για τις μεθεπόμενες εκλογές. Κι αυτό, διότι θεωρεί ότι η επόμενη εκλογική μάχη (που θα είναι διπλή) θα κριθεί σε άλλα πεδία, κι όχι στη «λογιστική» αποτίμηση του πόσες έδρες χρειάζεται η ΝΔ για να είναι αυτοδύναμη. Ο πρωθυπουργός πείστηκε εξαρχής από τις εισηγήσεις συνεργατών του ότι μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε έμμεση παραδοχή αδυναμίας να επιτύχει την αυτοδυναμία με τον εκλογικό νόμο που η ίδια η ΝΔ έχει ψηφίσει και παράλληλα άσκησε «εν στενώ» σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για την «υπονομευτική», όπως τη θεωρεί, υπερψήφιση της απλής αναλογικής «που κι αυτή κάνει αποκλεισμούς», όπως λέει στενός του συνεργάτης, «αφού διατηρεί το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή».
Μετά από αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος των προσπαθειών του στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, διότι σε αυτές θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023, όπως υποστηρίζουν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Με αυτή την επιλογή, από την αρχή της άνοιξης του 2023 θα αρχίσει η προβολή του συνόλου του κυβερνητικού έργου, σε όλους τους τομείς, αλλά και τα αποτελέσματα της διαχείρισης των πολλαπλών κρίσεων εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι η εκλογική ατζέντα των αναμετρήσεων στις κάλπες να κινηθεί γύρω από το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει συντελεστεί τα τελευταία τρία χρόνια, και παράλληλα να εκτοπίσει τις αντιπολιτευτικές προτεραιότητες, τις οποίες θεωρεί «τοξικές» γιατί, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, εθίζουν τους πολίτες σε μια τοξική, αδιέξοδη αντιπαράθεση και τους εμποδίζουν να σχηματίσουν μια γνώμη -θετική ή αρνητική- για το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί. Μένει να φανεί εάν τελικά θα επικρατήσει η εκλογική ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση ή τα διακυβεύματα που προκρίνει η αντιπολίτευση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!