Στις 9 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί ο απόπλους του νέου τουρκικού γεωτρύπανου με την ονομασία «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το οποίο θα αφήσει το λιμάνι της Μερσίνης και θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.
Πού θα γίνουν αυτές; Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντορμέζ, ήταν αρκούντως ασαφής, άρα ανησυχητικός: «Εντός των θαλασσίων περιοχών ευθύνης της Τουρκίας».
Ο όρος είναι τόσο γενικός, που προφανώς περιλαμβάνει και το -σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα- παράνομο «τουρκολιβυκό μνημόνιο», δηλαδή και περιοχές ανατολικά της Κρήτης, όπως και άλλες που τέμνουν αυθαίρετα την κυπριακή ΑΟΖ.
Απέλπιδα προσπάθεια Ερντογάν
Ενδεικτικό της απελπισμένης προσπάθειας που καταβάλλει ο Ταγίπ Ερντογάν για να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα και να εξασφαλίσει την επανεκλογή του είναι ότι θα ανακοινώσει ο ίδιος το ακριβές σημείο των γεωτρήσεων. Οι προεδρικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα που θα αποπλεύσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα υπογραμμίζουν τον συμβολισμό του ονόματος που έδωσε η Άγκυρα στο νέο γεωτρύπανο: Πρόκειται για τον τελευταίο, ουσιαστικά, Τούρκο σουλτάνο, τον οποίο κατήργησε η επανάσταση των Νεοτούρκων, και τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να τον «επαναφέρει» στη συνείδηση των Τούρκων, παρά το ότι ο μεγάλος του αντίπαλος ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Αυτού του είδους η ιστορική αναμόχλευση δείχνει σε έναν βαθμό και την ανησυχία που έχει καταλάβει τη σημερινή τουρκική πολιτική ηγεσία. Η Αθήνα παρατηρεί ότι πλέον ο Ερντογάν σύρεται από την ακραία αντιπολίτευση του Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος πρότεινε προ ημερών την κατάργηση του συστήματος που υποχρεώνει τους φοιτητές να πληρώνουν υψηλά επιτόκια, διάταξη την οποία υιοθέτησε αμέσως η κυβέρνηση. Ακολούθως ο επικεφαλής των Κεμαλιστών έκανε λόγο για μια γενναία μεταρρύθμιση του νόμου για τις συντάξεις και όλοι περιμένουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτή την πρόταση. Το ίδιο έγινε προ καιρού με τη σκλήρυνση της Άγκυρας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα μεγαλώνουν τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της γείτονος, κάτι που αυξάνει τον εκνευρισμό της και συνεπώς τις πιθανότητες οι γεωτρήσεις να αποτελέσουν νέα ευκαιρία όξυνσης με την Ελλάδα. Το Ιράκ κατηγόρησε την Άγκυρα για τους βομβαρδισμούς αμάχων σε βόρειες περιοχές της χώρας, ενώ Ιρακινοί πολίτες έκαναν πορείες διαμαρτυρίας εναντίον της Τουρκίας, κάνοντας την τελευταία να πρέπει να απολογηθεί.
Τι λένε διπλωματικοί κύκλοι
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Τουρκία επανέφερε τους έωλους ισχυρισμούς της ότι δήθεν η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Διπλωματικοί κύκλοι στην ελληνική πρωτεύουσα αντιτείνουν ότι αυτή η ρητορική αποτελεί έκφραση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Γι' αυτό ο Ερντογάν κάνει προκλητικές δηλώσεις και εορτασμούς για την άλωση της Πόλης, γι' αυτό αναφέρεται στη μάχη του Μαντζικέρτ κ.λπ.
Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται, ασφαλώς, η τραγική πορεία της τουρκικής οικονομίας και η προφανής αδυναμία Ερντογάν να βελτιώσει, έστω και λίγο, έως τις εκλογές, την κατάσταση. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί το επιτόκιό της στο 14% παρά τη συνεχή κατρακύλα της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα η οικονομία να αιμορραγεί, καθώς πληρώνει τόκους για δανεικά, υψηλότερους από τα ίδια τα δανεικά. Το ίδιο ισχύει και για το ιδιωτικό χρέος, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται να μην παρακολουθεί αυτή την εφιαλτική εξέλιξη, αφού δηλώνει ότι θα νικήσει στη μάχη που δίνει για «οικονομική σταθερότητα». Ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει την εικόνα της οικονομίας στο «τρίγωνο του διαβόλου της συναλλαγματικής ισοτιμίας, των επιτοκίων και του πληθωρισμού».
Αυτό το σκηνικό αυξάνει, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα, την πιθανότητα η Άγκυρα να αναζητήσει μια ακόμα διέξοδο στα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, με την εκ μέρους της κατακόρυφη αύξηση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από τις 9 Αυγούστου, με το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Γι' αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να μην απαντά, πλέον, στις καθημερινές τουρκικές λεκτικές προκλήσεις, αλλά να τις διαβιβάζει στα κέντρα εξουσίας της Δύσης (Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες), προκειμένου οι ίδιοι οι σύμμαχοί μας να εμπεδώσουν την εικόνα που έχουν για την στάση της σημερινής Τουρκίας, καθώς και για τους λόγους που ωθούν τον Ερντογάν να υιοθετεί μια τέτοια ακραία πολιτική. Και το ραντεβού είναι σε 12 μέρες…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!