Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι αλλαγές του Β' Μέρους του Κανονισμού της Βουλής που αφορά τη διοικητική οργάνωση και λειτουργία του κοινοβουλίου, μετά τις προτάσεις του προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα, οι οποίες χθες εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κανονισμού.
Στη συζήτηση μπήκε, αλλά εκτός ημερήσιας διάταξης και λήψης απόφασης, η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς χθες αυτή είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής.
Οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής (ΚτΒ) που ψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια αφορούν τα εξής:
Την εναρμόνιση της Βουλής των Ελλήνων με τις διατάξεις για τις δημόσιες συμβάσεων. Η Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα αναρτά στο ΚΗΜΔΗΣ αντί της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων τα απαραίτητα έγγραφα για τις συμβάσεις που διαχειρίζεται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Κατάργηση του συνοπτικού διαγωνισμού, όπως και στο ευρύτερο Δημόσιο (ν. 4412/2016) με απόφαση του προέδρου της Βουλής κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Βουλής, απλοποιημένη διαδικασία ανάθεσης για ποσό από 30.000 έως 60.000 ευρώ, αφενός για όλες τις συμβάσεις προμήθειας αγαθών ή υπηρεσιών της Βουλής κατόπιν αποστολής προσκλήσεων σε τρεις τουλάχιστον οικονομικούς φορείς και αφετέρου για συμβάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη ή την υποστήριξη εφαρμογών ή υποδομών ΤΕΠ με αντικείμενο την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών υπηρεσιών και των εκσυγχρονισμό των ψηφιακών εργαλείων της Βουλής. Τη συμμέτοχή στο Τεχνικό Συμβούλιο της Βουλής δύο βουλευτών με ειδικές γνώσεις από την πρώτη και την δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα. Νέος τρόπος συγκρότησης των επιτροπών διαγωνισμών των έργων, μελετών και παροχής τεχνικών υπηρεσιών σε προσαρμογή του Ν. 4412/2016.
Επίσης: Εναρμόνιση των ρυθμίσεων που διέπουν τη λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου της Βουλής με τα ισχύοντα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τη δυνατότητα με απόφαση του προέδρου της Βουλής για τριετή θητεία, προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης εκτός των δημοσιογράφων που υπηρετούν στην Βουλή. Επέκταση δυνατότητας χορήγησης προστατευτικών ειδών ένδυσης και υπόδησης σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων της Βουλής. Ζητήματα μεταβολής της προσωπικής διαφθοράς λειτουργών και υπαλλήλων ενόψει της πρόσκαιρης φύσης της μεταβολής του βασικού μισθού τους, κατόπιν τοποθέτησής τους σε θέσεις του παρόντος Κανονισμού, για λόγους ισότητας κατ' ανάλογη εφαρμογή προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας (ΦΕΚ 128/Α/16.07.2018). Κατάργηση της απαγόρευσης μετάταξης και μετακίνησης των Ειδικών Φρουρών και μεταταγέντων υπαλλήλων από την υπηρεσία που αρχικώς τοποθετήθηκαν πριν την 5ετία. Δυνατότητα δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων της Βουλής και σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύσταση στην Υγειονομική Μονάδα της Βουλής και οδοντιατρικών υπηρεσιών για την στοματική υγεία των παιδιών του Νηπιαγωγείου της Βουλής αλλά και εν γένει και των υπαλλήλων της Βουλής.
Οι αλλαγές του ΚτΒ, επί της Αρχής ψηφίσθηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, κατά τη συζήτηση, ζήτησε την υπερψήφιση των αλλαγών σημειώνοντας πως όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής είναι πάντα ευρείας αποδοχής.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε πως στα άρθρα των αλλαγών για το ύψος των απευθείας αναθέσεων το κόμμα θα ψηφίσει «παρών» όχι γιατί υπάρχει οποιαδήποτε «σκιά» στον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται η Βουλή των Ελλήνων τα οικονομικά της αλλά γιατί υπάρχει διαφωνία με το νόμο που έχει θεσπιστεί και τον τρόπο που τον αξιοποιεί η κυβέρνηση και μερίδα της αυτοδιοίκησης. Δήλωσε επιφύλαξη για τη δυνατότητα επιλογής από τον πρόεδρο της Βουλής του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου της Βουλής. Επιφυλάχθηκε, επίσης και για τις διατάξεις για τις μισθολογικές διαφορές, λέγοντας πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί και να αλλάξει. Όπως και να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ των εργαζόμενων στο Κανάλι της Βουλής και στο περιοδικό της Βουλής. Υποστήριξε ότι η ρήτρα της πενταετίας για τη δυνατότητα μετάταξης θα πρέπει να παραμείνει για αυτό και τάχθηκε με το «παρών»
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, επισήμανε πως οι περισσότερες αλλαγές στον ΚτΒ «είναι προϊόν αναγκαίας παρέμβασης προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να εξορθολογιστεί». Δήλωσε «παρών» στις διατάξεις για τα ποσά των απευθείας αναθέσεων όπως αυτά τροποποιήθηκαν με το Ν. 4782/2021 αλλά και σχετικά με την επιλογή από τον πρόεδρο της Βουλής του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου, ενώ διατήρησε τις επιφυλάξεις της σχετικά με τα θέματα μεταβολής της προσωπικής διαφοράς κα την ανάγκη ρύθμισης με αναδρομική ισχύ από 1-8-2018. Η κ. Λιακούλη τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν ένα αίτημα και Φώφης Γεννηματά, από τον Σεπτέμβρη του 2021 όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη τον Γενάρη του 2022, λέγοντας πως «η ίδια η κυβέρνηση σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη θα έπρεπε να επιδιώξει αυτόν τον διακομματικό φορέα, αυτήν τη διακομματική επιτροπή για να είναι και εκείνη σίγουρη για τις κορυφαίες επιλογές σε πολύ κρίσιμη περίοδο».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επί των αλλαγών, δήλωσε πως καταψηφίζει τις διατάξεις σχετικά με τις συμβάσεις λέγοντας πως το αντίθετο θα ήταν ανακόλουθο καθώς το κόμμα του έχει καταψηφίσει και το Ν. 4412/2016 και το Ν. 4782. Τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν οργανωτικά ζητήματα όπου κανείς μπορεί να συμφωνήσει. Τάχθηκε με το «παρών» στην επιλογή επικεφαλής του Γραφείου Τύπου από τον πρόεδρο της Βουλής
Η ειδική αγορήτρια του Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου δήλωσε αρνητική στις διατάξεις για τις συμβάσεις, τη νέα συγκρότηση του Τεχνικού Συμβουλίου. Δήλωσε θετική στα θέματα των υπαλλήλων και των παιδιών τους, στη διαδικασία τοποθέτησης προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου. Επιφυλάχθηκε για τη δυνατότητα δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων Βουλής σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, δεδομένου ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης έχει διαπιστωθεί ότι είναι η διευκόλυνση των αλλοδαπών και όχι των Ελλήνων καθώς και στις πιστώσεις για τον οδοντίατρο όπως αυτές θεσπίζονται.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα δήλωσε πως υπάρχει μια σειρά προτεινόμενων αλλαγών «με κάποιες εκ των οποίων συμφωνούμε γι' αυτό και θα τις υπερψηφίσουμε, αλλά και αρκετές που μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, όπως για τις αυξήσεις των ορίων απευθείας αναθέσεων σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμβάσεων του Κοινοβουλίου και κατάργηση του συνοπτικού διαγωνισμού της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου
Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη συζήτηση των αλλαγών του ΚτΒ στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και την πρόταση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία χθες απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ενημέρωσε το Σώμα, πως χθες με τη θεσμική του ιδιότητα είχε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως θα υπάρχει ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων «για την κάθε είδους εξέλιξη των μεγεθών και της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θα γίνεται τακτικά, κάθε τετράμηνο, και θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο». Συνεπώς, είπε ο κ. Τασούλας «αυτό, δεν είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό. Απλώς θα ακολουθηθεί μια άλλη μέθοδος από αυτήν η οποία προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πως με την πρότασή του ζητά στην πραγματικότητα να υποκαταστήσει την αρμοδιότητα των Διαρκών Επιτροπών επί του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ) και του ΕΣΠΑ, καθώς και τον προβλεπόμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο με μία «υβριδικού τύπου» επιτροπή, η οποία σκοπεύει από τη μία να υποβάλλει προτάσεις βελτίωσης, όμως ταυτόχρονα να αποτελεί οιονεί και μια μόνιμη εξεταστική επιτροπή που καλεί σε υποχρεωτικές ακροάσεις ακόμη και όποιον ιδιώτη συμμετέχει καθ' οποιοδήποτε τρόπο ως συμβαλλόμενος στα προγράμματα, ως δικαστικός λειτουργός του Ελεγκτικού Συνεδρίου με απόσπαση, ακόμη κι ως ειδικός επιστήμονας και εμπειρογνώμονας, μεταξύ άλλων. Θέλει να υποκαταστήσει το έργο των Ειδικών Μονίμων Επιτροπών της Βουλής και σημείωσε πως «το αίτημα του κ. Τσίπρα, εκτός από ανεδαφικό, είναι και προδήλως προσχηματικό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να ρίξει μια σκιά σκανδάλου, προτού καν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αλλά και το νέο ΕΣΠΑ το οποίο λειτουργεί και παρακολουθείται επί σειρά ετών χωρίς να έχει διατυπωθεί κάποια επιφύλαξη μέχρι σήμερα».
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, σχολίασε πως αυτό που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αντιμετωπίζεται από τις υπάρχουσες Επιτροπές της Βουλής, όπου συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Αντιμετωπίζεται και από τον εσωτερικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, αντιμετωπίζεται από τον προληπτικό έλεγχο του ΣτΕ»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, αντέτεινε πως το θέμα της σύστασης μιας ειδικής επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ δεν είναι «διαδικαστικό, τυπικό αλλά πολιτικό». Εμείς, είπε, «ζητάμε η Βουλή των Ελλήνων να παίξει τον πραγματικό της ρόλο, τον ελεγκτικό της ρόλο, να αναδειχθεί σε έναν παράγοντα ο οποίος θα μπορεί να ελέγχει τη διαφάνεια και τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, του Ταμείου ΕΣΠΑ που αφορά το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας». Καταλόγισε στην κυβέρνηση, που απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πλειοψηφίας που διαθέτει, ότι «δεν θέλει έλεγχο από πουθενά και από κανέναν. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά, γιατί είναι πολλά τα δισεκατομμύρια, γιατί αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν πάτε σε εκλογές και δεν θέλετε να κάνετε εκλογές. Διότι θέλετε πρώτα να κλείσετε τα συμβόλαια της Μαξίμου ΑΕ». Σημείωσε δε πως ήταν θετικό η θετική ψήφος στην πρόταση που έδωσε χθες το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αλλά και η μη αρνητική ψήφος του ΚΚΕ το οποίο εξέθεσε το δικό του σκεπτικό. Ο κ. Ζαχαριάδης, υπογράμμισε πως «το ζήτημα της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας είναι μείζον» και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να παίξει τον πολιτειακό του ρόλο και να συγκροτήσει με απόφασή του αυτή την Επιτροπή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στην ίδια κατεύθυνση ανέφερε πως «η πρόταση Τσίπρα για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος στο πιο σημαντικό, στο απολύτως κρίσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει να διαχειριστεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια και που ξεπερνάει κατά πολύ τον πολιτικό κύκλο οποιασδήποτε κυβέρνησης, στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη». Καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «η διαφάνεια και η λογοδοσία σάς προκαλούν αλλεργία». Επισήμανε πως όλες οι σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Ταμείο Ανάκαμψης, εδώ και ενάμιση χρόνο στους υπουργούς παραμένουν αναπάντητες» και ο λόγος είναι πως «η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Για αυτό αρνείται τον έλεγχο και τη λογοδοσία» και «ο στόχος της, είναι ένας: τα λεφτά να πάνε στα λεφτά».
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν ένα αίτημα και Φώφης Γεννηματά, από τον Σεπτέμβρη του 2021 όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη τον Γενάρη του 2022, λέγοντας πως «η ίδια η κυβέρνηση σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη θα έπρεπε να επιδιώξει αυτόν τον διακομματικό φορέα, αυτήν τη διακομματική επιτροπή για να είναι και εκείνη σίγουρη για τις κορυφαίες επιλογές σε πολύ κρίσιμη περίοδο».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία υπονοεί ότι θα μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης από μια κοινοβουλευτική επιτροπή είναι «κοροϊδία» και «αποπροσανατολισμός» καθώς όπως σημείωσε αυτό έχει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, στην ουσία είναι ένα μνημόνιο και το οποίο θα πληρώσει ο ελληνικός λαός για να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι. Φυσικά, είπε ο κ. Παφίλης, και εμείς θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία αλλά αυτή «δεν μπορεί να γίνεται καραμέλα» και με αυτό το νόημα ψηφίζουμε «παρών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας συμφώνησε με την σύσταση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ καθώς, όπως είπε, είναι «η τελευταία ελπίδα της Ελλάδος για να αποφύγει μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή». Μια Επιτροπή, όπως πρόσθεσε, που «όχι μόνο να ελέγχει αλλά και να στηρίζει την εκάστοτε κυβέρνηση στο έργο της».
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για λόγους εντυπωσιασμούς, ειδικά, όταν υπάρχει ήδη ένα εξαιρετικά σφιχτό και ταξικό πλαίσιο που αφορά το διαμοιρασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027» προσθέτοντας πως «ως ΜέΡΑ25, έχουμε εξαρχής τονίσει ότι οι συγκεκριμένοι πόροι προορίζονται για μία μικρή ολιγαρχία. Γι' αυτό και καταψηφίσαμε την πρόταση, γιατί για εμάς το επίδικο δεν είναι το ποιος θα κάνει τον έλεγχο, το θέμα είναι ότι τελικά όποιος και αν τον κάνει, αυτοί οι πόροι θα πάνε σε συγκεκριμένους ανθρώπους».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!