Σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει σε tweet της η τσεχική προεδρία του συμβουλίου.
Ειδικότερα σημειώνει:
«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα».
Το σχέδιο της Κομισιόν έγινε δεκτό καθώς υπήρξαν σημαντικές και αρκετές διαφοροποιήσεις ως προς το αρχικό κείμενο του νέου Κανονισμού. Κατά αρχήν υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και δυνατότητες εξαιρέσεων από την υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης - που ήταν και το βασικό αγκάθι - για χώρες που δεν είναι ή είναι ελάχιστα διασυνδεδεμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο και συνεπώς η μείωση της κατανάλωσης τους δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο στην ενεργειακή επάρκεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Επίσης δίνεται δυνατότητα εξαίρεσης και για χώρες με εγκαταστάσεις LNG (όπως η Ελλάδα) οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανακατεύθυνση φυσικού αερίου σε άλλα κράτη - μέλη στο έπακρο.
Το σχέδιο μετατρέπει την εθελοντική περικοπή-στόχο 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε υποχρεωτική εάν παραστεί έκτακτη ανάγκη - για παράδειγμα, μια σχεδόν καθολική διακοπή των ροών από πλευράς Ρωσίας, μολονότι διατηρεί σημαντικές δυνατότητες εξαιρέσεων για ευάλωτες χώρες ή για χώρες που εξαρτώνται πλήρως από το εσωτερικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Ένωσης.
Μόνο η Ουγγαρία καταψήφισε
Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε το σχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Claude Turmes.
Βασική διαφοροποίηση από το αρχικό σχέδιο είναι πως την εξουσία για την επιβολή του δεσμευτικού στόχου για την κατανάλωση φυσικού αερίου έχει πια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Κομισιόν, κάτι που σημαίνει πως θα αποφασίζουν τα κράτη - μέλη με αυξημένη πλειοψηφία.
Το ακριβές περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό. Είχαν προηγηθεί ζυμώσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται να γίνουν μέρος του Δικαίου της ΕΕ εντός των επόμενων ημερών. Αποτελούν, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Sven Giegold, ένα "πρωτόγνωρο βήμα εκδήλωσης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης". Τα κράτη μέλη "τα οποία δεν εισάγουν καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο δείχνουν την υποστήριξή τους στα υπόλοιπα και δεσμεύονται να μειώσουν την κατανάλωση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ".
Η Ελλάδα είχε προσέλθει στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενεργειακή επάρκεια με δύο προτάσεις.
- Η πρώτη περιγράφεται σε επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αφορά την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού αποζημίωσης των βιομηχανικών καταναλωτών για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου.
- Η δεύτερη πρόταση αφορά το κόστος ρεύματος και την είχε περιγράψει αναλυτικά στην συνέντευξη του στην «Η» ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πλέον παρέμβαση στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την διπλή επίλυση της αγοράς, με στόχο την απομείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά τεχνολογία.
Νωρίς το πρωί, το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωμάτες με γνώση του θέματος, είχε μεταδώσει ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε κατά αρχήν συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά στην κατανάλωση φυσικού αερίου.
Οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν σημαίνουν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, αφού τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών μελών.
Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!