Για απουσία χωροταξικού σχεδιασμού στο αναπτυξιακό σχέδιο απολιγνιτοποίησης κάνουν λόγο 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στην Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Η κριτική των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αφορά στον ορισμό των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων(ΕΠΣ) των ζωνών απολιγνιτοποίησης(Ζ.ΑΠ) σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «πρώτα εξαγγέλλει ένα στόχο δημόσιας πολιτικής, στο κενό, όπως αυτό της απολιγνιτοποίησης, χωρίς κανένα σχεδιασμό και προετοιμασία και εκ των υστέρων σχεδιάζει».
Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, «ενώ η εξαγγελία της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και μόλις τον Δεκέμβριο του 2020 με τροπολογία, δηλαδή χωρίς καμία διαβούλευση και με πολύ περιορισμένη επεξεργασία εντός της Βουλής, έρχεται το θέμα των Ζ.ΑΠ και των ΕΠΣ. Η διάταξη αυτή είναι αποκαλυπτική της κυβερνητικής προχειρότητας αναφορικά με την μετάβαση. Η σχετική διάταξη μάλιστα δεν ρυθμίζει το θέμα επί της ουσίας αλλά το μεταθέτει στο μέλλον».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι όλα τα σχετικά θέματα θα καθοριστούν στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΝ και ΔΕΗ, «δίχως να προβλέπεται καμία προθεσμία ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων ενεργειών». Σημειώνουν δε, ότι η εκπόνηση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων για τον καθορισμό των νέων χρήσεων γης και η αναβάθμιση των εκτάσεων, που είχαν περιέλθει στην κυριότητα ή τη χρήση της ΔΕΗ Α.Ε. αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο τη ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό και με «δεδομένο ότι το πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής ήταν η επαναπόδοση των εδαφών από την ΔΕΗ ΑΕ στην τοπική κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης», επικαλούνται τα ευρήματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στις 3 λιγνιτικές περιοχές.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 52,7% των κατοίκων θα ήθελαν να δουν την αγροτική παραγωγή να αναπτύσσεται στην περιοχή τους. Ακολουθεί ο τουρισμός, η βιομηχανία και η ενασχόληση με ΑΠΕ. «Αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Οι ΖΑΠ δεν είναι χώρος αποκλειστικά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και χώρος υποδοχής και άλλων επενδύσεων και δραστηριοτήτων».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!