Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ντράγκι, ο Μακρόν και η επένδυση Μητσοτάκη στο δίπολο σταθερότητα και ανάκαμψη

Στο δίπολο «σταθερότητα και οικονομία» το οποίο συνδυάζεται και γίνεται «σταθερότητα για την οικονομία» σκοπεύει να επενδύσει στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έως ότου περάσουμε το καλοκαίρι και δρομολογηθούν οι παράμετροι της τελικής ευθείας προς τις εκλογές.

Ηδη το διακύβευμα της σταθερότητας το έχει επικαλεστεί ο πρωθυπουργός και στις πρόσφατες ομιλίες του στη Βουλή, αλλά και στις συνεντεύξεις του, όποτε ερωτάται.

Τώρα συνδέεται η πολιτική σταθερότητα με την οικονομική ανάκαμψη, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομικό-ενεργειακό πόλεμο με η Ρωσία και κάποιες κυβερνήσεις των 27 αποσταθεροποιούνται.

Το αρνητικό παράδειγμα της Ιταλίας

Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες η περίπτωση της Ιταλίας: Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης την παραίτησή του επειδή ένα τμήμα του κυβερνητικού συνασπισμού (Πέντε Αστέρια) δεν στήριξε τις ενεργειακές επιλογές του, κίνηση που ερμηνεύθηκε αρχικά ως πρόθεση του κόμματος αυτού να περάσει στην αντιπολίτευση, που σήμερα μονοπωλούν οι ακροδεξιοί της Μελόνι.

Ωστόσο, η παραίτηση Ντράγκι (που απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Ματαρέλα) έκανε τα Πέντε Αστέρια να το ξανασκεφτούν (άλλο οι απειλές κι άλλο η πτώση μιας κυβέρνησης).

«Ολες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν πόσο ανάγκη έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες από σταθερές κυβερνήσεις» λέει στην «Η» κυβερνητικό στέλεχος που προσθέτει: «Αυτή τη σταθερότητα εγγυάται ο Μητσοτάκης με μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα να μπει σε περιπέτειες τύπου Ιταλίας».

«Η σταθερότητα», προσθέτει η ίδια πηγή, «οδήγησε την Κομισιόν να διατυπώσει την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2022 θα φτάσει στο 4%, έναντι 3,5% της προηγούμενης πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 3,1% που είχε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση».

Κι αυτό επιτυγχάνεται εν μέσω ενός πολέμου που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη, καθώς το ζήτημα της ενέργειας εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Αυτά τα καλά νέα τα οφείλουμε στις προσπάθειες μιας σταθερής κυβέρνησης που δεν κινδυνεύει από κάποιου είδους "Πέντε Αστέρια", όπως ο Ντράγκι», προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Φόβοι για ντόμινο κυβερνητικών κρίσεων

Η κρίση στην ιταλική κυβέρνηση δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, δευτερογενείς φόβους στις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -και στην Αθήνα- για νέα περίοδο αστάθειας στην αγορά ομολόγων που θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέσει για πολιτικές ενίσχυσης της ζώνης του ευρώ και δομικού της εκσυγχρονισμού.

Και σε αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα, ως μια μικρή χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος και δίδυμα ελλείμματα, χρειάζεται -υπογραμμίζουν τα κυβερνητικά στελέχη- πολιτική σταθερότητα και διαχειριστική επάρκεια, προκειμένου η χώρα να διέλθει μέσα από αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

«Η πολιτικά ασταθής Ιταλία» συμπληρώνει η ίδια πηγή, «είδε τα δεκαετή ομόλογά της τον περασμένο μήνα να καταγράφουν αποδόσεις άνω του 4% και χρειάστηκαν οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στήριξη της Ευρωζώνης.

Της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία με την παραίτηση Ντράγκι, προηγήθηκε το «ναυάγιο» Μακρόν, όταν ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας απέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να αναζητεί κυβερνητικούς συμμάχους κατά περίσταση, αφού δεν κατέστη (ούτε στη Γαλλία) δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας.

Για άλλους λόγους, αλλά διόλου τυχαία, πολιτική κρίση ξέσπασε και στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του έως τώρα πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ενώ νωρίτερα είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ.

«Η μια μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποσταθεροποιούνται και δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες αυτών των χωρών, που χρειάζονται σταθερή πολιτική καθοδήγηση ώστε να ξεπεράσουν την κρίση χωρίς μεγάλη δοκιμασία για τους πολίτες τους. Εδώ, στην Ελλάδα, έχουμε επιτύχει την πολιτική σταθερότητα», λέει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος «κι αυτό θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους πολίτες και στις επόμενες εκλογές: Να μην γίνουμε κι εμείς μια χώρα πολιτικής αστάθειας που θα απεικονιστεί στην οικονομία μας».

Το νέο κυβερνητικό αφήγημα είναι ήδη μπροστά στα μάτια μας…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ