Την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης, αντί της μετεγκατάστασης της Ακρινής, παρέδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κοζάνη.
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι βελτιωμένη» έχει λάβει υπόψιν τις αντιπροτάσεις της Κοινότητας καθώς και του δήμου Κοζάνης και ότι στο συνολικό σχέδιο «οραματιζόμαστε την Ακρινή ως ένα πράσινο δημοτικό διαμέρισμα, περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο, με τους κατοίκους του να ζουν και να δημιουργούν στο τόπο τους».
Χωρίς να προβεί στην γνωστοποίηση λεπτομερειών του σχεδίου, ανέφερε ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης του εισοδήματος των κατοίκων προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού που θα το κατασκευάσει η ΔΕΗ και θα ανήκει στην κοινότητα, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών «Net Metering» σε όλες τις κατοικίες ενώ προβλέπεται παράλληλα η δυνατότητα τακτοποίησης όλων των αυθαιρεσιών σε κτίσματα και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι θα κατασκευαστούν νέοι οδικοί άξονες πρόσβασης στο χωριό ενώ θα δοθεί η δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης όλων των κατοικιών. Σε συνεργασία με το ΠΔΜ που έχει αναλάβει την μελέτη του εγχειρήματος προβλέπεται η δημιουργία «Κέντρου επιχειρηματικότητας στην περιοχή».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας παραλαμβάνοντας την πρόταση της Κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα προσκαλέσει σήμερα κιόλας τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Ακρινής στο Δημαρχείο, προκειμένου να τους παραδώσει το σχέδιο και σημείωσε ότι «το Κοινοτικό συμβούλιο και οι κάτοικοι μέσα από τις διαδικασίες που θα επιλέξουν οι ίδιοι θα κρίνουν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης».
Για το ιστορικό της υπόθεσης να σημειώσουμε ότι η μετεγκατάσταση της Ακρινής Κοζάνης θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 3937/2011 «για λόγους δημόσιας ωφέλειας που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και προς προστασία της ποιότητας ζωής».
Την δαπάνη της μετεγκατάστασης, σύμφωνα με το νόμο, κατά το ήμισυ θα αναλάμβανε η ΔΕΗ και κατά το άλλο ήμισυ το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι διατάξεις προέβλεπαν ρητά ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 10 ετών λόγω του κατεπείγοντος, δηλαδή το 2021, κάτι που δεν έγινε.
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε επίσκεψή του τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Ακρινή υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι εφ’ οσον δεν προχώρησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις η μετεγκατάσταση του οικισμού, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προχωρούσε στην σύνταξη ενός ολοκληρωμένου ενναλακτικού σχεδίου όπου η Ακρινή υπό το φως των νέων εξελίξεων της απολιγνιτοποίησης «θα μεταμορφωθεί σ ένα αυτάρκη ενεργειακά οικισμό και με κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στον τόπο τους».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!