Η διπλή δημόσια διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, την οποία έδωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή και χθες στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ουσιαστικά «ξαναμοίρασε την τράπουλα» του εκλογικού κύκλου, αλλά άνοιξε και άλλα θέματα που εδώ και καιρό παρέμεναν «ανενεργά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση του βίου της σημερινής Βουλής, δηλαδή στα τέλη της επόμενης άνοιξης. Πρόκειται για διαβεβαιώσεις που έγιναν με κατηγορηματικό τρόπο στις 6 και 7 Ιουλίου, δηλαδή περίπου ενάμιση μήνα πριν από τις ημέρες κατά τις οποίες είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει εκλογές (γύρω στις 20 Αυγούστου), εάν θέλει αυτές να γίνουν στις 11 ή στις 18 Σεπτεμβρίου. Δύσκολο…
Αλλά όχι αδύνατο! Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν χθες το απόγευμα ότι «το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει στον οποιονδήποτε πρωθυπουργό να προαναγγείλει πρόωρες εκλογές», καθώς αυτές διεξάγονται μόνο με την επίκληση «εθνικού θέματος μεγάλης σημασίας», πράγμα που προφανώς δεν μπορεί να γίνει «προγραμματισμένα». Παράλληλα, αυτή η πρωτοβουλία Μητσοτάκη να μιλήσει τόσο καθαρά για εκλογές στην ώρα τους δείχνει προς στιγμή να εκτονώνει ένα εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των κομμάτων, τα οποία προφανώς προεξοφλούσαν τις πρόωρες σε περίπου δύο μήνες από τώρα.
Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζύγισε» πολύ το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» με την Τουρκία ή μιας διακοπής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά το διάστημα του ενός μήνα που θα μεσολαβήσει μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών, οπότε θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, και αποφάσισε να κλείσει την πόρτα στις πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας όμως ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, μπορεί να την ξανανοίξει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου…
Προς εκλογικό ανασχηματισμό
Από την άλλη μεριά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να εκτόνωσε μια αυξανόμενη ένταση τώρα, ώστε να μπορεί να αιφνιδιάσει στο τέλος του καλοκαιριού, επικαλούμενος ένα εθνικό θέμα (και υπάρχουν ουκ ολίγα σε εκκρεμότητα) ή μια μείζονα εξέλιξη, προκειμένου να ζητήσει την ετυμηγορία των πολιτών. Πάντως η επιλογή του χρόνου και της διατύπωσης αφήνει λίγα μόνο περιθώρια εκλογικού αιφνιδιασμού τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν εκ των πραγμάτων το ενδεχόμενο ενός εκλογικού ανασχηματισμού λίγο πριν τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα να προχωρήσει στις πολιτικές εξαγγελίες και τα διακυβεύματα των εκλογών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αν και δεν υπάρχουν διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για το εύρος των πιθανών κυβερνητικών αλλαγών, τα πολιτικά χαρακτηριστικά των προσώπων που θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα και το αν θα διατηρηθούν οι δομές της σημερινής κυβέρνησης ή θα αλλάξουν, ωστόσο οι επιδιώξεις ενός νέου κυβερνητικού σχήματος είναι λίγο ως πολύ δεδομένες:
Διεύρυνση
Η επίθεση Μητσοτάκη προς το Κέντρο είναι παλαιά, συνεχής και επίμονη. Έως και τον τελευταίο ανασχηματισμό δεν υπήρχε ο διαγκωνισμός με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη για την εκλογική βάση των κεντρώων. Παρά το ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με μικρές, αλλά συνεχείς φθορές στην αρχική δημοσκοπική του έκρηξη, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης θα περιμένει ως το τέλος του καλοκαιριού να δει πώς εξελίσσεται το «μπρα ντε φερ» με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επικράτηση στη βάση του (λίγο πιο) παλαιού ΠΑΣΟΚ. Αν χρειαστεί, θα βάλει στην κυβέρνηση επιλεγμένα στελέχη αυτού του χώρου (τα ονόματα των Μανιάτη, Φλωρίδη κ.λπ. είναι σε πρώτη ζήτηση), παράλληλα με την τοποθέτηση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στελεχών του χώρου, όπως έκανε προχθές με την αναγγελία της υποψηφιότητας της Άννας Ροκοφύλλου, κόρης του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Ροκόφυλλου. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα στην πέραν της Νέας Δημοκρατία Δεξιά, όπου κυριαρχεί κατακερματισμός του χώρου, αλλά εάν κριθεί απαραίτητο ίσως χρειαστεί να εντάξει στη ΝΔ -ακόμα και στην κυβέρνηση- κάποιον ή κάποιους από αυτό τον χώρο. Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται…
Εκλογικό σχήμα
Ένας ανασχηματισμός μόλις έξι μήνες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αναπόδραστα επηρεάζεται από αυτή την προοπτική. Νέα πρόσωπα, περισσότερο συμπαθή στους πολίτες, ενίσχυση εκλογικών περιφερειών που τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα, προώθηση στελεχών που θα παίξουν ενεργότερο ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να πάρει αυτός ο ανασχηματισμός. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να συνδεθεί με τη νέα πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κοινωνία, η οποία πιθανότατα θα διατυπωθεί στην ΔΕΘ.
Συνεπώς οι πολίτες αρχίζουν να κάνουν χρήση των διακοπών τους, έχοντας περισσότερα ερωτήματα στις βαλίτσες τους, παρά απαντήσεις…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!