Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τα F-16, κατηγορώντας το ελληνικό λόμπι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το αμερικανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά δεν θα τα καταφέρουν.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την κριτική της τουρκικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερντογάν στη Μαδρίτη στο δείπνο μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός δικαιολόγησε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής αβροφροσύνης και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στο κάτω κάτω τη δέουσα απάντηση στον Νίκο Αναστασιάδη στην πρόταση για συνάντηση.
Σχέσεις με τις ΗΠΑ και F-16
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο θέμα της αγοράς ή του εκσυγχρονισμού των F-16 είπε ότι γίνονται συνομιλίες προς θετική κατεύθυνση, ωστόσο κατηγόρησε το ελληνικό λόμπι ότι προσπαθεί να βάλει εμπόδια, όπως κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στο Κογκρέσο.
«Υπάρχει μια σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες: υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα. Ο Στρατηγικός Μηχανισμός ήταν πρόταση του Μπάιντεν. Στη Ρώμη έκανε την πρόταση γάμου στον πρόεδρό μας. Και της δώσαμε ζωή. Οι πρώτες 2 συναντήσεις αυτού του μηχανισμού ήταν επιτυχείς. Πρώτα σε επίπεδο υφυπουργών και μετά σε υπουργικό επίπεδο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις τελευταίες συνομιλίες, ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία του. Στόχος εδώ είναι η επίλυση των προβλημάτων και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε διάφορους τομείς. Είτε σε οικονομικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Ανάπτυξη σχέσεων σε πολλούς τομείς. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών για την αγορά νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων είναι πολύ επιτυχημένες. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο Μπάιντεν, πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και η κυβέρνηση το υποστηρίζει.
Υπάρχουν κάποιοι λίγοι γερουσιαστές στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που αντιτίθενται. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται. Είναι κοντά στο FETO ή επηρεάζονται από διαφορετικά λόμπι... Αλλά δεν αρκεί μόνο η ψήφος των Δημοκρατικών, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να δώσουν την υποστήριξή τους. Οι επαφές μας συνεχίζονται στην πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων. Η δήλωση του Λίντσεϊ Γκράχαμ συγκεκριμένα, ξέρετε, είναι μια σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των Δημοκρατικών… Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες των φίλων μας, του πρεσβευτή μας.
Ο πρόεδρός μας έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί οι φίλοι μας είχαν συναντήσεις και με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Και από τις δύο πτέρυγες... Και σε αυτές τις συναντήσεις υπήρχε θετικό κλίμα. Έχουμε επαφές με μέλη του Κογκρέσου. Από αυτό βλέπουμε ότι η παράδοση αυτών των F-16 και η προμήθεια υλικού για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εκλαμβάνεται ως εξής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα. Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει ‘μην τα δώστε (τα F-16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε. Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας ‘μην τα δώσετε’ μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ερντογάν
«Δεν θα ήταν σωστό να φύγουμε επειδή υπάρχει κάποιος εκεί. Ας φύγουμε λοιπόν και από τον ΟΗΕ. Ας μη συμμετάσχουμε ούτε στις συναντήσεις της Ε.Ε. Ήταν ένα υπερατλαντικό δείπνο. Ήταν άτυπο. Ήταν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη σύνοδο κορυφής. Έτσι, ενώ όλοι είναι εκεί, συμμετέχουν και συνεργάτες. Κι η Ισπανία ήθελε να το οργανώσει έτσι το δείπνο. Παρόμοιο γίνεται και στον ΟΗΕ. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης διοργανώνονται υπερατλαντικά δείπνα. Γίνεται εκεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Είναι ένα ανεπίσημο δείπνο. Συναντάμε και άτομα από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε είναι Ελληνοκύπριοι ηγέτες είτε υπουργοί Εξωτερικών. Έρχονται κι αυτοί και προσπαθούν να μας πλησιάσουν.
Καταρχήν ποιο είναι το ανθρώπινο καθήκον; Είναι να μπορείς να πεις ‘γεια’ σε ένα άτομο. Είναι επίσης σαφές πώς απάντησε ο πρόεδρός μας στο αίτημα για συνάντηση εκεί. Αυτό το είπε ο πρόεδρός μας και στα ΜΜΕ. Άλλωστε, πρόκειται για ένα άτυπο υπερατλαντικό δείπνο. Είναι η συνέχεια του δείπνου που έγινε στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο αρχηγών. Άλλωστε, αν και βρίσκεται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, δεν είναι ένα δείπνο που βρίσκεται στον τόπο της συνόδου κορυφής και στο πρόγραμμα της συνόδου κορυφής. Είναι ένα ανεπίσημο δείπνο που διοργανώνει ο οικοδεσπότης. Δεν είμαστε χώρα που θα ξεφύγουμε από το δείπνο που διοργανώνει ο οικοδεσπότης, γιατί σήμερα μπορεί να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και αύριο κάποιος άλλος. Και δεν υπάρχει λόγος να φεύγουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους αναγνωρίζουμε. Όταν ο πρόεδρος μας συναντά τον Αναστασιάδη, κουβεντιάζουν. Όταν συναντώ τον υπουργό Εξωτερικών τους, κουβεντιάζουμε όπου κι αν είναι. Άλλωστε, ακόμα κι αν έχουμε διαφορές απόψεων, δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλήσουμε ποτέ μαζί τους, και δεν θα πούμε γεια. Ο πρόεδρος μας έδωσε την απαραίτητη απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!