Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Rafale: Επεσαν οι υπογραφές για την αγορά - Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας, Γαλλίας

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της γαλλίδας ομολόγου του Φράνς Παρλί / Πηγή: Eurokinissi
Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της γαλλίδας ομολόγου του Φράνς Παρλί / Πηγή: Eurokinissi

Με τις υπογραφές των δυο υπουργών Αμυνας, του Έλληνα Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας Φλοράνς Παρλί, η θωράκιση της Πολεμικής μας Αεροπορίας με 18 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale είναι και τυπικά οριστική. Οι δυο υπουργοί συναντήθηκαν στις 3 το μεσημέρι στο Πεντάγωνο όπου και υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα αρχίσει τον προσεχή Ιούλιο με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν περίπου την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του 2023.

Ωστόσο η Φλοράνς Παρλί έκανε λόγο τόσο στον ομόλογό της, όσο και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο συνάντησε στις 4 ώρα Ελλάδος, για μια νέα πρόταση εκ μέρους της Γαλλίας σχετικά με την ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών τύπου Belharra, καθώς η προηγούμενη δεν προχώρησε, λόγω υπερατλαντικών πιέσεων. Τώρα φαίνεται ότι η πρόταση Παρλί περιλαμβάνει τη ναυπήγηση των φρεγατών σε ελληνικό ναυπηγείο -πιθανότατα σε αυτό της Σύρου, στο οποίο υπάρχουν αμερικανικά συμφέροντα- έτσι ώστε να διευκολυνθεί η Αθήνα στο κλείσιμο της συμφωνίας.  

Μητσοτάκης: Το «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία» έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά»

«Είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια» ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι προκάτοχοι των Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών.

Επομένως, σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας. Αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας «δίδυμος» πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη “mare nostrum” , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε.

Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών.

Φέτος, η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της. Η στήριξη της Γαλλίας ήταν μεγάλη και τότε, όπως και σήμερα. Όχι μόνο μέσω των μηνυμάτων της δικής της Επανάστασης, που αποτέλεσε έμπνευση για τη δική μας επανάσταση. Αλλά και εμπράκτως. Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου.

Με σταθερό στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και τώρα».

Από την πλευρά της η Φλοράνς Παρλί, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι είμαι σε θέση να πω ότι, σήμερα, η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο. Όπως, όμως, και η ίδια η Ευρώπη. Γιατί αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- στις 29 Ιανουαρίου 2020- με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας».

Η κ. Παρλί συμπέρανε επίσης ότι «το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά. Και έχουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο αεροπορίες μας θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες. Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη» κατέληξε στις δηλώσεις της.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ