Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ποια όπλα προσέρχονται Αθήνα και Αγκυρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ / Πηγή: Intime

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μεταφέρεται από σήμερα το βράδυ η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς φαίνεται ότι αυτό το ζήτημα θα είναι το δεύτερο σε σημασία που θα συζητήσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας, μετά την ανασκόπηση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όλα θα αρχίσουν στο σημερινό δείπνο εργασίας που παραθέτει στη Μαδρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στους ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας.

Ακόμα και στο πρώτο θέμα της Συνόδου, δηλαδή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρωταγωνιστής είναι η... Τουρκία, η οποία έχει απειλήσει με βέτο, εάν οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν λάβουν σειρά μέτρων εναντίον Κούρδων πολιτών που αυθαιρέτως η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Αυτή η τάση της Τουρκίας να παζαρεύει τα πάντα, απειλώντας με βέτο και ανατρέποντας τον συνολικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οδήγησαν τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κριστίν Κολονά, να επιτεθεί στη γείτονα, καθώς την κάλεσε να απαντήσει αν «θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη» στο ΝΑΤΟ! Η Κολονά πρόσθεσε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν μια ιστορική επιλογή. Το να έχουμε και τις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα πρόσθετο στοιχείο για την ασφάλειά μας στην Ευρώπη. Αυτές οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία». Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και στη συνέχεια σημείωσε σε ανάρτησή της: «Είχαμε μια ωραία συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ να συναντηθώ με τον πρόεδρο της Τουρκίας και άλλους ηγέτες συμμαχικών χωρών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη».

Αρνητική πρωταγωνίστρια και στα ελληνοτουρκικά η Αγκυρα

Παράλληλα με τη δυσφορία που προκαλεί η επιμονή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να στέκεται εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί πρόσθετο «πονοκέφαλο» η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Μόλις χθες ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, επανέλαβε το ανιστόρητο και αυθαίρετο αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά. Ονομαστικά στάθηκε στο Καστελλόριζο, λέγοντας ότι η Ελλάδα το στρατιωτικοποιεί «κάτω από τη μύτη μας», πράγμα που «είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχτούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει». Μάλιστα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (μετά από προηγούμενο δημοσίευμα της «Σαμπάχ») υποστηρίζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει αυτό ακριβώς το θέμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα, ωστόσο, εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο Τούρκος πρόεδρος θα επιλέξει, τελικά, να ανοίξει δύο μέτωπα ταυτόχρονα στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ετοιμαστεί ένας πλήρης φάκελος που απαντά και αποδομεί πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Βάση των ελληνικών επιχειρημάτων θα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θωρακίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και αποτελεί κυματοθραύστη των τουρκικών επιδιώξεων. Στη συνέχεια θα υπάρξει επίκληση συγκεκριμένων άρθρων στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), επίκληση των Διεθνών Συνθηκών με βάση τις οποίες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου περιήλθαν στην ελληνική επικράτεια (από όπου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, προκύπτει το ανεδαφικό των τουρκικών ισχυρισμών) και, βέβαια, οι περίφημοι «16 χάρτες» από τους οποίους προκύπτει σαφώς τόσο ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όσο και οι πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας, που είναι -σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα- η ανατροπή του status quo στην ευρύτερη περιοχή και η εγκαθίδρυση μιας νέας κατάστασης όπου η Τουρκία θα αποτελεί κυρίαρχη δύναμη. «Η Ελλάδα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, «θα κινηθεί στο πνεύμα των πρόσφατων δηλώσεων Μητσοτάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι "πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα"». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ