Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητική η Τουρκία: Ντροπή η ΕΕ να μένει σιωπηλή απέναντι στη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Μεβλούτ Τασβούσογλου
Πηγή: APImages

Με μία σκληρή ανακοίνωση, που στοχοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο, απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου 2022.

Χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι η ΕΕ επιδεικνύει και πάλι μία προκατειλημμένη στάση απέναντι στην Τουρκία και απαράδεκτο το ότι νομιμοποιεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρει επίσης ότι αποτελεί ντροπή η ΕΕ να παραμένει σιωπηλή μπροστά στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, όπως του εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη στο «Εθνος».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς όραμα και αποκομμένη από την πραγματικότητα στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει μπει όσον αφορά την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι απόλυτη ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή μπροστά στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των πρακτικών απώθησης. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα μια στάση υπέρ του διεθνούς δικαίου και σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας το πώς ανταποκρίνονται με μία στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας.

Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να γίνει όμηρος και να θυσιάσει τα οφέλη, που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία της Τουρκίας, παραδιδόμενη στις κοντόφθαλμες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Το απαιτούν και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, στη Σύνοδο Κορυφής, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας και η Γεωργία έλαβε προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφίας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το συντομότερο δυνατό θεωρείται ότι θα ωφελήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή γεωγραφία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν με βάση τις αξίες».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ