Θορυβημένη εμφανίζεται η τουρκική ηγεσία από το μπαράζ των διεθνών αντιδράσεων στη νέα φάση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οποία κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα και συντηρεί σε «κόκκινα» επίπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Η αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν
Μετά τη σαφή χθεσινή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία, να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, η Ευρώπη δείχνει να εγκαταλείπει την παθητική στάση και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο υπογράμμισε με έμφαση ότι εάν η Άγκυρα δεν δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στα ελληνικά δίκαια, «τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν την κατάλληλη απάντηση» στην τουρκική ηγεσία.
Ο κ. Στάνο πρόσθεσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου και καλής πίστης, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας… Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».
Πάντως, όπως περιπαικτικά έλεγαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, «η ΕΕ πάει από "εξέταση" σε "εξέταση" για τις τουρκικές προκλήσεις. Εξετάζει συνεχώς, αλλά ποτέ δεν θεραπεύει».
Πρωτοβουλία αποσυμπίεσης
Νωρίτερα, δρομολογήθηκε μια ευρωατλαντική πρωτοβουλία αποσυμπίεσης στο Αιγαίο, με την άτυπη Σύσκεψη που διοργανώθηκε την Τρίτη στο Βερολίνο με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την οικοδέσποινα Γερμανία.
Εκεί έγινε σαφές στην τουρκική αντιπροσωπεία ότι μονομερείς ενέργειες όπως οι ανοικτές απειλές εναντίον της Ελλάδος, η απειλή εισβολής στα κουρδικά εδάφη της Βόρειας Συρίας αλλά και το επαπειλούμενο βέτο στη διεύρυνση της Ατλαντικής συμμαχίας με την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας δημιουργούν ευρύτερα περιφερειακά προβλήματα, αλλά και αποδυναμώνουν καθοριστικά τη διεθνή εικόνα και θέση της Τουρκίας.
Μετά τη σύσκεψη η Άγκυρα εξέδωσε μια από τις γνωστές ανακοινώσεις της, στην οποία επαναλαμβάνει τους λεονταρισμούς, λέγοντας ότι δήθεν «δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα "νόμιμα" δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».
Μέσω του Τούρκου εκπροσώπου στη σύσκεψη και συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις πρωτοβουλίες της σε Αιγαίο και Μεσόγειο».
Πιθανότητα συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ακάρ
Ωστόσο χθες, Πέμπτη, ο «πολύς» υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προ 3ημέρου εγκατέλειψε την αίθουσα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ μόλις οι Έλληνες βουλευτές ανέπτυξαν τις θέσεις της Αθήνας και του Διεθνούς Δικαίου, εμφανίζεται διαλλακτικότερος και δείχνει ανοικτός σε μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, κάτι που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των πιέσεων που υπέστη η Τουρκία στο Βερολίνο.
Η συνάντηση αυτή είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη. Σκοπός της συνάντησης, αν τελικά αυτή οριστικοποιηθεί, είναι -πέρα από το λεγόμενο «σπάσιμο του πάγου»- να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συζητήσεων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή αν μπορεί να λειτουργήσει αποσυμπιεστικά η νατοϊκή πρωτοβουλία του λεγόμενου «μηχανισμού απεμπλοκής» μεταξύ των δύο χωρών, που είχε δημιουργηθεί το 2020.
Πιστός στην τακτική του «μαστίγιου και καρότου» από την άλλη, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη χώρα μας «κομπάρσο» άλλων δυνάμεων, ενοχλημένος φανερά από το ενδυναμωμένο πλέγμα συμμαχιών που έχει δημιουργήσει η Αθήνα και το οποίο βρίσκει, πλέον, συνεχώς μπροστά του ο Τούρκος πρόεδρος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!