Νέα
  • ΓΔ: 1531.99 -0.49%
  • Τζίρος: 32,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψυχρός πόλεμος» Ελλάδας- Τουρκίας: Η επόμενη παρτίδα στα Δ. Βαλκάνια και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Πηγή: AP

Με την Τουρκία να αυξάνει συστηματικά και σχεδόν καθημερινά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας θα πάθει… ό,τι έπαθε και πριν από 100 χρόνια, και την Ελλάδα να συνεχίζει τη διπλωματική της προσπάθεια, οι δυο χώρες αναπτύσσουν δυο ξεχωριστές στρατηγικές.

Η Αθήνα κατάφερε μια διπλωματική «μαχαιριά» στην Αγκυρα, όταν την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως όριο για την εισδοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2033. Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά «άνοιξε την πόρτα της Ευρώπης» στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή σε χώρες στις οποίες η Τουρκία έχει επενδύσει πάρα πολύ στον διπλωματικό, θρησκευτικό, στρατηγικό αλλά και οικονομικό τομέα, προσπαθώντας από τη μια μεριά να «βάλει πόδι» στην ευαίσθητη βαλκανική χερσόνησο κι από την άλλη να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό από Βορρά κι από Ανατολάς στην Ελλάδα.

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η τουρκική στρατηγική επιρροή στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες, καθώς η Βαλκανική Χερσόνησος αποτελεί κομβικό πεδίο για το γεωπολιτικό όραμά του για αναβίωση της επιρροής της χώρας του σε περιοχές που κάποτε αποτελούσαν εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πολλές φορές στα χρόνια που πέρασαν η Αγκυρα επιχείρησε, με κάθε μέσο, να πείσει τις ηγεσίες των δυτικών Βαλκανίων πως η πιο συμφέρουσα επιλογή τους είναι η Τουρκία κι όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα, μάλιστα, με έναν Γερμανό αναλυτή των εξελίξεων στην Χερσόνησο του Αίμου, που αποτελεί μέλος του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής, τον Ντούσαν Ρέλιτς, η οθωμανική αρχιτεκτονική στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν αμφισβητείται: Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία αποτελούν διαχρονικά περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος για την Τουρκία. Αναπτύσσοντας αυτή την πολιτική ο Τ. Ερντογάν επιχειρεί συστηματικά να πείσει τους λαούς της περιοχής για τις πολυεπίπεδες σχέσεις τους με τον τουρκικό λαό, και συνεπώς για την ανάγκη στρατηγικής συμπόρευσης Τουρκίας και Δυτικών Βαλκανίων.

Η είσοδος, βέβαια, των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση προοδευτικά θα μειώσει την τουρκική επιρροή (που σήμερα σε κάποιες χώρες όπως η Βοσνία και η Αλβανία είναι πραγματικά μεγάλη) υπέρ των κοινών ευρωπαϊκών στόχων. Ετσι έγινε και με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις άλλες χώρες στις οποίες στο παρελθόν είχε επενδύσει η Αγκυρα και τώρα ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ 

Από την άλλη μεριά η Ελλάδα περιμένει με πολλή προσοχή τη στάση της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη) ειδικά για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Κυρίως, δε, η Αθήνα αναμένει τα ανταλλάγματα που το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να προσφέρει στην γειτονική μας χώρα, προκειμένου αυτή να άρει το βέτο της.

Σε αυτό το πλαίσιο διπλωματικοί παράγοντες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη νέα δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας και θερμού θαυμαστή της Τουρκίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος από το Ελσίνκι χαρακτήρισε «θεμιτές» τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της ως προς την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίθεση της Αγκυρας, που τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές και σε άλλες ομάδες τις οποίες η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατικές».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι η γειτονική μας χώρα είναι σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, «ξεχνώντας» την άρνηση Ερντογάν να μετάσχει στο εμπάργκο της Δύσης κατά της Ρωσίας και την εξωτερική πολιτική της γείτονος που «πατά σε δυο βάρκες».

Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η ελληνική διπλωματία αναμένει αλλαγή της τουρκικής στάσης, είτε με δραματική περαιτέρω κλιμάκωση είτε με κάποιου είδους αποκλιμάκωση. Καθεμιά από τις δυο στάσεις κρύβει μια διαφορετική στρατηγική της Αγκυρας. Και τις δυο περιπτώσεις η Ελλάδα είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει, με διαφορετικό τρόπο την καθεμιά όπως είναι φυσικό. Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη του μηνός θεωρείται το επόμενο «κομβικό σημείο» για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων…
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ